Дуда не иска да се среща с Туск за съдебните реформи

Полският парламент продължава работа по спорното законодателство
20 юли 2017 12:37, Елка Василева
4
Дуда не иска да се среща с Туск за съдебните реформи
Снимка: архив, Reuters

Полският президент консерватор Анджей Дуда отказа да се срещне с шефа на Европейския съвет Доналд Туск, за да обсъдят спорните реформи в полската съдебна система, безпокоящи Брюксел, предаде Франс прес, като се позова на сътрудници на президента.

Вчера Европейската комисия прикани полското правителство да спре новите закони и да поднови започналия диалог по тях, като наред с това заплаши с безпрецедентни санкции, ако Варшава не сложи край на "очевидните рискове" за правовата държава.

"Получихме искане за среща", заяви този нощ началникът на президентската канцелария Кшищоф Шчерски. Президентът поиска да се предаде на председателя Туск, че според него няма място за намеса на шефа на Европейския съвет", каза Шчерски, цитиран от полската информационна агенция ПАП.

"Президентът смята, че председателят на Европейския съвет трябва да отнесе тази инициатива по-скоро към Брюксел, отколкото към Варшава, за да обясни естеството на промените и причините за политическите разногласия" в Полша, подчерта той.

Още по темата

През изминалата нощ полският парламент, в който надмощие има консервативната десница, продължи работата си върху изключително спорния закон за Върховния съд. Законът е част от цялостна реформа, заклеймена от опозицията като "пълзящ държавен преврат" и срещу която от неделя насам всекидневно протестират няколко хиляди поляци.

Само за няколко часа парламентарната комисия, която има задачата да разгледа новия закон, отхвърли анблок над хиляда поправки, предложени от опозицията, и одобри, също анблок, предложените от държавния глава промени, увеличавайки правомощията му върху бъдещото функциониране на Върховния съд.

Днес се очаква окончателно гласуване на текста в Сейма (долната камара на парламента), което ще даде възможност на Сената (горната камара, също доминирана от консервативната партия "Право и справедливост") да го одобри утре.

Новите реформи "увеличиха сериозно заплахата за правовата държава" в Полша, отбеляза със съжаление вчера заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Той припомни, че миналата година Брюксел вече предприе безпрецедентна процедура срещу Полша след извършената от нея реформа на Конституционния съд, също посрещната с протести.

"Вече сме съвсем близо до задействане на чл. 7 от договора на ЕС, синоним на възможни санкции като отнемане на правото на глас на Полша в Съвета на ЕС", предупреди той.

/БТА/


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Относно загубата на човешкото.Има кой да го съди и друг определя присъдата каква да е тя.
Но този човек ДЖ.М.-е разплакал много майки и семейства;организирал е много преврати в много държави .Това дали е човешко и кой определя кое е и кое не е човешко и кои са критериите.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така, игнорирайте паляка Туск. Само ще ви губи времето с наизустени брюкселски мантри.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО! МАЧКАЙТЕ ГИ ТЕЗИ БРЮКСЕЛСКИ УРУНГЕЛИ.
БОЙ ПО ЗУРЛИТЕ!