Берлин: Не пътувайте в Турция, инвеститори да не рискуват

Мерките са в отговор на поредния арестуван в Турция германец
Обновена: 20 юли 2017 15:35 | 20 юли 2017 15:30, Елка Василева
71
Берлин: Не пътувайте в Турция, инвеститори да не рискуват
Зигмар Габриел. Снимка: архив, Reuters

Кризата в отношенията между Германия и Турция достигна нов връх, след като турските власти арестуваха още един германец – правозащитника Петер Щойднер. В отговор на този арест германският външен министър Зигмар Габриел оповести редица мерки.

Петер Щойднер от "Амнести интернешънъл" бе арестуван с обвинения в терористична пропаганда в понеделник. Със същото обвинение в затвора от февруари се намира и кореспондентът на в. "Ди Велт" Дениз Ючел.

Заради поредния арест външният министър Зигмар Габриел прекрати отпуската си и се прибра спешно в Берлин. Тази сутрин във външно министерство заседава специално свикан кризисен щаб, който оповести мерките.

Германия обяви Турция за опасна за пътуване държава. В разгара на туристическия сезон се очаква това да намали чувствително туристическия поток от целия ЕС.

Берлин предупреди инвеститорите да не рискуват парите си в Турция и обяви, че ще обмисли дали да защитава немски инвестиции с държавната си гаранция.

Германското правителство ще обсъди и дали да продължава усилията си за сключване на митнически съюз с Турция, както и ще преразгледа икономическата си помощ за страната. Предстоят разговори с партньорите от ЕС.

Положението е сериозно. Германците трябва да бъдат освободени, заяви съдебният експерт на външното министерство Михаел Кох, цитиран от БНР.

Вчера Габриел привика за обяснение турския посланик в Берлин Али Кеймал Айдин. Според вестник "Билд" самият Ердоган се е опитал преди месец да изнудва канцлера Ангела Меркел, като е поискал да размени журналиста Ючел за двама турски генерали, които поискаха и получиха убежище в Германия. Берлин е отказал категорично да прави подобни размени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТурчинаКомши, разбирам патриотизма ти и опита ти да си обясниш ситуацията с "враг пред портите"", но дълбоко в себе си най-вероятно осъзнаваш, че това са илюзии и пропаганда, с която ви заливат послушните на Султана медии. Всеки диктатор плаши с външни и вътрешни врагове и се опитва да убеди народа, че без силен вожд, който да сляпо да следва, е загубен! Съчувствам ви комшита, че живеете в диктатура. А бяхте тръгнали по добър път, но нещо се обърка - Ердоган се оказа ислямист!
19
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Султана настъпи мотиката и ще жъне бури!
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всичко е само пари. Инвестициите във вражески настроена страна, макар и печеливши, може да се окажат застрашаващи националната сигурност на инвестиора, както и на много други съседи.Но съм сигурен, че "ердо" скоро ще научи рушката опорка за "санкциите не работят" и ***...пардон "ердо мести"
17
35
 
19
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Евро зелките се стрдят заради военната база в Коня. Няма инвеститор който да е загубил от инвестиции в Турция. Борсата там скочи с 30% за една година. И това плаши швабите
16
12
 
42
 
! Отговори
Башка луд преди 6 години
Искам Турция на Кемал Ататюрк, демократична, проевропейска Турция!Това подобие на султанат, в което властват репресиите и страхът не бива да се допуска!Ердоган е престъпник, мафиот заграбил властта, който трябва да бъде съден в Хага!Дано комшиите се опомнят и го бутнат по-скоро!
15
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващият ход ще бъде да командироват новия Кайтел или Ромел на разходка от Одрин до сирийската граница за един блиц.....тур :))))))Ние, като винаги верни германски съюзници, ще помогнем с каквато може логистика разбира се.
14
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция има и нормални турци, които живеят в страх. Ако Ердоган падне ще настъпи облекчение в целия регион. В момента България и Гърция, като съседи на Турция, са най-притеснени от случващото се. И Хитлер са го боготворяли
13
8
 
37
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Мдаа, от кога пиша тук, че след военните ще си изтеглят и инвестициите. След това на турския Кадафи ще му останат само вмирисаните шалвари на ***.
12
3
 
12
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
За разлика от турчина, на моята си работа вярвам :-)
11
6
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
мкьсно е либе за китка много закьсняхте питаите бьлгарите за какво става вьпрос500 години стигат
10
29
 
11
 
! Отговори
Юзел Демирташ преди 6 години
Много ни пука каво ша прават алеманцити да са измитат сички до един пък вии сте ни толкоз смешни ча дажи няма да ва обиждам
9
23
 
15
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
...туристи да не пътуват,инвеститори да не рискуват... След Турция за същото да се готви Рассия...щото не виждам голяма разлика между двете диктаторчета-Ердо и кремълското джудже...
8
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия ако иска може да смаже икономически Турция. И малко ще са страните, които ще бъдат против. Наглостта на Едоган прекрачи всякакви граници на разумното.
7
5
 
31
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Властта развращава. Абсолютната власт развращава абсолютно
6
9
 
29
 
! Отговори
Европеец с идеи преди 6 години
Здравейте! Браво на г-н Зигмар Габиел за добрата и обективна оценка на ситуацията в Турция! Със сигурност ще послушам съвета му и няма да ходя там! Също така повече няма да купуват турски стоки в знак на протест срещу диктатора Ердоган и на солиданост към германските ни приятели!
5
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На турчин да имаш доверие все едно на оная си работа.
4
38
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Така ли, кат не искате не не ходете и не инвестирайте.Ние сами ще си решим какво да правим.Почивката в Анталия винаги е била на ниво.
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спретваме фалшиво обвинение на двама журналисти, за да можем да правим замяна за невинни генерали, които са избягали от демократична Турция
2
5
 
17
 
! Отговори
True преди 6 години
Slagaite embargo na orientalskoto pleme v Diarbekira!A emigriralite-obratno pri kozite I kirpicha.
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да каже на Баце да се намеси! Спешно е! Той оправи Близкия изток вчера, та това ли ще му се опре.