САЩ, ЕС и ООН скочиха на КНДР за балистичната ракета

Южна Корея и Щатите спретнаха съвместни учения като реакция
29 юли 2017 08:24, Красимир Ангелов
109
САЩ, ЕС и ООН скочиха на КНДР за балистичната ракета
Снимка: БТА

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд е обсъдил с южнокорейския си колега Ли Сун Джи новото изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от Северна Корея, съобщи говорител на американския генерал, цитиран от Ройтерс.

В разговора е участвал и ръководителят на Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ Гари Харис. В разговора Дънфорд и Харис са заявили непоклатимото обвързване с алианса между САЩ и Южна Корея, посочи говорителят.

Още по темата
До думите му събеседниците са обсъдили и вариант за военна реакция.

САЩ и Южна Корея са провели съвместни учения с балистични ракети в отговор на изстреляната от Северна Корея междуконтинентална балистична ракета, стана ясно малко по-късно. Американските военни сили потвърдиха учението.

ЕС също определи като сериозна заплаха действията на КНДР. Изстрелването на ракетата е сериозна заплаха за международната сигурност, се посочва в изявление на външнополитическата служба на съюза.

"ЕС е единен в оценката си, че тези действия на КНДР са сериозна заплаха за международната стабилност и безопасност. Очакваме КНДР да се въздържа в всякакви по-нататъшни провокативни действия, които биха могли да засилят регионалното и глобално напрежение", се отбелязва в изявлението. Документът съобщава също, че европейският топ дипломат Федерика Могерини през идните дни ще повдигне въпроса на преговори със свои колеги от Южна Корея и други страни.

Изстрелването е било проследено от руската система за предупреждение при ракетни нападения и не е представлявало опасност за Русия, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също осъди изстрелването на балистична ракета от Северна Корея. В разпространено изявление той определя действията на Пхенян като поредно нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и настоя севернокорейското ръководство да спазва международните си задължения.

Административният ръководител на ООН призовава ръководството на КНДР да отговори на предложението на Южна Корея за възобновяване на военните и други контакти, за да намали риска от грешки в преценката и недоразумения, както и напрежението в региона, се казва в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така като гледам много скоро и Китай ще се обърнат срещу тях и тогава ще стане интересно. А тоз под мен който говори за "гавра със САЩ" вземи си пий хапчетата не кафето.
40
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като незаконната (държава) Израел може да притежава ядрено оръжие ,по същата логика значи и други страни могат да произвеждат и притежават ядрено оръжие, и кашерния краварник ни най малко има право да им се меси.
39
4
 
34
 
! Отговори
Хохохо преди 6 години
Ким се гаври със САЩ. Кафето ми е сладко и без захар след такива новини.
38
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 71Ако Сащ не ги спазваше ...до сега СК да беше станала пепел. Недей забравя, че САЩ имат атомно оръжие многооооо преди Китай да даде на СК стари оръжия. Кои са СК , че няма да спазват международни договори ? Мутри ли ? Политици ?
37
1
 
6
 
! Отговори
Ами сега? преди 6 години
Зтлатко Желев Дълбоката Австралийка получи негативни коментари от няколко човека и изпадна в ступор. Не може да отговори на всички от различните си никове и не може шизофренно да се мултиплицира личностно чак толкова. Или поне не така бързо. Кво стана бе, шизоговежди?
36
3
 
35
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
До АнонименАко ще говорим за подчинение на международните закони,то трябва да отбележим,че САЩ не се подчиняват на решенията на НИКОЯ международна институция,а признават само решенията на собствения си съд!Когато видим осъден в ХАГА американец(а има за какво),тогава ми говорете за международно право!
35
3
 
31
 
! Отговори
Вашта мм.. преди 6 години
А що не скочиха,когато с ракети краварите заравняха болници, училища,детски градини в Либия,Ирак,Югославия и др.?
34
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България напълно подкрепя военните действия на Северна Корея,защитаваки се от западната агресия.България осъжда провокативните действия на САЩ и ЕС.
33
1
 
15
 
! Отговори
Австралопитек преди 6 години
Сидней, ако те стяга каишката на часовника от Зрънчо го смени с некой истински. От Лъки бой примерно. Или тях не ви ги внасят в Ав$$тралия?
32
4
 
22
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Класификацията на страните според САЩ не е сложна-делят ги на слуги и врагове.Който не е в първата категория,автоматично минава във втората.Е, за благозвучие слугите са наричани съюзници и им се позволяват някои неща(според ранга)-достъп до пазари,известна самостоятелност и прочее.Преди имаше и категория "безразлични",но тя отпадна,времената са такива-който не е с тях е против.А,има и още една категория-"Господари на САЩ",с единствен член Изр.аел.Може и извънземните да са такива,ама никой не ги
31
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 51На кой да се подчинява *** на тебе ли ? Бедният и страхлив българин. Ти как се подчиняваш с Кат и Законите на РБългария ? Има международни закони да, които забраняват разработване на ядрени оръжия. Образовайте се малко, като пишете глупости. Все някой трябва да пази тези закони . Очевидно е че ти нямаш нито ресурс, нито акъл да го правиш.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сидни, ти що се обаждаш, а? Или невротоксина от медузата пак те ратресе. Колко е часа по Зрънчо, я кажи.
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В резултат на заплахите, сега ким ще направи 100 такива ракети, и после всички тия дибили ще се молят някой пиян кореец да не обърка копчето. Ето го резултата от американската тъпня
28
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почнете всяка вечер да стреляте ракети към СК за учения :)) Да видим , колко ще им издържат нервите на плъховете.
27
0
 
2
 
! Отговори
Спартак преди 6 години
Паметлив, отличен коментар. Браво!
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"58 Но не сме овчари . Кравата е по благородно животно от овцата , по умно и с по висок статус сред домашните животни . Понел дурак"Говежди, осъзнаваш ли колко падна с този коментар и че това което си написъл е достойно за Пулицър на дебилизма и идиотията? Иначе си прав, да, зоофилите предпочитат секса с крави. Не знам защо, но такава е статистиката.
25
5
 
10
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Изумително е как бившите доносници на ДС,понастоящем първи "демократи" обявяват за комунизъм всичко,което не им харесва(или новите им господари са им заповядали).Де го тоя комунизъм,той умря отдавна и то по обективни причини,а не заради борбата с него.Впрочем,точно принудителната "демократизация" пречи най-много на обществото!В Сирия интелектуалецът Б.Асад започна сериозни реформи за модернизация,но им бяха пратени пълни *** да ги демократизират!В Куба също поеха по пътя на реформите,но САЩ и
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говежди, ти виждаш Путин и в *** на майка си, ама проблемът си е твой. Такива сте си говедарите.
23
6
 
9
 
! Отговори
Краварски тапир преди 6 години
"*** радиацията не подбира държави а се разпространява безконтролно"Говежди, радиацията от Фукушима не засегна България. Ако не броим няколко алчни капиталисти вносители на риба, които действат по американски модел. Виж чернобилската радиация теб те ударила яко и то в главата, затова си мутирал в еврогеейски натовист краваролюб. Бегай у лево селски, сюткейс, еърпорт и франко у Фашингтон. И не се връщай.
22
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Е, само са скочили! Време е да направят нещо с Ким Чен Ун, иначе кой не скача е червен! Това вече го видяхме!