Северна Корея преживява най-тежката суша от 2001-а

Предната продължи 300 дни, когато имаше голям глад в страната
17
Северна Корея преживява най-тежката суша от 2001-а
Снимка: Reuters, архив

Северна Корея преживява най-тежката суша от 2001 г. насам, която е нанесла сериозни щети на културите, предаде ДПА, като се позова на доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Тя призовава да се окаже спешна помощ на страната, допълва ТАСС, предава БТА.

Най-тежката последна суша в Северна Корея продължи 300 дни през 2001 г. и тогава имаше голям глад в страната. 90-те години на миналия век също бяха години на глад в Северна Корея и се смята, че тогава са починали между няколкостотин хиляди души до няколко милиона души.

Очаква се обстановката със сушата в страната да се влоши, тъй като по принцип през юли вали в края на месеца и късните дъждове не позволяват засаждането на основните сезонни култури, от които реколтата се събира между октомври и ноември, предупреждава Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Около 70% от 25,1-милионното севернокорейско население страда от хранителна несигурност, пък сочат данни на Световната програма по прехраната.

Същевременно днес стана ясно, че икономиката на Северна Корея е нараснала с най-бързо темпо за последните 17 години. Данните са за икономическия растеж през 2016 г. и са оповестени от южнокорейската Централна банка, предаде Ройтерс.

БВП на Северна Корея през изминалата година се е увеличил с 3,9% в сравнение с предходната година. Растежът се дължи основно на минното дело и енергетиката. В тези области растежът през 2016 г. е с 6,1% повече в сравнение с 1999 г. Износът от Северна Корея е нараснал с 4,6%. БВП на глава от населението през 2016 г. е бил 1,5 милиона вона (1136 долара).

По принцип Северна Корея не публикува данни за състоянието на икономиката си. Данните се публикуват всяка година от Южнокорейската централна банка.

Страната е обект на международни санкции заради ядрената и балистичната си програма.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Дали са тяхни разработки
Родон-1 е руски СС-1 от Китай, но в по-голям мащаб
Мусудан е Р-27 руски
Хавсон-5 е подобрена руска С-300
От болтчето до гайката са си руски машини, правени в С.Корея.
Те царевица не могата да гледат, ти си мислиш, че ракети могат да правят. Квот им пуснат като заповед да правят, това правят и то некачествено.
13
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кики, с молитви не става другарю, покажи солидарност и отиди на място да помагаш. Най-добре да останеш там. Там е много хубаво. И откога болшевиките взехте да се молите ня Бога?
12
21
 
14
 
! Отговори
Кики преди 1 година
Ще се моля за С.Корея! Дано Бог помогне на тази страна да се справи с трудната ситуация. Както винаги трябва сама да се справя, защото целия свят се държат като вълци с нея.
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4: Някой сеща ли се каква е разликата в процентно нарастване на БВП и реалните съотношения производство/население/мощности?
Ако миналата година си произвел една карфица, а тази година 100, това те слага на първо място по нарсатване на производството, но не те прави крупен производител, Особено ако реално имаш нужда от 1000 карфици.
До 8 (дето разговаря с педита). Ами ако си изстрелял ракета, ама народа ти е измрял от глад, защото произвеждаш гайки, вместо царевица, и нямаш пари да си купиш...
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само третия абзац не го разбрах. Как хем положението със сушата ще се задълбочава, хем в края на месеца обичайно валят дъждове и заради тях хората не могат да си засядат не знам кво си?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересна година за Северна Корея,имаха земетресение, страшна суша, какво следва до зимата?
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Суша и глад след ракетни опити и провокации.Случайност?
7
19
 
24
 
! Отговори
До педи 6 преди 1 година
, те изстрелват балистични ракети в открития космос направени изцяло с тяхно производство . От първото болче до послената гайка. Ти продаваш царевица на плажа и ядеш дини от Гърция и праз и лук от Китай. Хайде кажи ми кой е по - напреднал?
6
7
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Майната и на сушата..в топлото ракетите летят по лесно щот въздуха е с по малка плътност ...
5
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ни какво правили в СК. Бехаберници.
Хората строят модернизация и удобства тея още садят картофи и карат разбити танкове.
Всички червени разправят , че били много добре ...кво да ги мислим.
4
17
 
15
 
! Отговори
Бож. преди 1 година
Риба хорейците имат но нямат кораби,с които да я ловят нито петрол,с който да излязат в океана че опърничавите кораби не спазват партийните заповеди и без гориво не вървят.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да , ама който излезе в океана за риба не се връща , така че са го заградили .
2
13
 
17
 
! Отговори
Бож. преди 1 година
Явно червения режим се е увлякъл в кражбите и така се е престарал,че с тази суша 30 години ще оправдава глада на ограбеното от него население.
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат риба в океана в изобилие.