В Донецк провъзгласиха нова държава – Малорусия

Тя щяла да бъде правоприемник на Украйна
Обновена: 18 юли 2017 13:23 | 18 юли 2017 13:15, Елка Василева
223
В Донецк провъзгласиха нова държава – Малорусия
Александър Захарченко. Снимка: архив, Reuters

Представители на провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), както и на редица украински региони, обявиха днес, че се създава държава с името Малорусия.

"Конституционен акт" за образуването на новата държава бе прочетен в Донецк от и. д. зам.-председател на министерския съвет на ДНР Александър Тимофеев, предаде ТАСС.

Малорусия (на руски Малороссия, Малая Русь, Малая Россия) е историческа област в Източна Европа, главно на територията на днешна Украйна, чиито граници са варирали през вековете. Най-известна е като Малоруска губерния в състава на бившата Руска империя.

"Ние, представители на бивши региони от Украйна, заявяваме, че се учредява нова държава, която представлява правоприемник на Украйна (. . .) Новата държава ще се нарича Малорусия, тъй като самото название Украйна се е дискредитирало", се казва в "конституционния акт".

По-рано лидерът на ДНР Александър Захарченко прочете пред събралите се политическа декларация, мотивираща създаването на държава, наречена Малорусия. По думите му формирането на нова федерална държава цели "да спре гражданската война и да се избегнат нови жертви".

Събралите се одобриха единодушно и двата документа, посочва ТАСС, без да уточни състава на присъствалите.

Според руската агенция наред с представители на ДНР и ЛНР създаването на нова държава е било подкрепено от представители на още 17 украински региона, както и на Киев.

"Конституционният акт" предвижда столица на Малорусия да стане Донецк, а Киев да остане със статут на исторически и културен център, информира Донецката информационна агенция, цитирана от ТАСС. За знаме на новата държава е избран флагът на Богдан Хмелницки - хетман на запорожките казаци, присъединили земите си към руското царство през 17-и век.

След "широка обществена дискусия" Конституционно събрание ще подготви проект за основен закон на Малорусия, който ще бъде поставен за гласуване "на общонароден референдум", се казва още в "конституционния акт".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: УкрайнаМалорусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
2
 
1
 
! Отговори
да ФАШИСТИТЕ преди 6 години
До Анонимен ЕДНО ВРЕМЕ СТАЛИН КОЛКО ДЪРЖАВИ ОСВОБОДИ ОТ ФАШИСТИ ТО НЕ БЯХА ЛАТВИЙЦИ , ПОЛЯЦИ, ФИНЛАНЦИ!!
164
2
 
5
 
! Отговори
Габровски шеги преди 6 години
Изплагиатствали са от московската и посестрима - Малоумия!
163
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е да се сложи край на преврата Финасиран от САЩ!
162
4
 
9
 
! Отговори
Сакам да Кажам преди 6 години
Най-добре ще бъде Укрйн да подпише подобно на Македония договор за добросъседство с по-големия брат Русия . Нароса е един и същ и езика е един и същ ... , аналогията е същата .
161
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСложи си твоя снимка, за да проследим етапите на еволюцията!
160
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя на снимката изглежда нещо недоеволюирал.
159
2
 
5
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Оказа се доста пресилена новина, почти фалшива!
158
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нужен е нов общо славянски проект където народите не желаещи да са под железния ботуш на ЕС и САЩ да могат да работят заедно за своето благоденствие.
157
12
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Целта на ''провъзгласяването'' е да се отвлече вниманието от поменът за отбелязване на тригодишнината от свалянето на малайзийския Боинг в Холандия днес.
156
10
 
10
 
! Отговори
КЕМАЛ КЪЛЪЧДАРОГЛУ преди 6 години
ЧУДЕСНО ! НЕКА ВОЙНАТА ВЕЧЕ СПРЕ ! И ДАНО ДА СЕ ОФОРМИ ЕДИН СЪЮЗ МЕЖДУ РУСИЯ ,ДОНЕТК,ЛУГАНСК,КРИМ И ТУРЦИЯ ,ДА СЕ ОПРАВЯТ КАКТО НАМЕРЯТ ЗА ДОБРЕ И НАЙ-ПОСЛЕ ДА ОСТАВЯТ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ НА МИРА ! ПИСНА НИ ОТ ТУРСКИ НОМЕРА ,ОТ РУСКИ НОМЕРА И РАЗНИ ПОДОБНИ МАЙМУНДЖУЛУЦИ !
155
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските *** вместо оа правят измислени републики, които единствено Русия ще ги признае, да преименуват *** си на Путинистан. Така ще е ясно кой е владетелят и какви поданици живеят там. Русофилите също могат да се заселят там. Дори е препоръчително.
154
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АТАКИСТА Волен ще го пратим със семейството му посланик в Малорусия. Ако го пратим септември по Коледа ще се върне като най-върл русофоб и противник на джуджето. Русифилите единствено жизнь в *** може да ви превърне в нормални българи!
153
9
 
10
 
! Отговори
АБВ преди 6 години
Абе , руски гъ------ зци, нали беше " новорусия"? Да не се пообъркахте?
152
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не жилец Захарченко!
151
12
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
До 2 месеца Малорусия обявява че приема за национална валута рублата и веднага рублата скача с 20% на световните пазари. И Меркелица пак ше гледа кат теле с тъпите си санкции че не никой не ги бръсне за *** :)
150
7
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Проектът ''Малороссия'' трябваше да включва осем украински провинции с 40% от нселението и 1/3 от територията на Украйна, но приключи с 1/8 от населението и 7% от територията (вкл. Крим). Тоест изпълнението на проекта е на 20% - пълен провал. Причина за това е лошата организация на руснаците в Украйна и подвеждането на Путин по обещанията им за активни военни действия в Одеса, Харков, Мариупол, Днепропетровск, Запорожие, Херсон, Миколаев. Проектът заработи в Донцк, Луганск и Крим.
149
23
 
11
 
! Отговори
създадена СЕГА преди 6 години
след дълги "консултации" под директивата НА пУТИН как ДА СЕ ЗАЛИЧИ уКРАЙНА И ДА СЕ СЪЗДАДЕ СОЦКОМ мАЛАРУС.рОВЯТ, РИНАТ.дА ВИДИМ кой ще я признае.(Чавес, Кастро, Моралес.)
148
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като така наречената "освободителна война" на България от 1877/78 . Целия зор на империята е да лапне новата задунайска губерния и после да я цепи и търгува .
147
25
 
15
 
! Отговори
до 153 преди 6 години
Никой не е получил държавност от империята на злото . Само масово изтребване.Империята толкова земя е отнела от Финландия че няма накъде повече .
146
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Империята на злото пак е решила да избива хора .Жадна за сиромашка кръв ...