Москва с мерки срещу декомунизацията на Полша

Санкциите по-скоро няма да са икономически
Обновена: 31 юли 2017 10:36 | 31 юли 2017 10:15,
210
Москва с мерки срещу декомунизацията на Полша
Снимка: архив, Reuters

Москва разработва евентуални мерки срещу Варшава заради приетите през юни промени в закона за декомунизация, предвиждащи да бъдат премахнати паметници на съветски воини, пише "Известия".

Руското външно министерство изтъква пред вестника, че федерацията при всяко положение няма да остави без последици недружелюбните според ведомството действия на Варшава. И прогнозира мерки с "асиметричен характер".

Източници от руските дипломатически среди разказват, че се обсъждат няколко варианта: лични санкции срещу полски политици, участвали в изготвянето на законовите промени, икономически мерки за въздействие и активна дейност по всевъзможни международни площадки с цел да се привлече внимание към проблема.

Изданието напомня, че напоследък руски политици приканват в печата за "огледални" мерки спрямо Полша. Според шефа на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов Русия може например да не полага занапред грижи за полските мемориали в страната. Навярно става дума за комплексите "Катин" и "Медное", където са погребани хиляди поляци, разстреляни през 1940 г. от съветските тайни служби, предполага всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Най-разумно ще е Москва да отвърне на Варшава "на равнище символи и историческа политика", коментира аналитикът Олег Неменски - действията на Полша според него са неморални, но не ощетяват пряко руската икономика и политика.

"Но икономически санкции според мен няма да са най-сполучливият отговор. Полша ще ги преживее, но още по-активно ще раздухва в медиите, че Русия води враждебна политика", допълва експертът пред "Известия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе то и ако не бяха норвежците, и русия нямаше да я има като държава. и ако не бяха англичаните, и щатите нямаше да съществуват :)
148
8
 
2
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До св.св.Маркс и Енгелса колко руснаци са загинали за да освободят Полша от Нацзма ...занеш ли ....шото се съмнявам да живееш в България в По голям град като население от бройката загинали войници на полска земя !
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в ирак и сирия и останалите държави се води ГРАЖДАНСКА война! избиват се различни религиозни и етнически групи от самата държава. ирак не воюва с египет и т.н. нормално е да има наземни операции, тези групи нямат собствена авиация или балистични ракети. външната намеса, макар и спорадична, с модерна техника, не е пълномащабна война - нито русия, нито сащ воюват със сирия или каквото там е останало от тази държава. статията беше за потенциален конфликт между ДВЕ държави - доста по-опасно е.
146
9
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсЗначи Правете разлика между 1. Диктатурата на Сталин прикрита като Комунизъм2. Военни престъпления на Диктатурата на Сталин3. Освобождаването от обикновени Войници на Полша 1944-45 година от Немска окупацияЗа 1 и 2 е напълно УМЕСТНО да се премахнат паметниците ако ги имаЗа 3 е Меко казано погазване на паметта на обикновените хора давали живота си за да изгонят немцитеПП Най-близкото направление през Полша до Берлин до края на войната е защитено от немците ефективн
145
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе какви са тия поляци ...имали някаква си Постполита ...100-150 години ....и то тва е било федерация а не държава с центализирана власт ! Който е поискал той не ги е завладял !то Прусаци то Руснаци то Австрийци то Шведи !между другото основите на Полша Варшавско княжество са създадени от Наполеон ,,,и по късно Александър влючва тов княжество в Руската империя !Полша през цялата си история е била манипулирана и насъсквана срешу някой !по зле са от нас !
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
полша далеч не съществува заради руснаците, напротив. в един период (заедно с литовците) и руснаците са двете най-мощни държави в североизтока на европа - навремето френски историк каза, че ако полша и русия не бяха губили толкова ресурси във войни помежду си, ислямът днес щеше да бъде екзотична секта на арабския полуостров. поляците и руснаците нямат интерес от конфликт помежду си, точно обратното е.
143
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е от сутрин до вечер да четем за русия, какво били казали и направили, какво е закусил путин и тн. жалка руска медия
142
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 143Как смяташ в Сирия и Ирак(а и Мали, Либия и част от Египет) каква война се води Съвременна с всички екстри или еквивалент на колониалните войни от началото на миналия век кремъклийки на въстаниците срещу скорострелни пушки, картечници и леки бронирани машини а може и някой и друг самолет на експедиционния корпус на метрополията.
141
8
 
