Мощен военен парад в Китай, до последно беше в тайна

Пекин показа ново въоръжение за първи път
67
Мощен военен парад в Китай, до последно беше в тайна
Снимка: Reuters

Китай отбеляза днес 90-ата годишнина от създаването на своята Народноосвободителна армия с военен парад, проследен от президента Си Цзинпин, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Парадът започна рано тази сутрин на полигона Чжужихъ в северния автономен район Вътрешна Монголия, на 400 км северно от Пекин.

Държавната телевизия показа в пряко предаване как президентът приема парада, застанал прав във военен джип, посочва ДПА.

Китайската народноосвободителна армия отбелязва официално годишнината си във вторник, 1 август.
Подготовката на днешния парад се пазеше в тайна.

За него беше съобщено едва снощи. Чуждестранни медии не са допуснати, отбелязва ТАСС.

В парада участват 12 000 военнослужещи и 600 единици военна техника, включително повече от 100 самолета.

В предаването по телевизията беше отбелязано, че много от образците от въоръжението се показват за първи път.

От 1949 до 1959 г. военните паради в Китай се провеждали всяка година в Деня на образованието - 1 октомври.
За икономия на средства обаче държавното ръководство решило да организира подобни прояви само за кръгли годишнини - на всеки 10 години.

Парад имало в чест на 15-ата годишнина от създаването на републиката през 1964 г. През 1966 г. обаче в Китай започва т.нар. Културна революция и тези прояви отново са премахнати.

През 80-те години на миналия век второто поколение ръководители на КНР начело с Дън Сяопин решили да възстановят традицията. След 1984 г. обаче паради се организират отново само за кръгли годишнини - през 1999 и 2009 г.

Последният военен парад в Китай се състоя на 3 септември 2015 г. в чест на 70-ата годишнина от победата във Втората световна война и китайската народно-съпротивителна война срещу японските нашественици (1931-1945 г.)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Китайвоенен парад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
33
 
! Отговори
справка преди 6 години
В момента в Китай има "сили за бързо реагиране",които трябва да поемат първия удар при една внезапна война,в размер от 8 групи по ...1,000,000 войника!Формират още 4!Чак след това ще се намеси армията от...150,000,000 бойци,с мобилизационен резерв от 450,000,000!И всичко това въоръжено със съвременно оръжие!
15
11
 
27
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 23И защо да са в паника.Те имат 11 самолетоносача и бизи под носа на Китай.Могат да изнесат една евентуална война на китайска територия а Китай не може да напусне Китайско море.
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бумТова е най-сигурния начин САЩ да останат мил спомен в *** сърца!
13
3
 
23
 
! Отговори
факт преди 6 години
Този парад се провежда в чест на международните военни игри/АРМИ2017/в който участват 29 страни и 159 отбора,изпратени са покани и до НАТО но само Гърция взима участие...
12
9
 
33
 
! Отговори
бум преди 6 години
САЩ са в тиха паника и си изпускат нервите от страх и безпомощност,преди дни американски генерал заяви че е готов да удари Китай с ядрено оръжие!!!???
11
9
 
22
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 9Казваш и ние да минем на шепа ориз и работа до припадък.Не мерси
10
5
 
33
 
! Отговори
**** преди 6 години
До-4:Ако ти говори нещо(мъртва ръка)точно това няма да направят краварите срещу Русия,защото знаят какъв ще е ефекта след това.
9
13
 
19
 
! Отговори
инфо от парада преди 6 години
"Китайската народа република бе освободена под ръководството на Георги Димитров който след като почина бе пратен да освобождава от проникнали масови убиици Китай.."Подава въздуха около летящи самолети..
8
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай мачка САЩ и ЕС. Да, фабриките са западни, но китайците се учат на технологии и национализират всичко. От алчност западняците ще се унищожат. Китаецът яде една шепа ориз на ден и работи 10 пъти повече от западняка. Китайците ги мачкат яко и САЩ и ЕС се чудят какво да правят, не могат да ги победят на капиталистически принцип. Остава само да направят война...
7
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще има война за това кой да владее планетата Земя. Този път термоядрена война, която ще сложи край на живота на земята. Русия + Китай + Северна Корея + Иран + Индия срещу САЩ + ЕС.
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Чълмъ бейТи да нямаш Франция за нормална държава? :)
5
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5Как точно мачка САЩ и ЕС след като САЩ и ЕС и дават работа, че да произвежда нещо... ти изобщо имаш ли идея за какво говориш или още не си пил кафе?
4
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай е велика държава. И ще става още по-велика. Кефи ме как мачкат САЩ и ЕС. Произвеждат повече, на по-ниска цена и даже вече със същото качество. Всичката ми техника у нас е само китайска. Нищо не купувам от ЕС, Турция и САЩ. Предпочитам да си дам паричките на китайците.
3
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще има нова световна война. За съжаление ще бъде термо-ядрена. САЩ ще опитат с изпреварващ ракетен удар по Русия, следва включване на Европа, после Китай, Индия, Пакистан, Арабските страни и ще настане пълна световна касапница. Затова сега най-богатите хора купуват като луди имоти на забутаните места.В тази си форма човечеството вече се изчерпа. Н
2
24
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Военни паради правят само още комунистически и бивши такива клоаки. Няма нормална държава която да парадира с оръжие в 21 век.
1
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Народноосвободителна армия" ... маса народ изтрепаха в името на народа... защо ли ми е познато от някъде...