Нежна революция в Турция, жените си поискаха правата

Надигнаха глас срещу консервативните дрехи, враждебността на мъжете
103
Нежна революция в Турция, жените си поискаха правата
Снимка: Reuters

Няколкостотин турски жени се включиха в шествие в най-големия град в Турция - Истанбул, протестирайки срещу насилието и враждебността от страна на мъжете, които изискват от тях да се обличат по-консервативно, предаде Ройтерс.

Шествието под надслов: "Не се бъркайте в начина ми на обличане" тръгна от квартал Кадъкьой в азиатската част на града. Участничките скандираха лозунги и носеха закачалки с къси дънкови панталони като пример за облеклото, което някои мъже смятат за недопустимо.

Още по темата

"Няма да се подчиним, да бъдем заставени да мълчим и да се оставим да ни сплашват. Ще спечелим чрез съпротива", скандираше множеството с плакати и знамена в цветовете на дъгата в ръце.

Дълго време Истанбул бе смятан за относително либерален към жените и гейобщността град.

Критици казват, че президентът Реджеп Ердоган и неговата ислямистка Партия на справедливостта и развитието, не проявяват особен интерес към разширяване на правата на малцинствата, хомосексуалните и жените, и не търпят несъгласие.

Участнички в протеста казват, че все повече стават случаите на словесно и физическо насилие срещу жени заради избора им на облекло.

При подобен случай от юни мъж удари млада жена в автобус в Истанбул, тъй като носела къси панталони по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Видео от случилото се показа как мъжа удря момичето, докато автобусният шофьор наблюдава безучастно сцената.

"Не те ли е срам да се обличаш така по време на Рамазана?, казва мъжът.

При друг случай жена била предупредена на истанбулска улица от минувач да внимава, защото се е облякла провокативно. При трети случай мъж нарекъл една жена дявол и я изхвърлил от автобус на обществения транспорт, защото е с къси панталони. На записа се вижда как мъжът й казва, че тези, които носят къси панталони, трябва да умрат.

В днешното протестно шествие участваха и членове на гейобщността, след като в края на юни истанбулските власти забраниха планирания гейпарад в града.


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
1
 
! Отговори
64 преди 1 година
вероятно сте приключили успешно с опитите да заплодите мъжете, защото много па.пл.ач като теб се е наплодила.
61
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то и в България като сложиш къси панталонки и те гледат на кръв. За съжаление не сме никак далече от съседите. Колкото до истанбулките, тепърва ще усетят дървото, защото Ердоган изобщо не го интересуват техните нужди, той иска да възроди Османската империя и като теротории и като управление. Така че най-много да ги напръска с малко химикали както направи с другите протести
60
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 100 години, когато едната шепа останали българи (ако изобщо има такива) видят какви свободолюбиви сте били тогава, ще си кажат - "брей голяма работа са били предците ни... само да бяха правили малко повече българчета"!
59
5
 
3
 
! Отговори
БЯЛ ВЪЛК преди 1 година
Аве какви са тия еврейско-арабски азиатски религии и защо трябва да се кланим, и защо трябва да ми ги натрапват? Аз вярвам в белите богове на Европа, като Один, Перун и Луг !!!
58
7
 
17
 
! Отговори
ККК преди 1 година
Ислям - религия за агресивни !
57
3
 
10
 
! Отговори
KKK преди 1 година
Няма проблем... Това е добрия, "умерен" ислям. Така казват по западните медии.
56
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много обратни мъже в Инстанбул и затова неискат да виждат секси облечени жени.
55
1
 
33
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 1 година
Мястото на жената е където тя си реши. Точка. Ще се облича, както си ще и ще прави, каквото си ще. Как пък ще определя някой си къде й било мястото. А радетелите за поробване на жените, които си мислят, че са господари, ама не могат да овладеят съперничеството си помежду си, нито пък нагона си, нито манията си за величие и за по-удобно обвиняват жените, да поработят малко върху себе си.
Тук е светска държава и какво искали в махлата няма никакво значение.
54
11
 
37
 
! Отговори
Boko bo преди 1 година
Бил съм в Турция няколко пъти и то в Истанбул в рамките на две години. Всеки път имаше все повече и повече жени със забрадки и шлифери до земята, а навън 35°С. Там протича ускорена ислямизация. Религиозните училища мисля, че са с предимство пред светските. Като цяло страната се връща назад, а това не е добре за България защото Турция е и ще бъде наш основен враг докато свят светува. Още не могат да се примирят с загубата на най-богатият си вилает. Жалко за хората там, но на тях им харесва.
53
3
 
5
 
! Отговори
Абв преди 1 година
До Исмет

Мисля ,че имаш крещяща нужда да походиш на училище и после може да си позволиш да мислиш!
52
10
 
36
 
! Отговори
Абв преди 1 година
До Мюсюлманин,

Аз съм ЖЕНА, красива интелигентна и образована, изчела съм хиляди книги и съм отгледала 2 здрави и умни деца, съпругът ми ме уважава и ме обича точно заради всичко това и защото е истински мъж без комплекси.
Ти ми звучиш като някой, който е прочел в най-добрия случай Корана ,ако изобщо можеш да четеш ?Аз те превъзхождам във всяко отношение ,а ти си мислиш, че можеш да ми определяш правата, е няма как да стане!
51
3
 
42
 
! Отговори
Мухаха до Мюслите преди 1 година
Обществата третиращи жените си като животни са най-изоставащите в света. Факт!
50
4
 
34
 
! Отговори
Мухаха до Мюслите преди 1 година
В корана и библията било записано, че жената е само за разплод мухаха. Ами то кой ги е писал и кога- неуки мъже преди хиляди години, когато смятали, че Земята е плоска.
49
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
турция не само не може да е цивилизована държава, но и не иска. А и да иска, вече не може.
48
7
 
31
 
! Отговори
orient kebap преди 1 година
турция никога не е била и никога няма да успее да достигне да бъде демократична държава. Държава която не търпи чуждо мнение, вкарва в затвора без причина, меси се грубо във вътр. и външната политика на всички свои съседи, провежда неоосманистка политика, извършва геноцид над малцинствата си няма място сред цивилизованите държави.
47
33
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дайте им правата да бъдат уличниици
46
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В недоумение съм.. 21 век, а някакви шизофреници си мислят, че има някакво същество, което управлява живота им? Пророкът ви е педофил и наркоман. Една от жените му - Аиша е била на ШЕСТ години. Нещо да кажете?
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това няма да свърши добре :)
44
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Печалното е, че и самите турци знаят кое е добро и кое не, но те са първосигнални и така е по-лесно за тях, да действат без да мислят. Мислят ли казах... грешка. Едноклетъчните не могат да мислят.
43
32
 
6
 
! Отговори
дядомраз преди 1 година
Жените трябва да крепят обществото,като поддържат здрави семейства и възпитават добре децата си. Права,равенство,еманципация,миниджупи, и пр. май не помагат на всичко това?