САЩ, ЕС и ООН скочиха на КНДР за балистичната ракета

Южна Корея и Щатите спретнаха съвместни учения като реакция
29 юли 2017 08:24, Красимир Ангелов
109
САЩ, ЕС и ООН скочиха на КНДР за балистичната ракета
Снимка: БТА

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд е обсъдил с южнокорейския си колега Ли Сун Джи новото изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от Северна Корея, съобщи говорител на американския генерал, цитиран от Ройтерс.

В разговора е участвал и ръководителят на Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ Гари Харис. В разговора Дънфорд и Харис са заявили непоклатимото обвързване с алианса между САЩ и Южна Корея, посочи говорителят.

Още по темата
До думите му събеседниците са обсъдили и вариант за военна реакция.

САЩ и Южна Корея са провели съвместни учения с балистични ракети в отговор на изстреляната от Северна Корея междуконтинентална балистична ракета, стана ясно малко по-късно. Американските военни сили потвърдиха учението.

ЕС също определи като сериозна заплаха действията на КНДР. Изстрелването на ракетата е сериозна заплаха за международната сигурност, се посочва в изявление на външнополитическата служба на съюза.

"ЕС е единен в оценката си, че тези действия на КНДР са сериозна заплаха за международната стабилност и безопасност. Очакваме КНДР да се въздържа в всякакви по-нататъшни провокативни действия, които биха могли да засилят регионалното и глобално напрежение", се отбелязва в изявлението. Документът съобщава също, че европейският топ дипломат Федерика Могерини през идните дни ще повдигне въпроса на преговори със свои колеги от Южна Корея и други страни.

Изстрелването е било проследено от руската система за предупреждение при ракетни нападения и не е представлявало опасност за Русия, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също осъди изстрелването на балистична ракета от Северна Корея. В разпространено изявление той определя действията на Пхенян като поредно нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и настоя севернокорейското ръководство да спазва международните си задължения.

Административният ръководител на ООН призовава ръководството на КНДР да отговори на предложението на Южна Корея за възобновяване на военните и други контакти, за да намали риска от грешки в преценката и недоразумения, както и напрежението в региона, се казва в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
19
 
! Отговори
Кравите: МУУУУУ преди 6 години
"...на 4 юли Пхенян изпита междуконтинентална балистична ракета."Подготвят подаръче за САЩ по случай националният им празник. Любезни хора са корейците, факт.