НАТО прехвана три руски самолета близо до Естония

За кратко бе нарушено финландското въздушно пространство
Обновена: 1 авг 2017 20:26 | 1 авг 2017 20:26, Веселина Йорданова
86
НАТО прехвана три руски самолета близо до Естония
Снимка: архив, Ройтерс

Испански изтребители от НАТО и финландски изтребители бяха пратени да прехванат три руски самолета, които летели близо до въздушното пространство на Естония, съобщи алиансът в изявление, цитирано от Ройтерс.

Руските самолети са идентифицирани като два изтребителя МиГ-31 и един транспортен АН-26, съобщи НАТО.

"Два испански изтребителя Ф-18 от мисията за охрана на балтийското въздушно пространство бяха вдигнати по тревога от естонската ВВС база Амари. Финландски изтребители също излетяха да прехванат самолетите", съобщи алиансът.

Прехващанията на руски самолети от НАТО зачестиха през последните години заради изостреното напрежение между Запада и Москва около украинската криза, отбелязва Ройтерс.

Срещата на самолетите на Русия, Финландия и НАТО е преминала в международното въздушно пространство без инциденти, отбелязва ТАСС.

Натовските самолети за кратко са нарушили въздушното пространство на Финландия, която не е член на алианса, предаде Асошиейтед прес.

Според НАТО това станало докато испанските изтребители искали от Финландия да поеме прехващането.

Финландското министерство на отбраната заяви, че двата изтребителя на алианса са били във въздушното пространство на Финландия за по-малко от минута.

Международният въздушен коридор над Финския залив е тесен и вече е имало многократни нарушения на финландското въздушно пространство от военни и граждански самолети от съседна Русия. Нарушенията от натовски самолети обаче са редки, отбелязва АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
45
 
! Отговори
Искаме мир! преди 6 години
Не искаме Нато! Искаме мир!
6
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО хвана за топките два руски самолета..
5
15
 
43
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Не разбрах, я пак? Кой наруши въздушното пространство, и на кого?Ако бяха руснаците, тук щяхте да ревете като бити гейове срещу тях, а сега защо мълчите? И пак не разбрах, къде казвате, че са били руснаците? В неутрално пространство? Страх лозе пази...А, да, забравих, неутралното пространство вече се нарича "зона на интересите на Нато". Йезуитите едно време , ряпа да ядат, по това, как извъртате и манипулирате.
4
7
 
32
 
! Отговори
42 преди 6 години
АМИ ДОКОЛКОТО ЗНАМ ЕСТОНИЯ Е ТВЪРДЕ БЛИЗО ДО РУСИЯ, А НЕ САЩ ИЛИ НАТО КАТО ЦЯЛО. И КАТО СА БИЛИ БЛИЗО ДО СТРАНАТА, А НЕ ВЪТРЕ В НЕЯ, ЗАЩО НАТОВСКИТЕ САМОЛЕТИ СА НАВЛЕЗЛИ В РУСКОТО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО БЕЗ ПОЗВОЛЕНИЕ.
3
10
 
28
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 6 години
Няма изострено напрежение между Запада и Москва. Има насъскване на декадентния запад за война срещу Русия. До последния естонец. Или укроп. Или българин?
2
4
 
12
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Испания. Испански изтребители. Голяма работа се оказаха испанците.
1
34
 
14
 
! Отговори
? преди 6 години
руснаците имат ли съсед, чиято територия да не са нарушавали?