Джихадистите на каптагон? Експерт отсича: Това е мит!

Според експерт по пазарите на дрога атентаторите не взимат каптагон
27 юли 2017 21:21,
15
Джихадистите на каптагон? Експерт отсича: Това е мит!
Снимка: архив Reuters

Амфетаминът каптагон, известен като "наркотика на джихадистите", не е бил консумиран "от никой от терористите, извършили атентати в Европа от 2015 г., за които е поемала отговорност "Ислямска държава". Това гласи публикуван днес доклад на Френския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите, предаде Франс прес.

"Съществуването на "наркотик на джихадистите" е мит", заяви авторът на доклада Лоран Ланиел, експерт по пазарите на наркотици в Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите, съобщи БТА.

Още по темата

Според него атентатите от 13 ноември 2015 г. в Париж, в които бяха убити 130 души, са създали мисловна връзка между джихадисти и каптагон, а оттам и със Сирия.

"Никой от тези терористи обаче не е консумирал каптагон преди да премине към действие", подчерта той, опирайки се на аутопсиите, които показват, че атентаторите не са били под влияние нито на наркотици, нито на алкохол.

Някои информации създават впечатление, че бойците в Сирия консумират каптагон, за който се твърди, че създавал усещане за непобедимост, уточни Ланиел. "Нищо обаче не доказва, че това се отнася за бойците на ИД, които впрочем осъждат консумацията на наркотици", отбеляза той.

Според Лоран Ланиел митът за джихадисткия наркотик показва "колко трудно е за западните общества да осмислят врага си".

"В ситуацията след 13 ноември беше по-лесно да се мисли, че тези терористи са били дрогирани, отколкото да се осъзнае, че те масово са избивали хора с автомати, без да са надрусани, без дори да са близнали алкохол", обясни той.

"Тази заблуда се подсилва от факта, че употребата на стимулиращи дроги, включително амфетамини, при изпълнение на военни операции, е отдавна известна", добави Ланиел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Не! преди 6 години
"В ситуацията след 13 ноември беше по-лесно да се мисли, че тези терористи са били дрогирани, отколкото да се осъзнае, че те масово са избивали хора с автомати, без да са надрусани, без дори да са близнали алкохол"Да, това е удобната истина, а не че се развъждат поколения интегрирани психопати...
10
0
 
5
 
! Отговори
Палмето преди 6 години
Формулата за Каптагона отдавна е в България,донесена от Исмет Шабан /Бабата/ бащата на Фатик. Той е бил по-важен даже и от Тато,или поне така се е произнесъл някакъв бос,който изпраща гавазите си да го посрещнат на Централна гара.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял свят знае,че са на опиум и хероин.Нали там си го произвеждат.И по ВВС имаше филм.Като са малки яко пушат за да им се затлачи мозъка и да не могат да мислят.Като минат 10 години почват твърдото гориво.Така надрусани нямат никакви проблеми да се взривяват и да вярват на безумия.Освен тва не ги боли,не ги е страх нямат съвест за тях съществува само тук и сега.За една доза ще заколят и майките си.Само някакви експерти се чудят дали не са на амфети.Дали не са на желирани бонбонки?
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е 100% лъжа !изчел съм досега поне 15 статии където пише, че в бърлогите им се откриват всякакви наркотици след атентати. свидетели съобщават, че терористите са тотално надрусани и неадекватни по време на стрелбите.кого прикрива тоя"експерт" ?може би някой евро-комисионер, който отговаря за наркоразпределението ?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са шизовреници деградирали типове..
6
1
 
15
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Мозъците им са изгнили и без наркотици от религията. Коя религия учи да се отнасят така с човешки същества?
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че е мит. Стимулантите действат до време. Може да изкараш една, две вечери без да спиш и да си на макс, но после идва сметката защото нищо не е безплатно. Нужда от почивка, безсилие, депресия, неадекватност. Това може да се връзва с петъчното парти на някой разглезен тийн, но не става за реални бойни действия. Ако все още не ми вярвате вижте снимка на амфетаминов наркоман и сравнете с джихадист хаха май има разлика...
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каптагона е суровина за амфетаминитеНема абсолютно нищо общо с херцата и метадона. Едното е стимулант, а другото опиат - коренно различно действие и ефект.А продължителната употреба на стимуланти изпържва мозъка и после е лесно някой не спал от една седмица халюциниращ шебек да превърти и да поиска бърза среща с аллах и девиците
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 2.. и от кога каптагона се произвежда от маковото семе. бъркаш го с херойна и действието му е съвсем по различно
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В допълнение към статията, киродомуса ще строи нов завод в Пещера за 300 000 000 лв.
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И един мармот завива шоколада в станиол...:) За сведение - на японските камикадзета през Втората световна война са им слагали наркотика в чашката със сакето.