Опашки по евролетищата - цената на сигурността

Хиляди пътници чакат до 4 часа заради новите шенгенски проверки
1 авг 2017 21:22,
10
Опашки по евролетищата - цената на сигурността
Снимка: архив, Ройтерс

За чакане до 4 часа пред гишетата за паспортен контрол на някои европейски летища и изпуснати полети предупредиха нискотарифни превозвачи като RyanAir и еasyJet. Особено засегнати са аерогарите в Брюксел, Мадрид, Милано, "Париж-Орли", Лисабон, Лион и Палма Де Майорка.

Тези летища са популярни дестинации за британските туристи, чиято държава не е част от Шенгенската зона за свободно пътуване.

Причината са въведени от 7 април в ЕС нови антитерористични правила, които вменяват на граничните власти да проверяват документите за самоличност не само на неевропейските гражданите, но и на притежателите на паспорти от ЕС.

В началото на сезона първи "изпищяха" Хърватия и Словения, на чиято граница се извиха опашки от летовници от шенгенски страни, тръгнали на море в Хърватия, която не е част от зоната. На летища в Гърция също бе съобщено за забавяне.

Сега проблемът се задълбочава заради започналия активно ваканционен период, когато милиони хора преминават през европейските аерогари.

Новите правила изискват документите на всеки пътник да бъдат сверени в базите данни на Шенгенската информационна система, на Интерпол и на националните власти. Целта е да се проследи движението на джихадисти, връщащи се от Сирия и Ирак, както и на лица, които са в списъците на радикализирали се ислямисти.

Досега граничните служби имаха задача само да установяват дали документите са фалшиви или с изтекъл срок. Сега те трябва да ги сканират във всяка от трите бази данни, което отнема около 2 минути на човек.

Мерките не засягат вътрешно шенгенските полети, тъй като се отнасят само до влизане и излизане в зоната за свободно движение. Същите правила са валидни и за морските и зелените граници на Шенгенското пространство.
Европейската комисия обаче заяви, че проверките са цената за сигурността на гражданите.

"Разбираме, че има тревога за дългите опашки по летищата, но нека да сме наясно, става дума за сигурността на гражданите", заяви говорителка на Жан-Клод Юнкер.

Тя подчерта, че новите правила са изработени от Комисията по поръчение на европейските лидери и че правителствата на всички европейски държави са ги приели в Съвета на ЕС.

"Повече проверки могат до доведат до повече закъснения, но това е цената на сигурността", добави говорителката на Европейската комисия.

Според Брюксел страните членки са имали достатъчно време да се подготвят за новия ред за пропуск, като адаптират условията на летищата, тъй като той е бил предложен в края на 2015 г. Освен това до началото на октомври те могат по своя преценка да проверяват само някои граждани, които според тях е по-вероятно да съвпаднат с профилите на евентуални терористи или завръщащи се в Европа джихадисти.

Страните членки са тези, които трябва да осигурят достатъчно персонал и техника, така че да направят проверките възможно най-безболезнени за пътниците, казва Европейската комисия.

За разлика от април, когато Брюксел посредничи между Словения и Хърватия за намиране на решение, сега Еврокомисията смята, че проблемът е у страните членки и те трябва да се справят сами.

Междувременно ВВС съобщи, че проблемът вероятно ще се задълбочи през най-активния за пътувания месец август и предупреди, че пътниците трябва да отделят повече време за проверките, като пристигат по-рано на летищата, за да не си изпуснат полетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Napraviha Evro says. Za da mogat xorata slobodno. Da se dvijat. Vkaraha vsiakakva Papla4. Arabska. Musolmanska. Dadaha im rabota ka6ti vsi4ko sega pak kontrol vkaraha e tova. My se kazva Pederaska istoria. Az mnogo otdavna sam razbral 4e za men jivot niama sled kato pederasti ima v vlasta do koga triabva da tarpia Pedarastiata vi???? Sami si vkarvate Arabi posle kvi4ite pak i normalnite grajdani gi napravihte lydi. Ebem vi maikata malaymna politi4eska pederaska.
7
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като почнат разни талибани да взривяват летящите коптори с билетче за 10 евра и правостоящи места за да се побират повече алкохолици и дърти *** ще осъзнаят че в гробищата се чака по-дълго.
6
4
 
2
 
! Отговори
@6 преди 6 години
Не е вярно, в момента се проверяват избирателно според настроението на полицая на гишето. В последните 2 месеца ми сканираха личната карта 2-3 пъти, и още толкова - не. Въпрос на късмет. Това на летище София не се усеща, когато няма много хора, но на големите летища е някаква лудница.
5
4
 
1
 
! Отговори
Истина преди 6 години
Статията е преписана от BBC,нищо такова няма ,пътувах през юни и юли до Гърция.....паспорти не се проверяват за EU
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом почват с опашките, значи идва социализЪма. И тогава имаше опашки!
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми да продължават да не протестират европейските граждани и нещата ще стават все по-зле. Изключително ми е неприятно когато летя личната ми карта да се сканира по 2 минути (толкова отнема, проверено е) и да ме гледат все едно съм престъпник. Не съм престъпник. Разните джихадисти могат да се ловят по друг начин, ама идеята не е сигурността, а внушаването на страх в европейските граждани да пътуват. Колкото по-изолирани и разделени, толкова по-послушни и податливи на внушение сме.
2
0
 
18
 
! Отговори
Истината преди 6 години
"Опашки по евролетищата - цената на сигурността"НЕ! ПО-СКОРО "Докараните подмолно в Европа и представяни за "Сирийски Бежанци" милиони изповядващи ислям кафяви завоеватели - изнасилвачи, касапи, убийци и потенциални камикадзета -цената на несигурността"!
1
0
 
1
 
! Отговори
fen преди 6 години
Преди минути на летище София самолет по линия о-в Родос - Дюселдорф кацна извънредно. Полет HG3007/ NLY74RE