Иде ли краят на главорезите на Ислямска държава?

Проблемите на Ирак, върху които поникна джихадизмът, остават нерешени
40
Иде ли краят на главорезите на Ислямска държава?
Снимка: БТА

С падането на Мосул т.нар. “Ислямска държава” (ИД) загуби най-големия си град и най-важния център на властта си в Ирак. Сирийският град Рака, който ИД беше обявил за своя столица, също се намира под засилен натиск от страна на антиислямистката коалиция. Означава ли това, че крайните ислямисти от ИД са окончателно победени?

Едва ли. Защото основните проблеми на иракската държава остават нерешени, а именно тези проблеми бяха хранителната среда, върху която поникна джихадизма на ИД, пише Дойче веле. И преди всичко маргинализирането на сунитското малцинство след американската военна намеса през 2003, което още преди появата на ИД беше довело до кървави бунтове.

Градовете на сунитите сега са в развалини. Не само Мосул, а и Фалуджа, Рамади и Тикрит. Експертът за Близкия изток Джошуа Лендис от университета в Оклахома смята, че сега всичко зависи от това дали религиозните и етнически общности в региона ще успеят да преодолеят гнева и старите обиди и вместо това да развият стремеж към национално единство. “Много ще зависи от великодушието на победителите – от тяхната способност да протегнат ръка за помирение”, изтъква експертът в разговор с ДВ.

Екзекуциите и малтретирането на бойци на ИД ичленове на техните семейства в Мосул, документирани от “Амнести интернешънъл” и “Хюмън райтс уоч”, свидетелстват по-скоро за отмъщение, отколкото за помирение – а това е опасно, защото отново налива масло в огъня на ислямистите и тяхната пропаганда.

Слабостта на държавата е силата на джихадистите

Освен това ИД, както и други джихадистки групировки ще продължат да печелят от гражданската война в Сирия и от слабостта на иракската държава. Наред с липсата на интеграция на сунитите в иракската политика, има и други фактори, подхранващи екстремизма, смята експертът за Ирак Йезид Саиг от Бейрут.

Той посочва следните: нефункциониращ държавен апарат, масивна корупция, отсъствие на най-основни услуги за голяма част от иракското население, недостатъчно инвестиране и ниска производителност на труда във всички сектори, които не са обвързани с нефтодобива”.

Германският експерт за борба с тероризма Гидо Щайнберг от берлинската фондация “Наука и политика” посочва, че “идеологията на ИД ще продължи да оказва въздействие”. Той се отнася критично към последните инициативи за борба срещу източниците за финансиране на тероризма. “Изобщо не се съмнявам, че ИД ще продължи да извлича финансови ползи от конфликта в Ирак”, изтъква експертът.

Холандският експерт за борба срещу тероризма Томас Оливие изтъква, че въпреки загубата на Мосул и очакваната загуба на Рака т. нар. “Ислямска държава” продължава да контролира територии както в Ирак, така и в Сирия. Освен това ИД е успяла да утвърди свои клонове в Северна, Западна и Източна Африка, в Южна Азия и Югоизточна Азия.

Особена загриженост буди, според експерта, способността на ИД за “гъвкави реакции”. Макар и да търпи поражения, ИД успява да организира бойни оперативни акции в Западна Европа. Според Оливие, ИД е преминала към тактиката на “децентрализиран джихад” и насочва вниманието си към акции, извършвани от хора, необвързани в джихадистката мрежа - т. нар. “самотни вълци”. Затова на  полицейските органи в света ще става все по-трудно да осуетяват  комуникативните връзки на ислямистите.

Все пак, имиджът на “марката” ИД е сериозно накърнен от поражението в Мосул и загубата на обширни части от територията на Ирак. Когато няма територия, на която да властва т.нар. халифат на ислямистите, ще е значително по-трудно и да се привличат джихадисти от чужбина. Но с мракобесната си идеология, ИД ще продължи да се опитва да привлича местни бойци. Техният брой ще нараства толкова повече, колкото се влошава животът на хората в Ирак.