13
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Значи в Катин и Медное има мемориали на десетките хиляди поляци убити от Червената армия,а поляците не трябва да събарят паметниците на същата тази Червена армия...То бива наглост ама като руската няма втора на света...
140
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
през втората световна война, обикновеният руснак е измирал, за да брани РУСИЯ! след края на войната обаче е получил СТАЛИН и СЪВЕТСКИ СЪЮЗ! има стотици ДОКУМЕНТИРАНИ случай на руски офицери, които през 1939г. са имали малшанса да са изпратени на специализация в 'братска' нацистка германия, после активно са воювали срещу нацистите и пак са свършили в гулаг и на каторга. тази 'декомунизация' май трябва да почне от самата русия - дали са над 20 милиона жертви на комунистическия си режим.
139
3
 
0
 
! Отговори
Жалко и за нас! преди 6 години
Дано да не стигнем и ние до там, че каквито ястреби имаме, не ми се мисли. Не се оставяй, български народе, да те подведат!
138
1
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До ПРАВОСЛАВЕНКаква земя са осигурявали бе ***. Ако малко поне си наясно щеше да знаеш, че турското население не е имало право на собствена земя. Собствена земя са имали само християните и то само месните. Наричали са я "бащиния" и е била призната от властите. За турците такова нещо не е имало, всичко е било на султана. За това голяма част от тях са си тръгнали заедно с армията. А тези които са останали са оземлени от БГ правителството и са умирали за България във войните.
137
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ох, чета и се смея. танкове? какви танкове? войните днес се водят с балистични ракети, авиация, дронове, някои държави имат въоръжение в космоса. и по-скоро се молете да не станем свидетели на широкомащабна модерна война между когото и да е, че няма да има незасегнати. а специално за поляците - ако са умни, наистина ще премахнат всичко от комунизма, но за сметка на това ще поддържат супер отношения с модерна русия. жалко че няма да се случи заради намесата на външни фактори.
136
9
 
7
 
! Отговори
ПРАВОСЛАВЕН преди 6 години
До русиняНедей им чети глупостите на тия загубените тука..... Както казах по-рано, имах честа да познавам пра дядо ми, и е бил голяма партия с руснаците, и казваше, че по-голям съюзник, и по-голям братски народ нямаме от руснаците и Русия. Разчиствали са заедно градове и села от турците, осигурявал ли са земи на българските семейства.
135
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
очевидно докато политиците в руската федерация не се научат да скъсат със съветското си минало (а няма как, защото са комунистически творения), такива проблеми ще се случват постоянно. югославия е типичен пример в по-малък мащаб. нас ни е освободила руска армия през 1878г., не съветска - през 1944г. не е имало какво да се освобождава, защото не сме били окупирани за разлика от гърция, югославия. източна германия 'освободена' ли е също или окупирана? там коя дата празнуват днес? :)
134
7
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Русия е изостаналаУмнико колко ли трябва да са *** Германците, Англичаните и САЩ и колко големи колоси не на глинени крака а на зъбни клечки трябва да са след като нямат конвейер за бронетехника по-тежка от 25т? В САЩ беше в Детройт, Германците го демонтираха и частично продадоха на Гърция. А Англичаните още след края на активната фаза на втората Иракска война демонтираха своя тежък завод. Да все още могат да произвеждат танкове но в силно ограничени бройки по ръчен способ.
133
2
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До до Я, па ЯЕй , я се образовай малко. А ако искаш кажи в лицето на един поляк, че ако не е била Русия, Полша нямаше да я има и ще си събираш зъбите в шепа. То Русия това го говори на всичките си съседи "Ако не беше Русия вас нямаше да ви има" това го говорят и на Турците. Нали са пратили армия в помощ на Ататюрк. Та така Ако не беше Русия нямаше да го има света. последно са изкарали Етруските руснаци, превеждат го като "Ето руски"-етруски. Голям смях е това Руския шовинизъм.
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
полша е стара държава с доста история и ни е помагала доста през вековете, но е заобиколена от 2 по-мощни държави - германия и русия, които са си мерили ония работи на полска земя. самите конфликти между поляци, руснаци и/или германци в 21 век са измислени и глупави, плод са на външни сили и не помагат никому. специално за българия - русия е помогнала много на българия, но поне половината от помощта после е унищожена от съветския съюз. русия и ссср не е едно и също, нито ленин е лермонтов.
131
8
 
8
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 6 години
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже.
130
4
 
3
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРДали се къпеш редовно, о дон жуане? Та казваш,че 10 милиона рускини не те спират да молят да станеш техния съпруг. Ами жулни една ракия, почеши космати гърди през скъсан потник , удари се в гърдите "***" и най-накрая избери - 180 см, руса, синеока 90-60-90 - само теб те чака.Успех