Хиляди поляци отново излязоха по улиците на протест

Хората са недоволни от плануваната съдебна реформа
23 юли 2017 08:43, Александър Попов
26
Хиляди поляци отново излязоха по улиците на протест
Снимка: Reuters

Възмущението от плановете на управляващата партия в Полша да постави съдебната система под политически контрол доведе до нови протести в цялата страна, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Някои хора се събраха пред дома на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински и го обвиниха, че е диктатор. Много от протестиращите се придвижиха после към Върховния съд, където пяха "Imagine" на Джон Ленън и държаха свещи.

Бившият президент Лех Валенса направи обръщение на демонстрация в Гданск, в което призова младите поляци да се борят за запазване на разделението на властите, за чието постигане е помогнало неговото движение "Солидарност" преди повече от 25 години, когато Полша е отхвърлила комунистическото управление.

Хиляди противници на правителството се събраха във Варшава, Краков и други градове, като призоваха президентът Анджей Дуда да отхвърли законодателството, което би предоставило на управляващата партия контрол върху Върховния съд и съдебната система.

"Право и справедливост" казва, че промените са необходими, за да бъде реформирана съдебната система, която според Качински така и не е била прочистена от бивши комунисти след падането на режима през 1989 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: протестПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
11
 
1
 
! Отговори
Като котка са преди 6 години
Бетер турска работа! Вземи качински сложи до ердоган като сиамски котки са!