Говорител на Ердоган: Турция не приема позицията на Германия

Берлин обеща да защитава германските компании
20 юли 2017 19:10, Елка Василева
198
Говорител на Ердоган: Турция не приема позицията на Германия
Снимка: архив, Reuters

Говорител на турския президент Реджеп Ердоган отправи остри критики към Германия, след като Берлин заплаши, че може да не продължи да гарантира инвестициите на германски компании в Турция, предаде агенция Ройтерс.

"Невъзможно е за нас да приемем твърдения, целящи да влошат икономическата среда на основата на политическа мотивация, надяваме се те да се откажат от това", каза президентският говорител Ибрахим Калън на пресконференция в Анкара.

Германия междувременно обеща да защитава компаниите си, работещи в Турция.

Още по темата

Изключително трудно е за германските компании да правят инвестиции в Турция при сегашния политически климат в страната, заяви германският министър на икономиката Бригите Циприс, цитирана от Ройтерс.

Ако уважавани германски компании изведнъж са поставени в "черен списък" и определени като подкрепящи тероризма, то това означава климат, който прави новите дейности и инвестиции в Турция изключително трудни, посочи Циприс.

Тя заяви, че германското правителство и тя самата ще защитават германските компании и преди всичко служителите в тях от напълно неоправданите и неразбираеми обвинения.

Асоциацията на германските износители BGA съобщи, че износът за Турция ще спадне значително, ако правителството приложи мерки срещу Турция във връзка с ареста на германски правозащитник и журналист с германско и турско гражданство.

През последните седмици дипломатическите отношения между Берлин и Анкара се влошиха заради задържането на германски граждани в Турция, както и поради отказа на турските власти да разрешат на германски депутати да посетят германски военни в бази в Турция, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: германияТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари