Путин на избори: Независим, с грижа за бедните

Кой ли ще оглави предизборният щаб на Путин?
28 юли 2017 12:15,
62
Путин на избори: Независим, с грижа за бедните
Снимка: архив Reuters

Изборният щаб на Владимир Путин за президентската кампания догодина в Русия може да бъде оглавен от шефа на кремълската администрация Антон Вайно, заявиха пред "Ведомости" два източника от апарата на руския държавен глава.

Според тях Путин най-вероятно ще се включи като независим кандидат, съответно трябва да го подкрепят поне 500 избиратели и да бъдат събрани най-малко 300 000 подписа.

Вайно е смятан за човек "лично на Путин", равноотдалечен от чистата политика и от силовите шефове. Обществена подкрепа за Путин, както и на предишните избори през 2012 г., ще осигурява Общоруският народен фронт, припомня вестникът изявления на Алексей Анисимов от ръководството на движението.

Независимо от длъжностната номенклатура президентската администрация в Русия де факто е създадена тъкмо с оглед да провежда избори и винаги съвпада с изборния щаб на държавния глава, отбелязва политологът Глеб Павловски, пише БТА.

Сега обаче според него не става дума за изборна кампания - "не се готвят избори, а комплекс от мерки, задължително включващ мандат от населението за Путин, с който да се реорганизира държавата и занапред. И е логично начело на щаба да бъде поставена някоя неприкосновена фигура без собствена игра - Вайно е идеален за целта", разсъждава експертът.

Путин няма нужда нито от щаб, нито от политтехнолози - каквото и да прави, всичко се приема вече само в предизборен контекст, смята наблюдателят Андрей Колесников.

Партията с мнозинство в Държавната дума "Единна Русия" ще подготви до октомври собствена "президентска програма" за бъдещия държавен глава, алтернативна на правителствената програма до 2025 г. и на други подобни документи, пише "Комерсант".

Изданието се позовава на шефа на висшия партиен съвет Борис Гризлов, според когото става дума за серия доклади, включващи по-специално предложения с цел ускоряване на икономическия растеж в Русия.

Според "Комерсант", цитиран от Би Би Си, програмата на ЕР рисува "образ на бъдещето" за Русия с хоризонт поне отвъд 2030 г. Партията ще настоява федералният център да инвестира повече средства в руските региони. Тя може би ще държи на по-голяма подкрепа за малките градове (откъдето черпи основния си електорален ресурс) за сметка на растящите агломерации. Ще иска държавата да не стимулира урбанизацията в Русия, да развива пътното и инфраструктурното строителство.

За разлика от конкурентните програми проектите на ЕР навярно ще включват засилено дигитално присъствие на държавата по места и концепция за "изравняване на икономическото положение". Програмите са твърде различни и за Путин ще е трудно към края на годината да формира от тях "единна икономическа стратегия", резюмира всекидневникът.

Основният акцент в кампанията на Путин ще бъде поставен върху темата за борба с бедността и социалната несправедливост в Русия, пишат електронните вестници "Свободная преса" и "Знак", като цитират източници от президентската администрация.

"Най-важните проблеми, тревожещи хората в Русия, са спадът на доходите, социалното разслояване и страхът за бъдещето - ще запазят ли текущите си доходи и работата? Това е сред причините в президентската програма да бъдат маркирани теми, засягащи борбата с бедността", обяснява източник на "Знак".

По данни от проучвания почти половината жители на Русия - 46 на сто, не се чувстват сигурни в утрешния ден. Мрачната им представа за бъдещето се дължи на ниските заплати и пенсии (9 на сто от отговорите), безработицата и страха да изгубят работата си (9 на сто), поскъпването (6 на сто), липсата на изгледи за подобряване на положението (5 процента).

Негативните нагласи се засилват с оглед растящия брой бедни хора в Русия. В момента 22 милиона там се издържат с доходи под жизнения минимум - със 7 милиона повече, отколкото през сравнително благополучната 2012 година. Путин е в течение на проблема, отбелязва "Свободная преса". Президентът признал: "Прагът на бедността сега стана малко по-лош, отколкото бяхме планирали".

Изборите за президент на Русия ще бъдат произведени на 18 март 2018 г., когато предстои годишнина от присъединяването на Крим към федерацията. Владимир Путин още не е заявил официално, че ще се кандидатира, напомня "Знак".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
7
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Ако приоритет на Джу е грижата за бедните , ще е добре да обмени опит с венецуелският Мъдуро...Последният постигна небивали успехи в тая област. Ама аз се учудвам,че в раша има някакви бедни.Нали там уж течаха мед и масло...сега пък бедността била приоритет... А де???
15
12
 
3
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Путин е тежко болен. За да го подържат жив всеки ден му вливат кръв от кърмачета. Всеки ден изчезват бебета в Русия.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак трябва да отчетем, че руските избори ще бъдат по-демократични от севернокорейските.
13
7
 
3
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Сега най-големия коз на Путин е да не се кандидатира за нов президентски мандат! Това ще остави с пръст в устата много западни и родни псевдожуржалисти и седерaсти!
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коркото и да се напъва, не може да събере толкова проценти, колкото севернокорейският прасчо.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 0:Пък аз най обичам градски дупета като твойто-карам ги да *** навътре.Що почваш с обиди бе *** такъв,а?
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независим кандидат! Колкото е независим нашият ***!
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето ще сформира свой щаб от олигарси за фонд за подпомагане на бедните. На първо място в списъка отново е джуджето. Той си няма нищичко жалния.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ НЕ Е ПО РАЗЛИЧНА ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ И ЕРДОХАЛИФАТИЯ!!!ИЗБОРИ ТАМ ИМА НО ИЗБОР НЯМА ЩОТО И ДА СЕ ПОЯВИ ГО УБИВАТ ПУБЛИЧНО И ПОСЛЕ СЕ КРИЯТ КАТО МИШКИ ТИП *** С ДНИ!!!
7
3
 
4
 
! Отговори
0 преди 6 години
До Анонименнай обичам селски капачки дето даже от селският си курник не са излизали а знаят всичко за русия за запада и целият свят обаче не могат само сметката за тока да си платят на село.Разказвачи на вицове
6
3
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Бай Тошо на избори...
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най обичам хора дето са ходили един път на екскурзия до Питер,и то когато са били ученици,да ми говорят тук колко видиш ли били добре алкашите,и кви детски получавали майките.Айде не на мене тия.
4
7
 
7
 
! Отговори
я как преди 6 години
До Анонименги тъпче, например от 2007г. за първо новородено дете в Русия на майката се изплащат майчински в размер на 453 хиляди рубли иили 7550 долара, за второ дете 505 хиляди рубли , от 2012г.акцента остана на 2-ро дете 505 хиляди рубли 8420 долара/.
3
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На гнома му е през дедовия за бедните хора.Няма друга държава освен русия,която толкова да тъпче собствения си народ.
2
0
 
9
 
! Отговори
Путин преди 6 години
А познайте кой ще спечели !
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той е независим, ама другите са зависими от него! Очевадно ще спечели отново...