Путин на избори: Независим, с грижа за бедните

Кой ли ще оглави предизборният щаб на Путин?
28 юли 2017 12:15,
62
Путин на избори: Независим, с грижа за бедните
Снимка: архив Reuters

Изборният щаб на Владимир Путин за президентската кампания догодина в Русия може да бъде оглавен от шефа на кремълската администрация Антон Вайно, заявиха пред "Ведомости" два източника от апарата на руския държавен глава.

Според тях Путин най-вероятно ще се включи като независим кандидат, съответно трябва да го подкрепят поне 500 избиратели и да бъдат събрани най-малко 300 000 подписа.

Вайно е смятан за човек "лично на Путин", равноотдалечен от чистата политика и от силовите шефове. Обществена подкрепа за Путин, както и на предишните избори през 2012 г., ще осигурява Общоруският народен фронт, припомня вестникът изявления на Алексей Анисимов от ръководството на движението.

Независимо от длъжностната номенклатура президентската администрация в Русия де факто е създадена тъкмо с оглед да провежда избори и винаги съвпада с изборния щаб на държавния глава, отбелязва политологът Глеб Павловски, пише БТА.

Сега обаче според него не става дума за изборна кампания - "не се готвят избори, а комплекс от мерки, задължително включващ мандат от населението за Путин, с който да се реорганизира държавата и занапред. И е логично начело на щаба да бъде поставена някоя неприкосновена фигура без собствена игра - Вайно е идеален за целта", разсъждава експертът.

Путин няма нужда нито от щаб, нито от политтехнолози - каквото и да прави, всичко се приема вече само в предизборен контекст, смята наблюдателят Андрей Колесников.

Партията с мнозинство в Държавната дума "Единна Русия" ще подготви до октомври собствена "президентска програма" за бъдещия държавен глава, алтернативна на правителствената програма до 2025 г. и на други подобни документи, пише "Комерсант".

Изданието се позовава на шефа на висшия партиен съвет Борис Гризлов, според когото става дума за серия доклади, включващи по-специално предложения с цел ускоряване на икономическия растеж в Русия.

Според "Комерсант", цитиран от Би Би Си, програмата на ЕР рисува "образ на бъдещето" за Русия с хоризонт поне отвъд 2030 г. Партията ще настоява федералният център да инвестира повече средства в руските региони. Тя може би ще държи на по-голяма подкрепа за малките градове (откъдето черпи основния си електорален ресурс) за сметка на растящите агломерации. Ще иска държавата да не стимулира урбанизацията в Русия, да развива пътното и инфраструктурното строителство.

За разлика от конкурентните програми проектите на ЕР навярно ще включват засилено дигитално присъствие на държавата по места и концепция за "изравняване на икономическото положение". Програмите са твърде различни и за Путин ще е трудно към края на годината да формира от тях "единна икономическа стратегия", резюмира всекидневникът.

Основният акцент в кампанията на Путин ще бъде поставен върху темата за борба с бедността и социалната несправедливост в Русия, пишат електронните вестници "Свободная преса" и "Знак", като цитират източници от президентската администрация.

"Най-важните проблеми, тревожещи хората в Русия, са спадът на доходите, социалното разслояване и страхът за бъдещето - ще запазят ли текущите си доходи и работата? Това е сред причините в президентската програма да бъдат маркирани теми, засягащи борбата с бедността", обяснява източник на "Знак".

По данни от проучвания почти половината жители на Русия - 46 на сто, не се чувстват сигурни в утрешния ден. Мрачната им представа за бъдещето се дължи на ниските заплати и пенсии (9 на сто от отговорите), безработицата и страха да изгубят работата си (9 на сто), поскъпването (6 на сто), липсата на изгледи за подобряване на положението (5 процента).

Негативните нагласи се засилват с оглед растящия брой бедни хора в Русия. В момента 22 милиона там се издържат с доходи под жизнения минимум - със 7 милиона повече, отколкото през сравнително благополучната 2012 година. Путин е в течение на проблема, отбелязва "Свободная преса". Президентът признал: "Прагът на бедността сега стана малко по-лош, отколкото бяхме планирали".

Изборите за президент на Русия ще бъдат произведени на 18 март 2018 г., когато предстои годишнина от присъединяването на Крим към федерацията. Владимир Путин още не е заявил официално, че ще се кандидатира, напомня "Знак".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин и борба с бедността са две взаимно изключващи се несъвместими понятия
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ректорът на минния университет на Санкт Петербург, Владимир Стефанович Литвиненко е един от облагодетелстваните от програмата на Путин за борба с бедността. Той няма фирма, но има в банката над 1 милиард долара. Само по една случайност той е научен ръководител на дисертацията на Путин.
34
3
 
2
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До анонимен 31,А ти ръб ли си или да? Норвегия, според тебе, с население по-малко от това на Словакия и наполовината на това на Гърция, многолюдна държава ли е?
33
3
 
5
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До Бай Иван,Има кой да го "наследи" не се притеснявай! Има политици в Русия, които са доста по-патриотично настроени и от Путин като Сергей Миронов например!
32
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най - яката санкция на Запада ще бъде да се спре вноса на нови западни коли и суперскъпи джипове ! Тогава богаташите и олигарсите сами ще свалят Путин .
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пущинякДа бе, във всяка държава има бедни.Само дето, в Норвегия "бедния" получава 4000 евро на месец помощи (защото това е прага на бедноста.) а в русия 40 евро.
30
4
 
6
 
! Отговори
уточнител преди 6 години
До до 24,Русия е 140милона, да, може би и малко повече. В Москва и Петербург живеят не 10, а 15% от населението. Какво обаче имаш предвид под "Средния и далечен изток на Русия" не става ясно! Може би Сибир, където живеят около 20-25% от населението на Русия. Останалите около 60% живеят в европейската част на Русия! Така че малко ти са пообъркани предсатвите за Русия!
29
6
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Интересно ми е как русофилите и руснаците се виждат след ерата Путин ? много ми е интересно кой ще го наследи и ще успее ли да запази абсолютната власт в Русия, защото ако не успеят може да стене много лошо.
28
3
 
5
 
! Отговори
Контрасанкции преди 6 години
Начало на втори сезон.Русия вежливо предлага на Пиндостан да намали броя на дипломатите си в Москва до съответстващ на броя на руските дипломати във СПЩ. Даден е срок до 01.09.2017 г.
27
6
 
6
 
! Отговори
do 24 преди 6 години
Русия е 140 млн. в Москва и Петербург живеят 10% от населението, колко са бедни и богати там не мога да кажа. Ама останалите 90% из разни провинции в средния и далечен изток кучета ги яли.
26
5
 
9
 
! Отговори
ДА ама... преди 6 години
Като си го изберат отново руснаците, на запад ще пометнат...
25
4
 
10
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До анонимен 24,Във всяка една многолюдна държава(с население над 100млн.д.) има бедни, включително Япония и САЩ!
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки вика какви големи заплати, помощи и т.н. има в Русия, но президентът ще се бори с бедността.Явно руските бедни са най-богатите бедни.
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питин независим аз пък съм трамвай
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още няма официялно решение
21
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този би Брежнев по управление, остана само Сталин. В Русия живее стадо овце.
20
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин ще спечели. Народа го подкрепя с изключение на една малка , едва забележима група платени *** от сороски организации.
19
0
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Първата буква от фамилията на председателя на изборния щаб на Путин е сгрешена...
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още техния баща с големите мустаци е казал:не е важно кой,за кого и какво гласува,важно е кой брои после.
17
1
 
8
 
! Отговори
до 15 Професор преди 6 години
Извинете, да не сте преминал на твърда дрога ?