Гюлен: САЩ няма да ме предадат на турските власти

"Ердоган може да превърне армията в политическо оръжие"
20 юли 2017 09:15, Елка Василева
15
Гюлен: САЩ няма да ме предадат на турските власти
Фетхуллах Гюлен. Снимка: Reuters

Турският мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара, че стои зад опита за преврат в Турция през юли 2016 г., заяви, че САЩ няма да го предадат на турските власти, съобщи РИА Новости.

Не смятам, че президентът на САЩ, без значение дали републиканец или демократ, би се подчинил на такова безсмислено искане и би рискувал да опетни репутацията на САЩ по света, заяви Гюлен в интервю за руската агенция, цитирано от БТА.

Смятам, че относно искането на правителството на президента Реджеп Ердоган за моята екстрадиция правителството на САЩ ще спазва съответна юридическа процедура. Не се безпокоя за себе си, отбеляза Гюлен.

Според турските власти Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на Гюлен е организирала опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г. Гюлен отхвърля тези обвинения.

В интервюто живеещият в щата Пенсилвания проповедник посочи, че Турция има нужда от нова конституция.

По думите му след опита за преврат миналата година "президентът Ердоган е предприел реформа във въоръжените сили, която, ако бъде реализирана цялостно, може да превърне армията в политическо оръдие".

Смятам, че единственият изход от положението е разработването на нова конституция, в която трябва да бъде възстановен принципът за разделение на властите, казва Гюлен.

В интервюто за руската агенция Гюлен посочи, че убийството на руския посланик Андрей Карлов (на 19 декември 2016 г.) е истински провал на турските служби за сигурност.

Осъдих убийството на Карлов, след като разбрах за случилото се. Това е истински провал на службите за сигурност, посочи проповедникът.

Според него под наказателна отговорност трябва да бъдат привлечени онези, които са осигурявали охраната на Карлов.

Немислимо е посланикът на такава страна като Русия да бъде оставен без необходимата защита. Цялата отговорност за неспособността да бъде предотвратено това трагично убийство е на турското разузнаване и службата за сигурност, добави Гюлен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция не се интересува от пешките (слугите на чичо сам)да направят компот от него ако щат
7
0
 
7
 
! Отговори
Бдинец преди 6 години
Гюлен е в голяма заблуда!!! САЩ са готови да предадат всеки, стига да имат полза от това. Ако Ердоган обещае да влоши отношенията си с Русия, и се опълчи на Путин в Сирия, дали няма Гюлен да бъде даден на Турция? Даже САЩ ще го обвинят в тероризъм.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли наистина хора тук, който не виждат промивката на мозъци в съседна Турция?...Не, но виждаме колко промити мозъци има в България.
5
6
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 6 години
Има ли наистина хора тук, който не виждат промивката на мозъци в съседна Турция?
4
10
 
17
 
! Отговори
Мехмеф преди 6 години
Много ясно , че няма да те дадат като теб предател , шпионин , агент , дупедавец не се намират лесно.
3
12
 
17
 
! Отговори
МАК преди 6 години
От кога във вестниците публикуват изявление на хора на ЦРУ? Схемата им е ясна. Слагат свои хора в най важни държавни институции и чакат с търпение дълги години за да вземат тези хора важни позиции. След което идва деня които си реализират мечтите - превземане на държавата. Както опитаха да правят в Турция. Въпроса е в момента коя даржава е на прицел?
2
4
 
11
 
! Отговори
саки преди 6 години
В Османската територия, никой не му вика Ердоган, а само Таип.
1
15
 
16
 
! Отговори
ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН преди 6 години
АГЕНТ НА САЩ