Франция е най-влиятелната страна – с "мека сила"

Това се обяснява отчасти с избирането на Макрон за президент
19 юли 2017 12:23, Елка Василева
13
Франция е най-влиятелната страна – с "мека сила"
Снимка: архив, Reuters

Франция оглави за първи път класацията "Софт пауър 30" на страните с най-голямо влияние, постигнато с невоенни средства. Индексът се базира на критерии като отвореност и толерантност, но взема предвид също външната политика, културата, образованието и дори гастрономията, пише в. "Фигаро".

След като се нареди четвърта през 2015 г. и пета през 2016 г., тази година Франция изпреварва страни като Великобритания, САЩ, Германия и Канада, показва огласената вчера класация на британската компания за политически консултации и пиар "Портланд комюникейшънс".

Понятието "софт пауър" ("мека сила") е въведено от професора от Хардвардския университет Джоузеф Най в негова книга от 1990 г. То означава способност да привличаш и приобщаваш по-скоро чрез убеждаване, отколкото да принуждаваш (hard power - "твърда сила") със сила или пари.

Класацията се основава на няколко ключови критерии като международния авторитет на страната, дипломатическата й мрежа, влиянието на интернет и отношението към чуждестранните туристи.

Изкачването на Франция до челното място се обяснява отчасти с динамичността, която внесе избирането на 39-годишния центрист и проевропеец Еманюел Макрон за президент.

Този възход в международен план обаче не би бил възможен без историческите преимущества на страната като дипломатическата й мрежа, смятана за една от най-добре развитите в света.

Освен това Франция остава най-привлекателната туристическа дестинация в света. Миналата година тя е била посетена от 82,5 милиона туристи въпреки атентатите, взели 230 жертви от 2015 г. насам, подчертават авторите на изследването, на което се базира класацията - Портланд комюникейшънс и Центъра за публична дипломация към университета в Южна Калифорния.

Идването на Доналд Тръмп на власт е причина САЩ да отстъпят първото място, което заемаха през 2016 г., и да се наредят трети.

Великобритания си запазва второто място, след като миналата година отстъпи челната позиция заради Brexit-а и несигурното бъдеще след излизането на страната от Европейския съюз.

Последни в тазгодишната класация са Бразилия и Турция, чиято репутацията пострада от корупционни афери и мащабните чистки след опита за преврат през 2015 г. в Турция.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
32
 
! Отговори
Vive la France! преди 6 години
Франция е най-влиятелна във всичко! 1500 години е доминирала Европа и 600 години света. Само уважение и възхищение!
9
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На новофранцузите от НАТО нещо друго им е меко. Де Гол беше велик и не заслужава такова ляво наследство!
8
1
 
32
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Франция е най-влиятелната страна с "мека сила".-------Заглавието казва всичко в едно изречение!Браво, ***!Точно в десятката!
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меки китки ?
6
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция ли ? Европа ли ?Кои са тия не съм ги чувал .Аааа там където има араби , не гри ,индийци ,а местните бели хора се крият в къщи а останалите от изтока и балканите им чистят и слогуват ,дааа сетих се . А нашият Бойко официално кога ше стане пИ дАЛ ? Срамота, партнъори в НАТО и ЕС пък премиера ни не спи с мъже ! Скандал!
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бурсук, що ти се не изклсам в дзурлата анадолска, *** ***!!!
4
1
 
37
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
А България привлича със силното надупване...
3
4
 
41
 
! Отговори
Тъжен преди 6 години
Няма нищо лошо да си толерантен с толерантния, но класацията е под всякаква критика. Държава, която все още има колония, бомбардира Либия и Сирия може да е всичко друго, но не и "мека сила". САЩ дори няма да ги коментирам...
2
7
 
39
 
! Отговори
д преди 6 години
благодарение на меката им сила вермахта ги гази като нива с ориз 2 пъти през 20ти век :)
1
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"базира на критерии като отвореност и толерантност"Май в тази класация е най-добре да си на последно място. Иначе честитка за Франция.