Брюксел откри процедура срещу Полша за съдебната реформа

Един от законите нарушавал правото на Европейския съюз
Обновена: 29 юли 2017 18:00 | 29 юли 2017 16:48, Веселина Йорданова
30
Брюксел откри процедура срещу Полша за съдебната реформа
Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия откри днес процедура срещу Полша заради един от законите за реформа на съдебната система, който според Брюксел нарушава правото на ЕС, предаде Франс прес.

"Европейската комисия открива процедура за нарушение срещу Полша посредством официално уведомително писмо след публикуването на 28 юли в полския Държавен вестник на Закона за организацията на общите съдилища", се казва в съобщение на комисията.

ЕК дава на Варшава срок от един месец, за да отговори на тази процедура, която може да доведе до финансови санкции.

Президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на два спорни закона, които породиха опасения, че ще застрашат независимостта на съдебната власт. Това вето обаче не засегна приетия на 12 юли от парламента закон, който дава на министъра на правосъдието правомощия да назначава и уволнява председателите на общите съдилища. Текстът на закона бе обнародван в Държавния вестник вчера.

Според Брюксел тази реформа съдържа дискриминационни мерки като различната възраст за пенсиониране на мъжете и жените съдии, съответно 65 и 60 години. ЕК не одобрява мярката, даваща на правосъдния министър правото да удължава мандата на съдиите, достигнали пенсионна възраст, да уволнява и назначава председателите на съдилищата.

"Новите правила позволяват на министъра на правосъдието да упражнява влияние над отделните съдии чрез неясните критерии за удължаване на техните мандати, с което се подкопава принципът за несменяемост на съдиите", посочи ЕК, цитирана от Ройтерс. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се командва от германия. Меркел покани арабелите и *** в Европа, без да пита никой. Немците искат те да командват света, както през Втората световна и го постигнаха без война. Но няма да я бъде тая. Има Китай, има Русия, ако искаме да сме добре, трябва да се съюзим с тях и да напуснем Четвъртия Райх.
19
0
 
2
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Германия поготвя закони с които държавата да спре покупката от китайци на ключови ЧАСТНИ преприятия.хайде сега от брюксел да ми обяснят това по чии правила на ес е и защо няма процедура срещу германия? Защото нас тука ни накараха да продадем всичко на всички само не и на нас си!!
18
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Брюксел кога ще открие процедура срещу Ангела Меркел, че покани всички араби и половината африканци в Европа, без да попита другите европейски държави искат ли това?!
17
2
 
0
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
НАЙ ДОБРЕ ДА ПРОВЕРЯТ, ТЕ КАК СА СЪС СУДЖУКА,НИЕ СМЕ ДОБРЕ И СЕ РАЗВИВАМЕ С ГОЛЕМИ ТЕМПОВЕ,КАКТО ПРИ СОЦИАЛИЗЪМА.
16
2
 
8
 
! Отговори
Абе, преди 6 години
Тази имислена формация ЕС, скоро сама ще се разпадне. Постоянните заплахи и санкции,които налагат на свои членки ще развият кълбото на желаещите да напуснат. На държавите започна да им писва да им извиват ръцете...ЕС е обречен в този си вид и с поведението на безумните си лидери.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малелеле, соршоидиника е осмърдял яко, чак не се диша !
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша е 100 процента зависима икономика. Големите фирми на нейна територия са предимно немски. Заплатите в Полша са 300 евра в провинцията,и 800 в столицата.Цените са по-високи от западните. Единствения сериозен доход са парите от 10те милиона гурбетчии,които не са избягали от сладък живот.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо сградата на Европийския парламент е копие но Вавилонскат кула?И знаете ли какво е Вавилонска кула?Мерси.
12
4
 
12
 
! Отговори
Симо преди 6 години
Полша е голяма страна. И при соца не се даваха на руснаците. Знам времето на Ярузелски- една седмица никой не излезе да пазарува. Има да ги гоним като заплати, пенсии, икономика. Четворката от Вишеград ще се задейства. Те не са *** като нас
11
21
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Съчувствам на поляците. Намират се на най-гадното геогафско място на планетата между *** и наковалнята. Ако не са доволни от ЕС, винаги могат да попадът кандидатурата си за Евразийския съюз. Не искате? Тогава млъквайте и изпълнявайте правилата на ЕС на които сте се съгласили, като сте влизали!!
10
5
 
22
 
! Отговори
брюкселски трол преди 6 години
А аз обичам ЕС, който ми дава месечна издръжка за да троля в негова полза, да цъкам минуси на всички, които не го хвалят и да си слагам плюсчета на моите мнения.
9
26
 
12
 
! Отговори
Поляк преди 6 години
Мразя ЕС, който ни дава милиарди! Обичам руски танкове, съветската армия и проруските ***!
8
28
 
18
 
! Отговори
Селчо преди 6 години
удрий по полските селяци! ша слушат и ша изпълняват и дим ша са вдига защото Майка Русь само чака да погълне полските дрипльовци ! И като знам колко се обичат поляци и руснаците... така че Полша ша служа и щи изпълнява нарежданията на Император Юнкер и на Императрица Меркел иначе Русия и Германия ще си ги разделят за ..... вече загубих бройката!!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша не е приела и бежанци от Африка и Азия.
6
22
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме им на поляците за заплахите на брюкселските едноклетъчни амеби.
5
29
 
24
 
! Отговори
Путлер преди 6 години
Поляците мечтаят да избягат от робството на ЕС и да се заселят в Сибир, но еврозелките ги държат насила в гнилия им съюз и ги разстрелват на границата при опит за бягство (точно както по времето на комунизма разстрелваха всеки, който се опитваше да избяга на запад)
4
28
 
26
 
! Отговори
Сульо, Пульо, Атанас преди 6 години
Отдавта се изтъркаха и вече стават комични тея закани за края на ЕС и как "победа наша" само още малко да почакаме (няма проблем ще ви почакаме... отново). Но така е в свободния свят, всеки може да си си приказва каквото му скимне, но накрая става това, което мнозинството иска. И май не могат да се съберат достатъчно навити да връщат "едно време".
3
26
 
35
 
! Отговори
българина преди 6 години
Аз пък ще открия процедура срещу брюксел за овчедушие предателство шпионаж антихристиянство и ислямизъм и още 1000 неща, под които ще се подпишат 80процента от континента
2
35
 
27
 
! Отговори
Проруски трол преди 6 години
Поляците си мечтаят за съветските танкове от Пражката пролет - да дойдат и тях да освободят от робството на ЕС! Всички поляци си мечтаят Путин да им стане президент и да пият най-хубавия лосион за вана на света!
1
28
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша ще им каже: "Я си ..." Брюкселяни !!!