ИД – политическо чучело за отвличане на вниманието

България е в топ 5 на страните, които изпращат оръжия в Близкия Изток
21 юли 2017 15:23, Екип на Bloomberg
29
ИД – политическо чучело за отвличане на вниманието
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ислямска държава си свърши добре работата. От една страна то е необходимото чучело. То е обичано от камерата. Всяко тяхно действие се отразява много широко и това се случва за сметка на много по-важни събития, които се случиха. Това каза Руслан Трад, журналист, анализатор и писател, автор на "Убийството на една революция", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ислямска държава бе много подценена, както в Ирак, така и на други места. Групировка, която е местния Франкенщайн. Тя със сигурност не е външно творение, въпреки те биха искали да ги възприемаме така, защото така няма да се задълбочаваме в тяхната същност. Основателите на тази групировка са хора, участвали в политиката на Ирак и Сирия и в момента са в редиците на тази групировка", посочи той.

"До момента равносметката от Сирийската криза е над 5 млн. бежанци, 11 млн. разселени (над 50% от населението на Сирия). Това е по официални данни. От предвоенното население в Сирия (22 млн. души), в момента в страната са около 18 млн.. Имаме около милион тежко ранени и инвалидизирани. Над 30 000 са убитите деца. Убитите достигат 600 000, от които една трета - цивилни", пресметна Трад.

Много се заговори напоследък как след превземането на Мусул или на Рака ще дойде краят на Ислямска държава, каза гостът.

"Проблемът е, че ние за поредна година не разбираме тази организация. За нея градовете са един много хубав бонус. Тя може да тренира своите бойци, има логистична подкрепа. Например, точно в Рака бяха планирани европейските атентати. От друга страна те все още имат много голяма територия, която контролират, и в Сирия, и от части в Ирак. Те не разчитат на тези градове чисто идеологически. Разчитат на завземането им по други причини - най-вече военни".

Имаме косвено участие на България във войната в Сирия, заяви Трад. "Има теми, които не се засягат в публичното пространство. Една от тях е продажбата на оръжия в Сирия. Реално погледнато България е в топ пет на държавите, които изпращат оръжия в Близкия Изток. Има оръжия от Йемен до Сирия, произведени в България, и то нови партиди".

Вижте повече на  Bloomberg TV Bulgaria


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
8
 
! Отговори
Баладжията преди 1 година
Военната промишленост в България нарастна с 600 процента от 2011 насам. Във всеки превзет град от умерените джихадисти и ИДИЛ се намират тонове българско оръжие - прясно, прясно, още пишем ПРОИЗХОД - АРСЕНАЛ БЪЛГАРИЯ на него
Това са факти, не илюзии, нещо което не ви изнася.
21
5
 
2
 
! Отговори
бг преди 1 година
Поредният хибриден солдат Копейкин
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Броят на бежанците да е пропорционално на предоставеното оръжие. За да няма сърдене.
19
0
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
До Анонимен--6;
А Руснаците какви ги вършеха в Афганистан? Приказки ли им разказваха? Руснаците дадоха 15000 жертви а българските са 73. Това е според Ген. Лебед и Игор Бунич.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
USA може спокойно да доставя оръжие,но така си измиква мръсните ръце,след кто ни взеха
редица регулярни кликенти...А сега РБ е виновна-кой?ЧЕРВЕНИТЕ...
17
0
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Помните ли американците, дето се взривиха на един полигон, у нас, изпробвайки по официалната версия някакво РПГ? Как мислите, дали са го купували за американската армия? В един вестник, мисля че бе на от групата на Шиши, подробно , даже и със снимки, бе обяснена схемата, от нашия ВПК, по море, до Джеда, а оттам-в Идил.Редовно, на 15 дена.После бе побликувана снимка, на директор във ВПК и американски бизнесмен, връчващ му грамота, за добро сътрудничество и лоялен партньор.Стачкуват ли сега в Сопо
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руслан Трад да напуска България.Да не се крие под полата на майка си,а да заминава за родината на баща си.Там да се доказва като мъж и журналист,там е нужен тука не.
15
8
 
