Само в малки количества: Канабис за всички?

Особено строги са правилата в Япония и Филипините
77
Само в малки количества: Канабис за всички?
Снимка: архив, Ройтерс

В 26 щата на САЩ употребата на канабис за медицински нужди е законна. Калифорния, Колорадо, Аляска и още пет щата разрешават и притежаването на ограничени количества за лична употреба.

Количествени ограничения са въведени и в Ямайка, където всеки човек има право да отглежда най-много пет стръка канабис и да притежава за лична употреба около 50 грама от веществото.

Догодина и в Канада ще влезе в сила нов закон, разрешаващ притежаването на максимум 30 грама канабис. Законът предвижда и много по-тежки наказания за продажба на наркотика на непълнолетни. Консумацията на канабис в Канада е много висока, пише Дойче веле.

Само в малки количества

Мнозина ще бъдат изненадани, но в Холандия употребата на канабис не е разрешена. Въпреки това правоприлагащите органи допускат консумацията в малки количества. Това означава, че всеки гражданин на Кралство Нидерландия може да си купи до пет грама канабис за лична употреба, но само в тъй наречените "кофишопове".

В повечето холандски градове местните хора се легитимират със специален документ, за да си купят наркотика. В Амстердам обаче и чужденци могат да ползват тази "услуга" в кофишоповете. Тези специални кафенета бяха въведени още през 1970-те години с идеята да се отделят леките от твърдите наркотици. Вече от много години консумацията на канабис в Холандия статистически е в златната европейска среда.

На критика обаче са подложени правилата за засаждане на канабис в страната. Законът не предвижда наказание за хора, които отглеждат по-малко от пет стръка. Това ограничение важи и за собствениците на кофишоповете. Така излиза, че в тези кафенета "стоката" трябва да се набавя главно по нелегални пътища. Очаква се, че това положение скоро ще бъде променено.

Според един нов законопроект, държавата ще поеме контрола над засаждането и качеството на наркотика. Законопроектът вече мина на първо четене, сега за него трябва да гласува и Горната камара на парламента.

Особено строга е политиката по отношение на канабиса в страни като Япония и Филипините. Само притежанието на канабис в тези държави може до доведе до доживотен затвор.

Как е в Германия?

В Германия притежаването, отглеждането и продажбата на канабис са забранени. Но когато става дума за малки количества, деянието на практика не се преследва или наказва. В отделните провинции понятието "малки количества" се дефинира по различен начин: в Баден-Вюртемберг е 6 грама, в Берлин пък и с 15 грама може да ти се размине наказанието.

Отглеждането и употребата на канабис за медицински цели са уредени от закона на национално равнище. От началото на тази година лекарите имат право да предписват канабис на страдащи от болести като рак или множествена склероза, например.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: марихуанаканабис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
UPOTREBATA NA KANABIS E PRESTAPLENIE ,KOETO VODI DO UPOTREBATA NA SINTETICNA DROGA,A SLED TOVA I HEROIN.TOVA MI GO E OBYASNIL AKADEMIK OT AKADEMIATA NA NAUKITE.
29
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :) Простотията води наркомания ,пи.де.рас.тия ,инцест..омия ,еднополови бр.акове ,содо..мия ,до гендери ,до двуполови ,триполови и тем подобни демократични ценности .
28
6
 
5
 
! Отговори
До до до до 9 преди 6 години
И ти, неграмотнико, твърдиш, че си умен, а си просто един закърнял мозък, допълнително изпилен от системно прекаляване с НАРКОТИЦИ! От далеч е видно, че имаш ниска пунктуационна култура, граматиката относно пълен и непълен член ти куца. Куха лейка си, смешнико!
27
9
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
За чий чeп ми е????????Стига с тия треволяци бе, дразните вече!!!Ходете си некъде по джунглите нс Амазонка, там си яжте ако щете халюциногенни гъби, мухоморки яжте ако щете, нас нормалните ни оставете на мира! Аз от треволяците ям само марули с репи и лук. И таратор! Ние шопите много ядем таратор!
26
8
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
А в БГ, кога, кога???
25
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак засраха с реклама на наркотици сайта.Трябва да си най-големия ***,за да плащаш,за да съсиваш здравето си и пълниш джобовете на наркодилърите.Само наивници се връзват на подобни реклами на наркотични отрови.
24
0
 
5
 
! Отговори
А преди 6 години
Ракия и джонга! Супер класика!
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори троловете, на които се плаща да пишат срещу марихуаната.======От пушенето на тия л**на се появяват халюинации. Четете горното и се наслаждавайте :)
22
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАНАБИСА ВОДИ ДО ПРИСТРАСТЯВАНЕ!АКО СЕ ПУШИ ПОНЕ ГОДИНА ВСЕКИ ДЕН ТО ЛИЦЕТО ЩЕ Е ГОТОВО НА ВСИЧКО САМО И САМО ДА СИ НАБАВИ ЕДНА ЦИГАРКА !! ЩЕ ВИ НАПРАВИ ТУТУРУТКА БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛИ АКО ТОВА ЩЕ МУ ДАДЕ НОВА ЦИГАРА ЗА ШМЪРКАНЕ!ОСВЕН ТОВА КАНАБИСА Е ЗАБРАНЕН ЗА ЛИЦА ПОД 25 ГОДИНИ ТЪЙ КАТО ВЛИЯЕ НА РАЗВИТИЕТО НА МОЗЪКА ДО ТАЗИ ВЪЗРАСТ И МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ЗАТЪПЯВАНЕ!!!
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите в САЩ и по целия свят трябва да използват марихуана и други вещества за да забравят колко скаппан живот живеят. Едно време е имало ценности, а не като сега - всичко е секс и наркотици. Няма вече лидери, които да водят хората и да им дават приме. Куррвенски живот, буквално и преносно.
20
7
 
7
 
! Отговори
:) преди 6 години
До До до до 9леле... троловете не спят. Пак повтарям-взимам много пари и съм доста умен. И изобщо ако проблемът Ви е конопа-значи сте дъбили. Как цяла Калифорния и Холандия го разбра не знам... Простотията води до комплекси, батковизми, путинизми и липса на щастие. Как да Ви го кажа иначе-нещастници :) :) аре. бегам да паля
19
6
 
5
 
! Отговори
До до до 9 преди 6 години
Излез от нарко абстиненцията и махни нулите, полово неспособен бездарник, касиерите в Мак Доналдс е пределно ясно колко вземаш. Видно е, че шизофренията ти се е отключила и чуваш гласове.
18
4
 
4
 
! Отговори
:)_ преди 6 години
До до 9Всъщност взиам по 4,5 бона на месец. Айде бегай се научи да мислиш.... ако можеш ***
17
5
 
7
 
! Отговори
ДАНС да не спи преди 6 години
Ало, ДАНС-аджиите, не ми спете, а си заслужете огромните заплати.Искате да знаете наркодилъри - ами четете тук.
16
10
 
7
 
! Отговори
Тъпа реклама преди 6 години
Отново реклама на тези л**на от наркоманчета и дилъри.Отново ще пускат изтъркания номер със сравнението междуалкохолици, тютюнджии и наркомани.Е за нормалните хора и трите вида са ***.
15
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марихуаната се ползва от раковоболни хора, чиято болест е в напреднал стадий! Може би тук списващите и те се причисляват към тази група неизлечимо страдащи хора? А може би мозъкът им представлява един злокачествен тумор, та затова се опитват да го унищожат. ДОказан факт е, че наркоманите, ползващи трева, след вземане на поредната доза наркотик стават неадекватни зомбита, гледащи в една точка, смеещи се като олигoфрени без причина, със забавени реакции. Малoумна работа! Това е естествен подбор!
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааа, не може такива неща! Тук само може да се напиваш като животно!
13
13
 
7
 
! Отговори
до ne05 преди 6 години
Наркоманите за друго, освен да бъхтите по 6-7 дена като волове, не ставате, всичко това, за д аможе да си набавите следващата доза наркотик Кво толко се натовари от хамалстване цял ден, че се успокояваш? Да не те глобиха дневна надница, щото павкаш ганджа в някой шубрак?
12
10
 
6
 
! Отговори
Р преди 6 години
И що толкова държите да пушите трева.И тя е като цигарите само катастрофални последици за здравето и нищо полезно.С алкохола същата работа.Нищо полезно ,но с времето се получава турболентна зависимост.
11
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наркотиците под формата на трева, марихуана, канабис, ганджа, мара и прочие се третират от закона като забранени субстанции, точно затова и те влизат в графата наркотици. Наркоманите обаче не ги кефи да си признаят, че са наркомани и по тази причина се опитват да се изметнат и обясняват, че тревата била дори полезна. Тва е като да го близваш по главата и да не си от онези дискриминираните, които обичат да правят паради. Наркотиците се ползват от хора със слаба психика и без характер.