В Донецк провъзгласиха нова държава – Малорусия

Тя щяла да бъде правоприемник на Украйна
Обновена: 18 юли 2017 13:23 | 18 юли 2017 13:15, Елка Василева
223
В Донецк провъзгласиха нова държава – Малорусия
Александър Захарченко. Снимка: архив, Reuters

Представители на провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), както и на редица украински региони, обявиха днес, че се създава държава с името Малорусия.

"Конституционен акт" за образуването на новата държава бе прочетен в Донецк от и. д. зам.-председател на министерския съвет на ДНР Александър Тимофеев, предаде ТАСС.

Малорусия (на руски Малороссия, Малая Русь, Малая Россия) е историческа област в Източна Европа, главно на територията на днешна Украйна, чиито граници са варирали през вековете. Най-известна е като Малоруска губерния в състава на бившата Руска империя.

"Ние, представители на бивши региони от Украйна, заявяваме, че се учредява нова държава, която представлява правоприемник на Украйна (. . .) Новата държава ще се нарича Малорусия, тъй като самото название Украйна се е дискредитирало", се казва в "конституционния акт".

По-рано лидерът на ДНР Александър Захарченко прочете пред събралите се политическа декларация, мотивираща създаването на държава, наречена Малорусия. По думите му формирането на нова федерална държава цели "да спре гражданската война и да се избегнат нови жертви".

Събралите се одобриха единодушно и двата документа, посочва ТАСС, без да уточни състава на присъствалите.

Според руската агенция наред с представители на ДНР и ЛНР създаването на нова държава е било подкрепено от представители на още 17 украински региона, както и на Киев.

"Конституционният акт" предвижда столица на Малорусия да стане Донецк, а Киев да остане със статут на исторически и културен център, информира Донецката информационна агенция, цитирана от ТАСС. За знаме на новата държава е избран флагът на Богдан Хмелницки - хетман на запорожките казаци, присъединили земите си към руското царство през 17-и век.

След "широка обществена дискусия" Конституционно събрание ще подготви проект за основен закон на Малорусия, който ще бъде поставен за гласуване "на общонароден референдум", се казва още в "конституционния акт".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: украйнаМалорусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Стефко88 ще да е минал на самообслужване, ава вибраторът му не струва.
124
6
 
8
 
! Отговори
рускиня да 117 преди 6 години
Такъв *** като тебе като нищо мисли ,че Коми, където ходеха българските бачкатори се намира в Сибир. Извинявай, а Калофер и Калифорния - това е също наблизо?
123
5
 
8
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Събрали се за самозащита ! Пили по две -три водки ! Избили достатъчно от твоите ! Създали и създават "неамериканорусия" ! Оооо ... просто ,не си даваш сметка, какво е бъдещето на "Американо-Афро-Американо-Десен Сектор- Лвовчен-Тирасполчен" !?!? Обаче /ако така си устроен/ -ХУБАВО Е ДА СЕ ДУПИШ ...ХЕМ ЗА УДОВОЛСТВИЕ ...ХЕМ ЗА "ПАРИ" !!! ЦРУ проучват ,анализират и щом разберат ,че си ПЕДЕРО -ти плащат за да пречукаш народа си в тяхна полза !!!
122
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помня как горяха киевските танкове, барабар с плънката.
121
7
 
11
 
! Отговори
Stefko 88 преди 6 години
https://vk/public_rushka :)тук е истинското лице на русофила , на четящите руски език весело прекарване с "Рашка" квадратната ватенка. :) много е забавен !
120
15
 
11
 
! Отговори
Прост мърморко преди 6 години
След дълго "мътене" се пръкна Малорусия?!Защо не Малоукрайна а Малорусия? Вероят но , защото след време ще се пръкне нова област от...голяма Русия - т.е. сега и името насочва към бъдещето официално присъедикняване на тези украински земи към матуш ка Русь!Било се износило името Украйна - глупости на търкалета !!! Много си им е доб ре на украинците и ще бъдат още много по-добре,ако всичките тия "защитници и осно ватели"т.н. зелени човечета си отидат обратно у дома-в Русия !Другото е "бош-лаф"!
119
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Донецк провъзгласиха нова държава Малорусия...ай честито - така нужната буферна зона е официално открита.
118
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦЕЛИЯ КИЕВСКИ МАЙДАН СЕ ОКАЗА ЕДНА ЕВРЕЙСКА ГАДОСТ,ЧРЕЗ КОЯТО ЕВРЕИ КАТО ПОРОШЕНКО-ВАЛЦМАН,СЕГА ПРЕЗИДЕНТ.ГРОЙСМАН-ПРЕМИЕР,ЯЦЕНЮК,тиМОШЕнко,АДАМ ЯРОШ С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ЮДАТА ИГОР КОЛОМОЙСКИ И САЩ ТЕЗИ ГОРЕСПОМЕНАТИ ЖИДЧЕТА КАТО ИЗПОЛЗВАХА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИТЕ НАКЛОННОСТИ НА КАТОЛИШКОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ГАЛИЧИНА ЗАВЗЕХА НЕЗАКОННО ВЛАСТТА И ЗАПОЧНАХА ПЛАНИРАН ГЕНОЦИД СРЕЩУ ПРАВОСЛАВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ,СЕГА ОБАЧЕ НА ТОЗИ ЖИДОВ ТЕРОР СРЕЩУ ПРАВОСЛАВНИТЕ МУ ИДВА КРАЯ И ЗАПОЧВА ОБРАТНАТА ТЕНДЕНЦИЯ
117
8
 
9
 
! Отговори
Нищо чудно преди 6 години
че тея Много !Умните! са се нарекли Малорусия
116
6
 
7
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До, "до пущиняк"А тези студени тръпки, дето те побиват, като чуеш името-Сибир, изобщо нямат нищо общо с климата му, ама изобщо!
115
3
 
7
 
! Отговори
Нищо чудно преди 6 години
че тея *** са кръстили формированието -Малорусия.
114
10
 
10
 
! Отговори
До пущиняк преди 6 години
Ако ще сравняваме Канада и Сибир, последното нещо за което се сещаме е климата и природните дадености. Все пак за всеки непредубеден човек, Канада олицетворява добра социална политика, демокрация, просперитет и развитие в личен план, а като чуят името-Сибир, повечето нормални хора ги побиват студени тръпки. Още Пушкин е "възпял" сибирските рудници, а нашите гурбетчии дето ходеха там по Тошово време, ще сънуват кошмари дордето са живи !
113
9
 
14
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До че гевара,Намери се още един, дето да говори за християнска Украйна! Тези, дето подпалиха живи хора, в партийния дом в Одеса, са от най-страстните миряни! Тези, дето палеха гуми, бутилки и т.н. на "майдана" и викаха "московците на бесилото", също бяха и още са почтенни християни!
112
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
vesti.ru - ЛНР опровергла свое участие в создании Малороссииапят абасрались :)))
111
11
 
8
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
" В ЛНР назвали создание Малороссии несвоевременым"-вестник ЛЕНТА РУ днес...Толкова за поредната кремълска многоходовичка....Даже в Луганск я смятат за глупава... Джуджи ,джуджи-главо проста,пак ги изс...а едни....
110
28
 
18
 
! Отговори
че гевара преди 6 години
Русия нападна независима суверенна християнска Украйна,без Украйна да е нападала по какъвто и начин Русия.Русия изби десет хиляди невинни украински християни.Русия окупира и анексира суверенни украински територии.Русия,това е лицето на истинския ислям,империята на злото.Аятолах Путин е убиец на християни и защитник на ислямски диктатори и ислямски държави като Иран.Факт.
109
7
 
9
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До "до пущиняк", За нашите путинофили- не знам, ама има доста чужденци, работещи в Сибир! Пък и не знам откъде съдиш, че всички се натискат за Канада! Да всички, дето се натискате за там, първо, проверете колимата на страната- там само във Ванкувър зимата е мека! В останалате големи градове в страната си има сериозна зима, не чак толкова сурова, колкото в големите градове в Сибир, ама не е и за подценяване! Това не ви е Испания, дето може да спиш, дори и зимата, на плажа!
108
20
 
15
 
! Отговори
Заслужил гражданин преди 6 години
Донецк е ... и си остава част от територията на Украйна, а групата "Зелени човечета" самонастанили се там, може и за Марсианска колония да се провъзгласят !!!
107
16
 
14
 
! Отговори
Заслужил гражданин преди 6 години
Донецк е ... и си остава част от територията на Украйна, а групата "Зелени човечета" самонастанили се там, може и за Марсианска колония да се провъзгласят !!!
106
17
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Събрали се *** и Пульо и пили по 3 водки и провъзгласили Нова Малоумия.