Без обвинение! Пуснаха саудитката, заснета с минижуп

Това е рядка победа на защитниците на правата на жените
20 юли 2017 09:23, Елка Василева
28

  

Младата жена, която беше заснета да се разхожда из историческо селище в Саудитска Арабия, облечена с къса пола, беше освободена, без да й бъдат повдигнати обвинения, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Полицията е освободила жената и прокуратурата е приключила случая, съобщи министерството на информацията. След остри реакции в социалните мрежи младата жена беше арестувана по обвинение, че е била облечена "нескромно". Граждани заявиха, че тя е проявила незачитане на консервативните ислямски правила за обличане, приети в кралството.

Във видеозаписа, разпространен в социалната мрежа "Снапчат" през уикенда, се виждаше как тя се разхожда с къса пола и къса тениска в историческата крепост в Ушайкер, село на 200 км северозападно от столицата Рияд.

Още по темата

Министерството съобщи, че жената е признала, че се е разхождала незабулена в историческия обект, но е заявила, че записът е бил пуснат без нейно съгласие.

В Саудитска Арабия жените са длъжни да се появяват на обществени места облечени в дълга черна роба - абая, която ги покрива от главата до петите. Освен това те нямат право да шофират и имат нужда от съгласието на настойник мъж, за да работят, учат или пътуват в чужбина, припомня АФП. Правилата за облеклото важат и за чужденките.

Освобождаването на жената беше една от редките победи на защитниците на правата на жените в Саудитска Арабия, които разкритикуваха осъдителните обществени реакции. Освобождаването й без обвинение също е необичайно, подчертава Асошиейтед прес.

Саудитска Арабия извършва съдебни реформи. Миналия месец крал Салман обяви, че прокуратурата ще бъде извадена от системата на вътрешното министерство и ще се подчинява пряко на монарха. Като част от промените беше назначен и нов главен прокурор.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
българка преди 6 години
Не се заблуждавайте - на девойката няма да и се размине !!! Там живеят в друго измерение. Но когато дойдат в Европа и САЩ ни правят на маймуни да се съобразяваме с техните дивашки порядки, когато ние отидем там - пак трябва да се съобразяваме. Те кога уважават чуждите ценности и религия - НИКОГА. Това момиче или трябва да напусне страната по най-бързия начин или ще я убият - защото е срам са семейството си.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитска Арабия е най-ужасното място на света и витрина на исляма и до какво води той. Турция ще се превърне във втора Саудитска Арабия.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** това на друг език БЕ!!!! Какъв език пише в Конституцията? Новини на турски или руски кога да очакваме?????? или македонски що не?
14
0
 
10
 
! Отговори
Тюлена Бобо преди 6 години
Ами да почнем да арестуваме бурките в Европа, все пак човек в черно на който се виждат само очите е или терорист или нинджа.
13
0
 
15
 
! Отговори
**** преди 6 години
Я тези брадатите,които настояват да се спазват законите,ги закачулят и тях с тези дрипи на *** им кратуни,и ги разхождат по 2-3 часа на ден под жаркото слънце,тогава ще видят те за какво иде реч,хора живещи със закони от 15 век.
12
2
 
10
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Еххх хубаво са си били тия земи под властта на Рим, но оня льохман Константин Велики разделя империята на две и всичко отива на кино. Инак оня брадатия знаете ли кога щеше да успее да надвие легионите.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ . ФАЛШИВА НОВИНА НАПРАВЕНА НЕСКОПСАНО .
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Португалия А кой може да бъде сигурен, че това се е случило в С. Арабия ? Какви са доказателствата че е снимано точно там ? То демократите лъжеха нагло за оръжието на Садам ,камо ли е проблем да спретнат една такава ,,фалшива новина ,,
9
0
 
16
 
! Отговори
Португалия преди 6 години
Невероятно е, че не са я убили с камъни. Очевидно освобождаването на момичето е с цел пиар за да се демонстриа пред света, че видите ли, Саудитска Арабия не е това за което я представят лошите медии и спазва човешките права.. Всъщност ще е цяло чудо ако това момиче оцелее и не бъде убито с камъни скоро... Успех и пожелавам и адмирации за смелостта! Може да я убият, но тя е истински СВОБОДНА за разлика от останалите пингвини.
8
1
 
21
 
! Отговори
Dan преди 6 години
Защо ми се струва, че всичко е нагласено, за да може Саудитите да си направят PR?
7
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се замисли човек, СА, Пакистан, Иран и прочие са най-дивите зрители на проно в мрежата...А турските шофери масово ги хващат из нашите пътища на мотики пияниМюсулмански ценности, какво да ги правиш. За едно се борят, съвсем друго вършат.
6
0
 
30
 
! Отговори
1984 преди 6 години
"министерството на информацията"... всеки който е чел 1984 ще настръхне...
5
1
 
36
 
! Отговори
Калина преди 6 години
Цялата тази история нещо ми намирисва на опит за изглаждане на имиджа на приятелите на САЩ.
4
0
 
26
 
! Отговори
Може преди 6 години
официалните власти да не и повдигнат обвинение, но изчакайте реакцията на местния духовен водач!
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яко замириса тая случка, изведнъж взеха да спазват личното пространство, свободата, равноправието на жените с хората, отрекоха се от публичните екзекуции, като начин на възпитание. Да бяха излъгали че е чужденка и са я придружили до първия самолет за държавата й.
2
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
са е председател на комисията по човешките права в оон това е подигравкас човечеството тази новина е фалшива
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сатаната кряля на СА е за бесене