Снимка от Джон Кенеди за Елизабет ІІ – на изложба

Показват над 200 подаръци на кралицата в Бъкингамския дворец
1

Снимка: БТА

Джон Кенеди й подарил снимка с посвещение, Мандела - стенен килим, а Франсоа Оланд - порцеланова фигурка, изобразяваща кон - откакто се възкачи на престола преди 65 години, Елизабет Втора е получила огромен брой подаръци, най-емблематичните от които това лято са изложени в Бъкингамския дворец, съобщи Франс прес.

Изложбата се открива утре и ще продължи до 1 октомври. Тя включва над 200 подаръци и хвърля светлина върху срещите на Елизабет Втора със значими личности от съвременната история и пътуванията й до четирите краища на света.

Откакто се възкачи на престола през 1952 г., Елизабет Втора е изминала над 1,6 милиона километра в целия свят, като е направила 89 държавни посещения и е приела стотина държавни глави във Великобритания.

"Размяната на подаръци е сред най-универсалните аспекти на срещите на кралицата с други държавни глави - заяви Сали Гудсър, която е сред кураторите на изложбата, озаглавена "Кралски подаръци".

"Жест на добра воля, символ на приятелство, начало или завършек на дипломатически преговори, подаръците са също начин да се рекламира културата на дадена страна. Сред най-често разменяните подаръци е снимка с посвещение", казва Гудсър.

Джон Кенеди подарил снимка на кралицата по време на визитата си в Лондон през 1961 г., когато бил придружен от съпругата си Джаки и вечерял заедно с Елизабет Втора в Бъкингамския дворец. Изложена сред подаръците от американци, снимката в сребърна рамка "Тифани" е с написано на ръка посвещение от Джон Кенеди, който засвидетелства голямата си почит към кралицата.

35 години по-късно тя приема друга голяма политическа фигура на 20-и век, Нелсън Мандела, който й подарил копринен стенен килим, изобразяващ лов на южноафрикански антилопи. "Изобразената ловна сцена е в Драконовите планини в РЮА, където е израсъл Мандела", уточна кураторката.

Вниманието привлича също портрет на Елизабет Втора, подарен от президента на Руанда Пол Кагаме през 2006 г. Картината е създадена от бананови кори, които са оцветени и свързани помежду си.

В балната зала са изложени подаръците от Азия, сред които лакирана кутия, украсена с рисунка на чапла и подарена от японския император Хирохито за коронацията на кралицата през 1953 г. "Последвалата визита на Хирохито през 70-те години на миналия век бе свързана с първото излизане на японски император в чужбина", отбеляза кураторката.

Кралицата получила като подарък много живи животни - крокодил от Гамбия през 1961 г., слон от Камерун през 1972 г., 6 кенгура от Австралия през 1977 г. Всички те станали обитатели на Лондонския зоопарк. Елизабет Втора получила като подарък също около 20 коня. По време на посещението й във Франция през 2014 г. Франсоа Оланд пък й подарил фигурка от севърски порцелан, изобразяваща кон. (БТА)


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, пък на мен тате ще ми подари колело, обаче, друг път.