Арестуваните българки в Турция – свързани с кюрдите в Сирия

Британец и Мира заедно на снимка с униформи на ПКК
28 юли 2017 08:45,
68
Арестуваните българки в Турция – свързани с кюрдите в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Двете българки, задържани от турската полиция в окръг Айдън, Югозападна Турция, били заподозрени, че са свързани със сирийските кюрдски Сили за защита на народа, разглеждани от Анкара като терористична организация, съобщават турски новинарски сайтове, цитирани от БТА.

Според публикация в сайта Хаберлер те били задържани заедно с британски гражданин, спрямо когото има същите подозрения. Позовавайки се на изявление на окръжната управа в Айдън, изданието уточнява, че българките - майка и дъщеря - са от турски произход.

Още по темата

Властите са действали въз основа на получен по електронната поща сигнал. Извършена е била операция на адрес в град Дидим, където са били задържани британецът Джоузеф А.Р. и българките Мира и майка й Веселина. Иззети са мобилен телефон, компютър и дигитални материали.

В изявлението на валийството се уточнява, че на профилите си в социални медии британецът и едната от българките били облечени с униформи "на терористична организация и извършвали пропаганда в полза на СЗН".

Според Анкара СЗН са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), активна в Турция.

В показанията си пред турските власти британецът заявил, че е ходил в Сирия през 2015 г., за да оказва медицинска помощ, и е останал там три месеца. Той признал, че е получил военно обучение от СЗН, но твърди, че не е участвал в никакви сблъсъци. След престоя си в Сирия британецът се завърнал в родината си. Преди десетина дни заедно с двете българки той отишъл на почивка в Турция, разказал още пред следствието мъжът.

Мира пък казала пред властите, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а с британеца се запознала през 2015 г. в интернет.

Засега не е установена вина на майката Веселина. Разследването по случая продължава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: българкиТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
9
 
! Отговори
знай преди 6 години
MIT-- вече им слуша песните СОЛО ДУО и ТРИО варианти!
16
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дори турците мразят турците! Свободен и независим Кюрдистан!
15
6
 
19
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Хем ,,българки,, , хем от ,,турски произход,,...
14
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен това означава, че в държавата ни наистина има тероряги.
13
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не ходете в турция дори на почивка.
12
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да подпомагаш YPG не е престъпление, а е едно добро дело. Само едно ми е интересно - тези жени уж били туркини, а са с български имена. Че и подпомагат кюрди. Странна работа.
11
19
 
36
 
! Отговори
историк преди 6 години
И език им създава, както казах. Турски не е имало НИКОГА. Както държавата им е изкуствена, така и езика. До миналия век са ползвали арабски. Ататюрк е бил умен мъж, който ни е уважавал много и е бил наясно, че повечето "турци" са всъщност поробени и потурчени българи. Ако сте забелязали повечето български "турци" са светли със светли очи и косаНе случайно жена му е била българка и той често е посещавал нашата държава. Сегашният султан в Турция обаче плюе на всичко и връща омразата и разделението
10
13
 
15
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Това са кадъни, а не Българки. Това, че имат Български паспорти не ги прави наши санародници.
9
16
 
14
 
! Отговори
историк преди 6 години
И как разбраха, че са от турски произход? Значи те за всеки българин може да кажат същото независимо от имената. Да зная, че има и такива, които са си запазили българските имена, но тях ги е срам да се нарекат турци и само близките им знаят какви са. А и да си го кажем направо по принцип турци и турска нация НЯМА. Това е изкуствено създаден народ и държава от руините на османската империя. Ататюрк ги е създал с яснота съзнание, че това са хора сбирщайн от поробените земи.И език им създава...
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много скоро и камиларите от бежанските центрове ще получат БГ паспорти. и те ли ще са "българи"
7
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако в България се водеше твърда политика на асимилация през 20век както водеха Турция,Гърция и Сърбия,то днес двете недоразумения "българки от турски произход" не само щяха да са с български имена,ами щяха да са на църква вместо да са в Дедим и свързани с тероризъм.
6
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето така се прави разузнаване, браво.
5
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИКОЙ НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН НЕ БИ ОТИШЪЛ ВЪВ ФАНАТИЧНА ЕРСДУХАНИЯ КЪДЕТО ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ СА ОТНЕТИ !!!!ТЪЙ, ЧЕ ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЪС ВСЕКИ БЪЛГАРИН ЗАЛОВЕН В ЕРСДУХАНИЯ!!!!ЕРСДУХАНИЯ ГРАНИЧИ СЪС СИРИЯ ИРАН ИРАК И ПОДОБНИ ДОРИ ТРАНЗИТНО ПРЕМИНАВАНЕ НЕ ОДОБРЯВАМ!!ДОРИ ТИРАДЖИЯ БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ПОЖАЛЯ ПРЕМИНАЛ ПРЕЗ ТЕЗИ ТЕРИТОРИ!!!ФАНАТИЧНА ИСЛЯМСКА ЕРСДУХАНИЯ НЕ Е МЯСТО НА БЕЛИ БЪЛГАРИ И ВСЕКИ КОЙТО ОТИДЕ ТАМ ДА СИ НОСИ ПОСЛЕДСТВИЯТА!
4
13
 
20
 
! Отговори
Крум Целев преди 6 години
"Няма такова дживотну като туркиня с имена като Веселина и Мира!"Има има, носят си и нормалните, български християнски имена, подарък им от Кръстника им - бай Тошо! И аз имам един комшия турчин, казва се Джошкун, 1988г. го прекръстиха на Даниел. Принципно на външен вид прилича на нормален човек, и въпреки, че още като се върна в Бг от "екскурзията" през 1990г. си върна и турското име, и до днес, когато му изнася, избирателно се представя като Даниел (може би го е срам от Джошкун)!
3
4
 
24
 
! Отговори
Видях ви преди 6 години
Туркини с български имена свързани с кюрди. И при комшийте е пълен хаос.
2
8
 
31
 
! Отговори
Велислав Дърев преди 6 години
"българките - майка и дъщеря - са от турски произход"ХАХА, НЕ МОЖЕ ЕДНО КУЧЕ НАПРИМЕР, ДА БЪДЕ ОТ КОНСКИ ПРОИЗХОД! ИЛИ Е КУЧЕ, ИЛИ Е КОН! СМЕШНА СТЕ С ТАЗ БЕЗУМНА ПОЛИТИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ! И НЕ, НЕ СА БЪЛГАРКИ, ПА БИЛО И ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД, А СА СИ ЧИСТИ ТУРКИНИ!!
1
7
 
29
 
! Отговори
не преди 6 години
Това че са с Български паспорти не значи че са Българи,през годините с подкупи хиляди получиха наши паспорти.