Европарламентът не призна изборите във Венецуела

Еврокомисията обмисля санкции срещу латиноамериканската република
31 юли 2017 21:51,
84
Европарламентът не призна изборите във Венецуела
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви, че институцията не признава резултатите от изборите във Венецуела в неделя заради насилието и размириците, които ги съпътстваха.

"За 24 часа чавистката репресия достигна немислими размери", заяви Таяни след телефонен разговор с лидера на опозицията Леополдо Лопез.

Още по темата

Той смята, че те са проведени в нарушение на международното право и на венецуелската конституция и поради това ги определя като "тъжен ден за демокрацията във Венецуела, Латинска Америка и света".

Председателят на парламента съобщи, че се консултира с шефовете на парламентарни групи, които са във ваканции, дали да не се изпрати делегация на място да провери обстоятелствата около вота.

Европейската комисия също заклейми насилието, но не стигна до открито изявление законността на вота, изразявайки само съмнение за резултата от тях.

Говорител на председателя Жан-Клод Юнкер призова всички страни да се въздържат от насилие, а правителството да възстанови законовия ред.

Шефът на европейската дипломация Федерика Могерини подготвя обща позиция от името на ЕС, която не се изключва да съдържа и съобщение за въвеждане на санкции, уточни говорителят.

В неделя Венецуела проведе избори за 545-членно Конституционно събрание, което да подготви нова конституция на страната. Изборният ден беше съпътстван с насилие, при което армията беше изпратена срещу протестиращите. При сблъсъците са убити 10 души, включително кандидат за депутат, двама регионални опозиционни водачи, двама протестиращи тийнейджъри и един войник.

Опозицията отказа да признае резултата от гласуването, в който президентът Николас Мадуро се обяви за победител.

Съединените щати също заплашиха с по-силни санкции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евро гейския пармламент да си гледа работата, никой не му иска признанието. Щом при всички тези санции, изолация, икономическо ембарго хората гласуват за Мадуро значи системата работи а САЩ обикалят като гладни хиени да гепят петрола на Венецуела, ама ядец, само им текат лигите и мечтаят за цветни революции.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я поканете някой от техните десиденти на Евровизия, че да се покаже интернационална солидарност.
18
2
 
18
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Не очаквах, но значи мнозинството все пак е зад Мадуро. Тогава просто всичко е една неуспяла за сега демократична пролет
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A какво мисли европарламента за изборите в Саудитска Арабия. Трябва ли да има машинно и онлайн гласуване там? Ще може ли Шотландия да продължи да изнася уиски за там след Брекзит?
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами сега? Ще пращат ли НАТО? "Коалицията на Желаещите". И ний да се пишем в списъка. Ще оставят ли на този да му се размине като на Асад? Той ЕС уважава ли го?
15
5
 
21
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Във Венецуела не са "честни" изборите щото не печелят "правилните" демократи, които да подаряват нефта на Краварски компании, а в страната да важат законите на мафията, както е в съседна Колумбия, Мексико и др. страни в региона всичките с "правилни" и слушащи Краварските си господари правителства...
14
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социалистите докараха Венецуела, страната с най-големите запаси от нефт в света до просешка тояга а сега ще докарат и братоубийствена гражданска война. Това което става днес във Венецуела е утрешния ден на Русия.
13
11
 
3
 
! Отговори
Ба це преди 6 години
Тъжен ден за демокарцията във Венецуела, но тъй като там няма демокрация няма за какво да се тъгува..
12
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Която страна е допуснала комунистите не е прокопсала. С шофьор-комунист и най-богата петролна държава е зле. Нашите комунисти на сън крадат и мислят за власт, дано не ги допуснем до власта.
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС казва каквото и напише САЩ. В Ирак изборите ги признаха при наличието на американски войски, които убиха сума народ, но тук не. Явно пак ще внасяме демокрация. Да не би във Венецуела да има нефт!? Питам за един приятел.
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къдее Венецуела къдее Европа!? Какво общо имат две съвсем различни култури? И коя е Европа че да казва какво да правят латиносите? Ето на тези въпроси едва ли някой ще може да даде логични отговори!
9
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АлоуЩо европарламента се меси в нещата на Венецуела?---------------Къде видя намеса?
8
5
 
20
 
! Отговори
Топ Психар преди 6 години
Къде е Европа, къде е Венецуала, по деволите!?!?!?!? Европа има много по-наболели проблеми, на които да обърне внимания - увеличаващ се брой на радикални ислямисти, намеса на САЩ във вътрешните работи на ЕС, финансови загуби заради санкциите над Русия и тем подобни историии....
7
3
 
22
 
! Отговори
/./ преди 6 години
"Еврокомисията обмисля санкции срещу латиноамериканската република"От там знаете ли какво ще им отговорят, ако не, аз ще ви кажа - Таковайте си м***йката и ни седнете между презитента и презитентшата - М***дуровците демек.Санкции обмисляли те. Кои са те че да обмислят санкции срещу страна от друг континент????? Много голям смях, ама много голям. Целият свят се смее на еврокомисията
6
1
 
24
 
! Отговори
Алоу преди 6 години
Нерде европарламент, нерде Венецуела?????Що европарламента се меси в нещата на Венецуела? Кой е европарламента че да се меси в нещата на страна от друг континент с нищо не засягащ интересите на Европа?????? Чакайте малко, почнахте като краварите, да се месите навсякъде. Спрете се де. Вие първо си оправете европата, после мислете за други неща. Пълно е с талибани и терористи тук, те тръгнали да се месят на нещата във Венецуела. Хайде малко по сериозно, м.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нямаш едномилионна армия и ядрено оръжие, всеки ще те мачка....
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но китайските избори ги признават и носят китайски маратонки.
3
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Венецуела нали не се намира в Европа? Кво си врат гагите брюкслските чиновници, досущ като Сащ.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В деня за размисъл и в изборния ден агитацията и протестите са забранени.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някой пита ли го?