40
Още по темата: Ислямска държава
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ислямска държава беше нужна на държавите-производителки на петрол за да задържат падащата цена на петрола.
След като не свърши работа сега ще измислят някаква нова "изненада".
26
1
 
2
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Дойче веле, Амнести и Хюман'с райтс уотч... е има ли смисъл да говорим? Следва опит за зомбиране на масите разбира се.
25
1
 
23
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Чудна статия на "Дойче веле"*,само дето в нея няма и намек откъде тръгна цялата работа-американската намеса в Ирак!Колкото до ИД-тя ще бъде закрита когато Господарите от САЩ и Израел решат,че си е свършила работата и не им е необходима.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не и преди края на алчните наглосаксонски главорези.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ч.а.л..ма е лоша дума хахаха.....ами фес, фас куроями.....ей стегнете се малко....правова държава с цензура не е такава....нагласете си ботчетата, да пишат вместо нас....тогава всичко ще е лицеприятно за вас, и ще настъпи истинската истина ВАШАТА истина.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай, чакай, нещо не разбирам....идват в ЕС, газят, убиват, разни ***, после официално признава "заслугите" ИД, и после ние отиваме да протягаме ръка.... Едно време това с признаването на нападение срещу суверенна държава е значело обявяване на война. Война с последствия.... и е завършвало с по силният да победи и вземе благините. Неразбирам, те убиват невинни деца и европейчета, и ние да им подаваме ръка.....ЩО ще ги интегрираме ли.....това е война и се води като такава....те го искат не ние
21
1
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
Най-вероятно ИД няма да се бият до смърт а ще предадат Рака без бой ясно им е че нямат шанс и ще се покрият. Защото те не вярват в нищо а са банда наемници с заплати от СА. Ще се опитат да се прегрупират в държави където има почва за тях като Албания, Грузия и други в централа Азия и Африка
20
9
 
5
 
! Отговори
чоло преди 1 година
До като Асад е на власт ИД ще го има.Или мюсулманските държави ще се демократизирарт или ИД ще ги разпарчетоса всички.Мюсулманите трябва да разберат че исляма няма място в новото време.Или ще се променят или ще получат свръХдоза ислям от ИД.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
идва края да ! сега бедуините ще си отдъхнат, защото всички главорези дойдоха в европа !
18
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, тролове! Текат ли, текат рубличките за всяка глупост, дето я пишете, без да имате хабер от нищо.
Важното е, рашъ да е самая лучшая.
Вярно е обаче, че Щатите бяха безхаберници като вас, троловете, по въпросите на Близкия Изток
Като цяло , гръбнакът на ИД вече е пречупен и никога вече няма да има джихадистко образование в такъв мащаб. Самите мюсюлмани се убедиха, че ИД не идеалната държ ава според исляма, а сбирщина от *** антиглобалисти, авантюристи и обокновени главорези.
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не не иде!! ЦРУ ще организира нещо ново, падащи кули , ала бала , екшън да има и най вече кинти.
16
7
 
11
 
! Отговори
ЗМАЩО ,БЕ.... преди 1 година
ИДИЛ ---СЪЩО СА ВИД КОМУНИСТИ , КАТО ВАС.....ТАМ И ЖЕНИТЕ СА ОБЩИ!!!
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тази новина идва броени дни след изтеглянето на ЦРУ от Сирия."

А вие наистина сигурен ли сте, че са се изтеглили...Видя ли ги, приброи ли ги да видиш дали няма липсващ?! :-) Проблема на Ганьо е, че вярва на това каквото му кажат и покажат!!!
14
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко, без износа на оръжие за ИД икономическия растеж на България ще падне под нулата.
13
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краят на ИД ще настъпи окончателно, когато Тръмп (известен в Америка още като БЪТХЕД) спре американската програма за доставки на оръжие и финансиране на "умерени" джихадисти!
12
3
 
45
 
! Отговори
УЖАС преди 1 година
Ирак,Либия,Сирия проспериращи и богати държави с етнически мир и разбирателство и вижте докъде ги докараха запада и САЩ.
11
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямата грешка на Запада и на Русия (тоест, на белите държави) е опитът им да запазят целостта на Ирак и Сирия. Загубена кауза, която влече тежки проблеми!
10
1
 
39
 
! Отговори
факт преди 1 година
Цялата касапница и разруха в региона започна след нападението на САЩ срещу Ирак,това е истината и рано или късно САЩ ще трябва да ки платят за милионите избити хора.
9
3
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Що не махнат всички тия измислени след падането на Османската империя държави? После да се разделят на голяма сунитска и голяма шиитска държава или на по-малки, но национално обединени държавици? Ще отнеме малко време да уточнят границите и да урегулират правата на малцинствата, останали в друга държава. Ще отнеме време, но е осъществимо!
А после - самостоятелни национално-религиозни държави, всяка да върви накъдето реши.
8
0
 
15
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 1 година
ХА ДАНО, ТОВА ГО СЛУШАМЕ ОТ 1993 ГОДИНА, ТОГАВА ПОЧНА ВОЙНАТ В ИРАК И ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВА