Франция иска мигрантите да се пресяват в Либия

ЕС се готви да изпрати корабите си да връщат лодките преди Европа
27 юли 2017 20:25,
34
Франция иска мигрантите да се пресяват в Либия
Снимка: БТА

Франция планира да отвори приемни центрове в Либия, за да пресява имигрантите, преди да стигнат в Европа.
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че центровете ще бъдат готови още това лято.

Според него "горещите точки" ще спрат хората, които не отговарят на критериите за предоставяне на убежище, да не предприемат рисковете от прекосяването на Средиземно море.

Още по темата
"Ние ще отидем при тях", каза Макрон по време на церемония за предоставяне на френско гражданство в Орлеан.

Европейската комисия отказа да коментира, преди да се запознае с детайлите на предложението, което изглежда не е консултирано с Брюксел.

Досега инициативи за отсяване на имигрантите, които търсят закрила, от тези, които се насочват към Европа заради по-добрия живот и работа, не са били прилагани извън територията на Съюза. Европейската комисия само е открила няколко информационни офиса в Африка, за да запознава кандидат имигрантите с условията да се установят в Европа.

"Горещи точки" извън границите на Европа предложи премиерът Бойко Борисов през 2015 г. с идеята да се пресяват имигрантите в Турция, но тя не срещна подкрепа от европейските лидери. Вместо това ЕС създаде 11 такива приемни центрове в Гърция и в Италия, където идентифицира новопристигащите и преценява молбите им за убежище.

Френската инициатива идва два дни, след като Макрон във вторник беше домакин на срещата на двама от враждуващите либийски племенни водачи – подкрепяният от ООН премиер Файез ал-Сарай и Халифа Хафта, който контролира източните части на страната. С посредничеството на Макрон те се разбраха за примирие и провеждане на избори.

Според френския президент между 800 000 и един милион души в момента се намират в Либия в очакване да заминат за Европа или в търсене на работа на място. Според Макрон те дестабилизират ситуацията в Либия и захранват бизнеса с трафика на хора.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че командващият морската й операция "София" вицеадмирал Енрико Кредендино, шефът на цивилната й гранична мисия Винченцо Таляфери и посланикът й Бетина Мусшелд, ще бъдат в Триполи да се договарят как европейската марина ще работи с Либия.

Във вторник ЕС удължи мандата на операцията си в Средиземно море до края на 2018 г. и й възложи допълнителни функции да следи дали обучаваните с европейски пари в Италия либийски граничари работят по специалността си, след като получат квалификацията си, да събира информация за износа на петрол и за трафика на хора.

Говорител на Европейската комисия потвърди, че се обмисля и ЕС да поиска разрешение от Либия и от ООН корабите на "София", сред които един български, да могат да навлизат в 22-километровата зона до либийския бряг, за да прихващат трафикантите и да връщат имигрантите, още преди те да са достигнали до европейски или международни води.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕДИН МИЛИОН МИГРАНТИ ЧАКАТ В ЛИБИЯ ДА БЪДАТ СПАСЕНИ НА ПЪТ ЗА ЕВРОПА.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ МОЖЕ МОСЬО МАКРОН.ТОВА Е ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ИМ ПРАВА.КАКВО ЩЕ КАЖЕ ОБСЕРВАТОРИЯТА ЗА ЧОВЕШКИ ПРАВА, БАЗИРАНА ВЪВ ФРАНЦИЯ.АМИ ФРЕНСКИЯТ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ?
14
0
 
2
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
На Макарон почва да му се променя физиономията, не е вече толкова съблазнителен на тази снимка излгежда убеждаващ - до отчаяние. Истината е че той ще продължи либерсатката политики да се пълни Европа с мигранти защото е много ербап ама няма как да прави каквото си иска а ще прави каквото са му казали.
13
1
 
14
 
! Отговори
Майтапчия преди 6 години
Една идея-да пратят диверсионен отряд от Легиона да им пука лодките още преди да тръгнат,ха-ха!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво пресяване приказва този? Да ходят в посолствата на държавите в, които искат да живеят-там да го пресяват.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След дъжд качулка.В страните от ЕС трябва да се влиза само със Зелена карта.Не може всеки сульовец от ***'на си райна да се мъкне тук нахално и наготово.Европа е за европейските държави.Останалите да се връщат там от където са.Спиране на социалните помощи за хора извън държавите от ЕС.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето защо избраха Макрон. Това при Оланд беше немислимо.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некс построят стена!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха,наредиха я - тези дето за миронамазания пеНдерунгелски запад,ще се пресяват още в Либия,а тези,дето са за аборигенските територии,като "нашата" спокойнио ще си я пълнят,според инструкциите на ционйистките господари!!!Не мога да разбера що за роби сме ,че така безропотно се оставяме да ни унищожаватАми,сами сме си виновни,ама все търсим вина в другите...докато ни смелят!
7
1
 
25
 
! Отговори
хммм преди 6 години
След приемането на арабските държави в ЕС сега следва и Африка. Не, наистина нямаше от къде да вкарат по кофти народи. Нахални, нагли, безуважителни и страшно плодиви. Тежко и горко на децата ни, ще бъдат клани по улиците веднага след като тия "хора" разберат че са станали повече. И по добре. Другия вариант е кивогледи арабоевропейци с блестящи мазни очички. Аз поколението си така не искам да го виждам. Все едно са ни завладяли тия..егати майтапа, това вече на нищо не прилича.
6
1
 
15
 
! Отговори
Late преди 6 години
Доста си закъснял Макароне, влизат хиляди на ден и нищо няма да ги спре.
5
1
 
19
 
! Отговори
Уф преди 6 години
Вече омръзнаха тия евро-ид**ти!Очевидно е какво трябва да се направи!Направо да кажат,че им е ЗАПОВЯДАНО да пускат мигранти и да се приключва темата!
4
0
 
26
 
! Отговори
ined преди 6 години
Всичките мигранти от френскоговорящи африкански страни трябва да ги препращат към Франция.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саркози и компания прибараха милиардите на Кадафито, свалиха го от власт за да не си ги търси. Сега реват, че няма кой да спира бежанците от Африка.
2
1
 
21
 
! Отговори
въпросче преди 6 години
И за какво изобщо ще ги приемате? Да ви убиват ли? Деградирали умствено западняци, нищо умно не е останало в тях.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ЕС се готви да изпрати корабите си да връщат лодките преди Европа"ЕС се готви да изпрати корабите си да товарят мигрантите за Европа и да връщат лодките за новата партида мигранти.