Нежна революция в Турция, жените си поискаха правата

Надигнаха глас срещу консервативните дрехи, враждебността на мъжете
103
Нежна революция в Турция, жените си поискаха правата
Снимка: Reuters

Няколкостотин турски жени се включиха в шествие в най-големия град в Турция - Истанбул, протестирайки срещу насилието и враждебността от страна на мъжете, които изискват от тях да се обличат по-консервативно, предаде Ройтерс.

Шествието под надслов: "Не се бъркайте в начина ми на обличане" тръгна от квартал Кадъкьой в азиатската част на града. Участничките скандираха лозунги и носеха закачалки с къси дънкови панталони като пример за облеклото, което някои мъже смятат за недопустимо.

Още по темата

"Няма да се подчиним, да бъдем заставени да мълчим и да се оставим да ни сплашват. Ще спечелим чрез съпротива", скандираше множеството с плакати и знамена в цветовете на дъгата в ръце.

Дълго време Истанбул бе смятан за относително либерален към жените и гейобщността град.

Критици казват, че президентът Реджеп Ердоган и неговата ислямистка Партия на справедливостта и развитието, не проявяват особен интерес към разширяване на правата на малцинствата, хомосексуалните и жените, и не търпят несъгласие.

Участнички в протеста казват, че все повече стават случаите на словесно и физическо насилие срещу жени заради избора им на облекло.

При подобен случай от юни мъж удари млада жена в автобус в Истанбул, тъй като носела къси панталони по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Видео от случилото се показа как мъжа удря момичето, докато автобусният шофьор наблюдава безучастно сцената.

"Не те ли е срам да се обличаш така по време на Рамазана?, казва мъжът.

При друг случай жена била предупредена на истанбулска улица от минувач да внимава, защото се е облякла провокативно. При трети случай мъж нарекъл една жена дявол и я изхвърлил от автобус на обществения транспорт, защото е с къси панталони. На записа се вижда как мъжът й казва, че тези, които носят къси панталони, трябва да умрат.

В днешното протестно шествие участваха и членове на гейобщността, след като в края на юни истанбулските власти забраниха планирания гейпарад в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
19
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 31Вярно че сърдим аллахЧакай да го преместя в другия крачол
37
3
 
27
 
! Отговори
До мюсли преди 6 години
Каква е мисията на жената бе правоверните, да бъде за разплод ли? В обора, да не излиза от него и да си гледа козлетата?Европейките ако не са в политиката трета световна щеше да има преди 20 години и слаб нямаше да ти помогне.Не е взаимоизключващо деца + кариера, трудно се съвместяват, но живота не е лесен!
36
3
 
24
 
! Отговори
Сеирджия преди 6 години
Всички да почетат какви ги пише Мюсюлманин. И такива искат да влязат в Европа!
35
3
 
21
 
! Отговори
Нане Марсианецо преди 6 години
До МюсюлманинАбе, тyпан, ти като се разсополивиш що одиш да те лекува некоя докторка? Нали тя е сатанистка, щото не седи дома да ражда?!
34
3
 
12
 
! Отговори
Сърказко преди 6 години
Бива ли такива протести да правите, султана бе е добре със здравето, ще му докараме някой удар! Нехуманни люде такива
33
7
 
5
 
! Отговори
Mastica преди 6 години
Пак арестували Джинко... Този докато не убие някой няма да кротне. Егати държавата.
32
1
 
21
 
! Отговори
Карлсон от Покрива преди 6 години
До МюсюлманинТая глупост, която си написал само показва, че си кoмплексар, който живее в 7-и век.
31
48
 
8
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 6 години
До СвидетелНевернико, всичко е записано в свещенните книги. В Корана, а дори и в Библията. Мъжа и жената имат различни мисии на този свят! Противоестествен сатанизъм е "изравняването" (каквото и да значи това?) на половете и назначаването на жени на длъжности предназначени за мъже. Европа ще умре защото жените не си знаят мястото и вместо да правят деца са кариеристки (некомпетентни, но амбициозни). Големи радетели за "права" излязохте!
30
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подтискани векове от тази сатанинска секта -исляма,само жените от тези региони където се практикуват античовешките правила жената да е след камилата, ще им видят сметката на алаходупците които си въобразяват че в рая ги чакат девици.Чака ги само рогатия.
29
3
 
28
 
! Отговори
Татяна Дончев преди 6 години
Туркините са умни, образовани и модерни и Ердоган ще се провали!
28
4
 
34
 
! Отговори
Свидетел преди 6 години
До Мюсюлманин 31Жената е човек като тебе, а много жени са и по-кадърни, и по-умни от тебе. Ти нямаш НИКАКВО право да й налагаш каквото и да било!
27
2
 
12
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Достоен член на нато и кандидатът такъв за нато или ние сме в грешните съюзи или турция вън и от двете
26
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция ли, скоро няма да има такава държава. Ще има отделни 4 държави под руско управление.
25
50
 
10
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 6 години
Жената има друга мисия в живота. Няма как да бъде равна на мъжа. Ако й се дадат права ще стане куррва като европейката. Ако искате турската Хилари, Меркел или Надежда Михайлова - изравнете половете. Но имайте предвид, че това противоречи на исляма и сърдите Аллаха
24
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция и арабският свят явно ги задължават да са религиозни.Нямаш свободна воля.Това е.Роби на сатанинския ислям.Всеки човек независимо къде се е родил има право на свободна воля.
23
1
 
20
 
! Отговори
Абе преди 6 години
турски му работи...
22
1
 
23
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
А на мене туркините ми харесват повече от турците, да ме прощаваш Демире. ;))
21
2
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
E ...... ako be ... sakaat -neka pokazat'' pesterata'' A .. imam probano Turkijna ama ne me kefi bese mnogu debela ....
20
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са ми интересни дори им тези турци които работят в Европа, второ или трето поколение вече. Карат нови ибскъпи коли, такива каквито много малко от нас могат да си позволят. И като погледнеш вътре, бурки, пингвини, знаменца, броеници, килимчета, мустакат чичка заобиколен от деца, които жадно гледат навън. Така гледат, защото у нас жените са свободни да ходят както си искат, никой нищо не им забранява. Така гледах едно младо момиче на Орлов мост, как жадно гледаше жените у нас.
19
3
 
17
 
! Отговори
Trol преди 6 години
До POWERLIONДнешните турци са българи,гърци,арменци,румънци,сърби,грузинци и леееек примес от араби.По-точно расата от Леванта,която навремето е нямала нищо общо с арабите.Арабите са тези от Саудитска Арабия и Персийския залив.Другото останало се арабее,защото е приело в един момент религията на арабина мохамед и по този повод е започнало да усвоява и арабския език.