В Донецк провъзгласиха нова държава – Малорусия

Тя щяла да бъде правоприемник на Украйна
Обновена: 18 юли 2017 13:23 | 18 юли 2017 13:15, Елка Василева
223
В Донецк провъзгласиха нова държава – Малорусия
Александър Захарченко. Снимка: архив, Reuters

Представители на провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), както и на редица украински региони, обявиха днес, че се създава държава с името Малорусия.

"Конституционен акт" за образуването на новата държава бе прочетен в Донецк от и. д. зам.-председател на министерския съвет на ДНР Александър Тимофеев, предаде ТАСС.

Малорусия (на руски Малороссия, Малая Русь, Малая Россия) е историческа област в Източна Европа, главно на територията на днешна Украйна, чиито граници са варирали през вековете. Най-известна е като Малоруска губерния в състава на бившата Руска империя.

"Ние, представители на бивши региони от Украйна, заявяваме, че се учредява нова държава, която представлява правоприемник на Украйна (. . .) Новата държава ще се нарича Малорусия, тъй като самото название Украйна се е дискредитирало", се казва в "конституционния акт".

По-рано лидерът на ДНР Александър Захарченко прочете пред събралите се политическа декларация, мотивираща създаването на държава, наречена Малорусия. По думите му формирането на нова федерална държава цели "да спре гражданската война и да се избегнат нови жертви".

Събралите се одобриха единодушно и двата документа, посочва ТАСС, без да уточни състава на присъствалите.

Според руската агенция наред с представители на ДНР и ЛНР създаването на нова държава е било подкрепено от представители на още 17 украински региона, както и на Киев.

"Конституционният акт" предвижда столица на Малорусия да стане Донецк, а Киев да остане със статут на исторически и културен център, информира Донецката информационна агенция, цитирана от ТАСС. За знаме на новата държава е избран флагът на Богдан Хмелницки - хетман на запорожките казаци, присъединили земите си към руското царство през 17-и век.

След "широка обществена дискусия" Конституционно събрание ще подготви проект за основен закон на Малорусия, който ще бъде поставен за гласуване "на общонароден референдум", се казва още в "конституционния акт".

/БТА/


223
Още по темата: УкрайнаМалорусия
Още от
Напиши коментар Коментари
165
1
 
0
 
! Отговори
да ФАШИСТИТЕ преди 11 месеца
До Анонимен ЕДНО ВРЕМЕ СТАЛИН КОЛКО ДЪРЖАВИ ОСВОБОДИ ОТ ФАШИСТИ ТО НЕ БЯХА ЛАТВИЙЦИ , ПОЛЯЦИ, ФИНЛАНЦИ!!
164
0
 
2
 
! Отговори
Габровски шеги преди 11 месеца
Изплагиатствали са от московската и посестрима - Малоумия!
163
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Крайно време е да се сложи край на преврата Финасиран от САЩ!
162
3
 
7
 
! Отговори
Сакам да Кажам преди 11 месеца
Най-добре ще бъде Укрйн да подпише подобно на Македония договор за добросъседство с по-големия брат Русия . Нароса е един и същ и езика е един и същ ... , аналогията е същата .
161
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

Сложи си твоя снимка, за да проследим етапите на еволюцията!
160
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоя на снимката изглежда нещо недоеволюирал.
159
2
 
3
 
! Отговори
Ala_Bala преди 11 месеца
Оказа се доста пресилена новина, почти фалшива!
158
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нужен е нов общо славянски проект където народите не желаещи да са под железния ботуш на ЕС и САЩ да могат да работят заедно за своето благоденствие.
157
11
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 11 месеца
Целта на ''провъзгласяването'' е да се отвлече вниманието от поменът за отбелязване на тригодишнината от свалянето на малайзийския Боинг в Холандия днес.
156
8
 
9
 
! Отговори
КЕМАЛ КЪЛЪЧДАРОГЛУ преди 11 месеца
ЧУДЕСНО ! НЕКА ВОЙНАТА ВЕЧЕ СПРЕ ! И ДАНО ДА СЕ ОФОРМИ ЕДИН СЪЮЗ МЕЖДУ РУСИЯ ,ДОНЕТК,ЛУГАНСК,КРИМ И ТУРЦИЯ ,ДА СЕ ОПРАВЯТ КАКТО НАМЕРЯТ ЗА ДОБРЕ И НАЙ-ПОСЛЕ ДА ОСТАВЯТ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ НА МИРА ! ПИСНА НИ ОТ ТУРСКИ НОМЕРА ,ОТ РУСКИ НОМЕРА И РАЗНИ ПОДОБНИ МАЙМУНДЖУЛУЦИ !
155
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руските дегенерати вместо оа правят измислени републики, които единствено Русия ще ги признае, да преименуват кочината си на Путинистан. Така ще е ясно кой е владетелят и какви поданици живеят там. Русофилите също могат да се заселят там. Дори е препоръчително.
154
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До АТАКИСТ

А Волен ще го пратим със семейството му посланик в Малорусия. Ако го пратим септември по Коледа ще се върне като най-върл русофоб и противник на джуджето. Русифилите единствено жизнь в кочината може да ви превърне в нормални българи!
153
8
 
8
 
! Отговори
АБВ преди 11 месеца
Абе , руски гъ------ зци, нали беше " новорусия"? Да не се пообъркахте?
152
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не жилец Захарченко!
151
11
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 11 месеца
До 2 месеца Малорусия обявява че приема за национална валута рублата и веднага рублата скача с 20% на световните пазари. И Меркелица пак ше гледа кат теле с тъпите си санкции че не никой не ги бръсне за *** :)
150
7
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 11 месеца
Проектът ''Малороссия'' трябваше да включва осем украински провинции с 40% от нселението и 1/3 от територията на Украйна, но приключи с 1/8 от населението и 7% от територията (вкл. Крим). Тоест изпълнението на проекта е на 20% - пълен провал. Причина за това е лошата организация на руснаците в Украйна и подвеждането на Путин по обещанията им за активни военни действия в Одеса, Харков, Мариупол, Днепропетровск, Запорожие, Херсон, Миколаев. Проектът заработи в Донцк, Луганск и Крим.
149
22
 
9
 
! Отговори
създадена СЕГА преди 11 месеца
след дълги "консултации" под директивата НА пУТИН как ДА СЕ ЗАЛИЧИ уКРАЙНА И ДА СЕ СЪЗДАДЕ СОЦКОМ мАЛАРУС.
рОВЯТ, РИНАТ.
дА ВИДИМ кой ще я признае.(Чавес, Кастро, Моралес.)
148
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като така наречената "освободителна война" на България от 1877/78 .
Целия зор на империята е да лапне новата задунайска губерния и после да я цепи и търгува .
147
24
 
13
 
! Отговори
до 153 преди 11 месеца
Никой не е получил държавност от империята на злото . Само масово изтребване.
Империята толкова земя е отнела от Финландия че няма накъде повече .
146
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Империята на злото пак е решила да избива хора .
Жадна за сиромашка кръв ...