12
 
! Отговори
Некъф луд преди 1 година
Ние ги пращаме в Йемен, а те го пращат в Сирия. Какво ни интересува купувача после къде ги праща и защо трябва да се чувстваме виновни!
14
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Кажи на роднините на хилядите обезглавени, и на децата с калашниковите, че били за отвличане на вниманието
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз слушам винаги с интерес какво казва председателят на сирийската асоциация в България Мохамед Ибрахим.Това е истината за Сирия и сирийците.
Този на снимката е от "умерената"опозиция.Такива като този и останалите като него българите не подкрепяме а презираме.Медийте да не им дават поле за изява.
12
1
 
12
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Това са на Шиши оръжията,които продава и по този начин петни името на България,но другия Шиши не му пука и не се самосезира,за да го разследва,а имаме уж и "Комисия",която уж разследва за имущество придобито по престъпен начин...А третия Шиши и той се е сврял в миша дупка и не ходи да дава отчет в НС от страх,че ще му задават неудобни въпроси и ще се изложи пред мат,ряла.
11
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
вьпросното момче знае че бьлг орьжие се продава на ам фирми и те го пращат кьм бл изток
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, вярно е че България продава оръжие на терористите! В момента няколко от старите ни оръжейни произвоства (от времето на соца) за модернизирани, и произвеждат всякакво леко стрелково оръжие както и всякакви боеприпаси.
От хора които са наети в сектора, знам че някой от фабриките вече работят на 2-3 смени, и не могат да насмогнат с поръчките!
А и нашите оръжия са много качествени и на добри цени. Затова се търсят навсякъде.
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
AVTORAT NA TAZI STATIA NE RAZBIRA ABSOLUTNO NISHTO OT TAZI TEMA.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си продължа мисълта .
Не давайте вие медиите ефир на хора които подкрепят терористите .
Това не е редно . Дайте ефир на този лекар сириец , за който не мога да се сетя
за жалост името . Омръзна ни от надъхани ислямисти като този Руслан . Да заминава в Рака щом не го страх от ИД
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Руслан май е на страна на "умерените" главорези ...опс опозиция .
Не го плаши ИД, плаши го Асад .

Има един сириец , лекар е и председател на сирийците в България .
Изключително интелигентен човек, който единствен говори истината .
Когато преди месеци имаше протести за Алепо и излязоха една шепа сирийци подкрепящи умерената опозиция и зовящи Русия и Асад да спрат бомбардировките ,
то този лекар председател на сирийците излезна по тв и каза че подкрепя бомбардировките срещу ислямистите .
6
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умен млад човек. Различен от креатурните анализатори и коментатори.
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руслан Трад е избраникът на ромския хелзински комитет за човек на годината за 2014г.
Това дава обяснение за всичко.Този и такива като него е крайно време да потеглят за родните места на бащите си.В България нямат никаква работа.Излишни са.
4
6
 
7
 
! Отговори
extremist преди 1 година
не разбираме тази организация. - РАЗБИРАМЕ ДОСТА ПОВЕЧЕ ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ ,ОТКОЛКОТО НА ТОЗИ "ПИСАТЕЛ" ПРОВОКАТОР МУ СЕ ЩЕ ! НАЧЕЛО НА ИД СА ТОЧНО ОНЕЗИ ИРАКСКИ ГЕНЕРАЛИ, ОТ СЪЩАТА ОНАЯ "БИВША" ИРАКСКА АРМИЯ, КОЯТО САЩ "ПОБЕДОНОСНО" ОТСТРАНИ ЗА ДА СИ ОТВОРИ ВРАТА КЪМ ИРАН. НАЧЕЛО НА ИД СА ИМЕННО АРАБИТЕ КОИТО ОТКАЗАХА ДА ЖИВЕЯТ ПОД НАСИЛСТВЕНА АМЕРИКАНСКА ДИКТАТУРА И ИЗПАДНАХА В ЕДНА КРАЙНОСТ НАРЕЧЕНА ИД, ОБЕДИНЕДНА ОТ РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМ....
3
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aко СAЩ не бяхa рaзбили Ирaк и Либия,aко не бяхa подпaлили Сирия нямaше дa съществувaт двa пеоблемa "ИД" и " бежaнци",но СAЩ го нaпрaвихa умишлено(плaнa Кaлегри)