В Донецк провъзгласиха нова държава – Малорусия

Тя щяла да бъде правоприемник на Украйна
Обновена: 18 юли 2017 13:23 | 18 юли 2017 13:15, Елка Василева
223
В Донецк провъзгласиха нова държава – Малорусия
Александър Захарченко. Снимка: архив, Reuters

Представители на провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), както и на редица украински региони, обявиха днес, че се създава държава с името Малорусия.

"Конституционен акт" за образуването на новата държава бе прочетен в Донецк от и. д. зам.-председател на министерския съвет на ДНР Александър Тимофеев, предаде ТАСС.

Малорусия (на руски Малороссия, Малая Русь, Малая Россия) е историческа област в Източна Европа, главно на територията на днешна Украйна, чиито граници са варирали през вековете. Най-известна е като Малоруска губерния в състава на бившата Руска империя.

"Ние, представители на бивши региони от Украйна, заявяваме, че се учредява нова държава, която представлява правоприемник на Украйна (. . .) Новата държава ще се нарича Малорусия, тъй като самото название Украйна се е дискредитирало", се казва в "конституционния акт".

По-рано лидерът на ДНР Александър Захарченко прочете пред събралите се политическа декларация, мотивираща създаването на държава, наречена Малорусия. По думите му формирането на нова федерална държава цели "да спре гражданската война и да се избегнат нови жертви".

Събралите се одобриха единодушно и двата документа, посочва ТАСС, без да уточни състава на присъствалите.

Според руската агенция наред с представители на ДНР и ЛНР създаването на нова държава е било подкрепено от представители на още 17 украински региона, както и на Киев.

"Конституционният акт" предвижда столица на Малорусия да стане Донецк, а Киев да остане със статут на исторически и културен център, информира Донецката информационна агенция, цитирана от ТАСС. За знаме на новата държава е избран флагът на Богдан Хмелницки - хетман на запорожките казаци, присъединили земите си към руското царство през 17-и век.

След "широка обществена дискусия" Конституционно събрание ще подготви проект за основен закон на Малорусия, който ще бъде поставен за гласуване "на общонароден референдум", се казва още в "конституционния акт".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: украйнаМалорусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
32
 
28
 
! Отговори
БГ преди 6 години
До zeusАбе "българино", имам чувството, че ако зелените човечета дойдат в България ти и юрушистите на сидер ага, златният пръст ще предложите жените си на пияндетата да ги пляскат а вие отстрани ще онанирате възбудени от страхотната гледка. Много сте жалки! Стига сте хвалили чужда страна! България за вас доброволните еничари означава ли нещо?Да живее България!
4
40
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeus Бандера е клал руснаци! Браво на Бандера!
3
19
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много отдавна трябваше!
2
22
 
54
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Със сигурност са по-добра алтернатива от бандеровското правителство в Киев, което на 99 процента е от васални на САЩ евреи.
1
23
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО!!!