Мощен военен парад в Китай, до последно беше в тайна

Пекин показа ново въоръжение за първи път
67
Мощен военен парад в Китай, до последно беше в тайна
Снимка: Reuters

Китай отбеляза днес 90-ата годишнина от създаването на своята Народноосвободителна армия с военен парад, проследен от президента Си Цзинпин, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Парадът започна рано тази сутрин на полигона Чжужихъ в северния автономен район Вътрешна Монголия, на 400 км северно от Пекин.

Държавната телевизия показа в пряко предаване как президентът приема парада, застанал прав във военен джип, посочва ДПА.

Китайската народноосвободителна армия отбелязва официално годишнината си във вторник, 1 август.
Подготовката на днешния парад се пазеше в тайна.

За него беше съобщено едва снощи. Чуждестранни медии не са допуснати, отбелязва ТАСС.

В парада участват 12 000 военнослужещи и 600 единици военна техника, включително повече от 100 самолета.

В предаването по телевизията беше отбелязано, че много от образците от въоръжението се показват за първи път.

От 1949 до 1959 г. военните паради в Китай се провеждали всяка година в Деня на образованието - 1 октомври.
За икономия на средства обаче държавното ръководство решило да организира подобни прояви само за кръгли годишнини - на всеки 10 години.

Парад имало в чест на 15-ата годишнина от създаването на републиката през 1964 г. През 1966 г. обаче в Китай започва т.нар. Културна революция и тези прояви отново са премахнати.

През 80-те години на миналия век второто поколение ръководители на КНР начело с Дън Сяопин решили да възстановят традицията. След 1984 г. обаче паради се организират отново само за кръгли годишнини - през 1999 и 2009 г.

Последният военен парад в Китай се състоя на 3 септември 2015 г. в чест на 70-ата годишнина от победата във Втората световна война и китайската народно-съпротивителна война срещу японските нашественици (1931-1945 г.)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Китайвоенен парад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
17
 
! Отговори
АБВ преди 6 години
До Анонимен 46Ти си изключително умен. Възхитен съм от точния, ясен и обективен анализ на периода от 1930 г. до 2017 г. . Какво работиш? Ако е нещо различно от политико - исторически анализи, напускай работа и се отдай на анализите. Тук е твоята сила. Мнооого мъка има в България, мнооооого.
35
5
 
23
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До стар комунистВ момента Русия провежда грандиозен парад на военно морските си сили.-------------- Да оставим настрана доколко е грандиозен парада, но: В Момента *** е капиталистическа държава, с висок индекс на неравенство, с държавно устройство, копиращо това на САЩ. С частна собственост върху средствата за производство и олигарси, забогатяващи от държавни поръчки и концесии на земните недра. ТИ КАКВО ОБЩО ИМАШ С ТАЗИ ДЪРЖАВА?
34
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата на ч*футите беше да се сбият Китай и Русия помежду си,както навремето същите ч*фути подпалиха втората световна война и маса ти германци и руснаци умряха в тази война ,а юдите от войната спечелиха държава в Палестина,сега обаче номера им не мина и вместо Русия и Чайна да се ступат за техен ционистки кеф същите две огромни и могъщи държави взеха ,че за еврейски ужас се обединиха в съюз точно срещу *** и тяхната колония САЩ.
33
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TREPERI KRAVARIO
32
4
 
21
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 37Колко висок морал имат азиатците.Колкото японците през ВСВ или повече.
31
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сибир е китайски! Въпросът е приключен. Северните варвари са китайски роби!
30
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЙ ГОЛЕМИЯ КОШМАР НА ЖИДО-МАСОНИТЕ САТАНИСТИ ОТ САЩ И ИЗРАЕЛ СЕ СБЪДНА- СЛЕД КАТО РУСИЯ ,КИТАЙ И ЯДРЕНИТЕ ИРАН И СЕВЕРНА КОРЕЯ , СЕ ОБЕДИНИХА ВЪВ ВОЕННО И ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЮЗ ,КОЙТО СЪЮЗ,КОЙТО СЪЮЗ ИМА ЕДНА ЕДНИЧКА ЦЕЛ ,ДА СЕ РАЗПРАВЯТ ЕДИН ПЪТ ЗА ВИНАГИ СЪС СВЕТОВНИЯ *** ,КАТО НАПРАВЯТ ЛУНЕН ПЕЙЗАЖ ОТ ФАЩ И ЕРЕЦ ИСРАЕЛ
29
3
 
30
 
! Отговори
врабчета преди 6 години
Кой кого ще победи? Китай ...ако тръгнел...? Българско кръчмарско коментиране. Руснаците били, америкаците са...Простотия нашенска.
28
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В МОМЕНТА ИМА ПРЯКА ТРАНСЛАЦИЯ НА ВОЕННО- МОРСКИЯ ПАРАД В ПЕТЕРБУРГ.
27
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците са 1500 милиона само в Китай. В САЩ има 30 милиона китайци. САЩ няма шанс да ги бие. Китайският народ е най-големият на света.
26
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШМАТКАТАТам е трагедията на американците, че война само на китайске територия не може да има. За разлика от С. Корея, китайските ракети стигат до САЩ, пък и в САЩ има пета колона от 25 милиона (2010год.) китайци - сега сигурно са повече.
25
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На американците им е спукана работата. Азиатците са много трудолюбиви, хора с висок морал, кротки, любезни, обаче нападнеш ли ги става много лошо за теб! Китайците не са продажници като българите
24
8
 
51
 
! Отговори
стар комунист преди 6 години
В момента Русия провежда грандиозен парад на военно морските си сили.Гледайте руския канал за да видите какво значи войска какво значи държава !Красота!А не като сегащните таши жалки военни с тумбаци като тъпани и войска която я нямаме! Не трийте коментара -все едно жалки подлизурковци от днес
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До cazzoduroТака пише в интернет!А ако в интернет пише,че китайската армия е 100,000 човека,ти и на това ли ще повярваш!?Между другото,пълния мобилизационен военен ресурс на една държава е 1/3 от населението!Ти смятай от 1,380,000,000 човека колко е!За другото не ми се говори,просто не си в час!
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
44А, ти ли беше онзи, който тръгнал за Владивосток с колело, пък в Долно *** му се спукала гумата и се върнал пеш.
21
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи затова американската железария напусна бреговете на С. Корея.
20
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТО НЯМА ДА Е ЛОШО И В БЪЛГАРИЯ ДА ДОЙДАТ ЖЪЛТУРЧЕТА. ТЕ СА ТРУДОЛЮБИВИ, ЩЕ НИ ВЪЗРОДЯТ ИКОНОМИКАТА.ПЪК И ЩЕ ПРОМЕНЯТ *** ЦВЯТ НА ПОВЕЧЕТО "БЪЛГАРИ"
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 43Къде са публикувани тези карти, да ги видим и ние?
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 43Абсолютно прав си!Пролетта бях във Владивосток,само жълтурчета!
17
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поднебесната преподава урок на говедовъдите по дисциплина и въоръжение. Никой не отговаря на Китай с "не".