ЕС наложи нови санкции срещу Русия

Забрана за пътуване и замразяване на сметки
Обновена: 4 авг 2017 22:29 | 4 авг 2017 22:25, Никола Димитров
215
ЕС наложи нови санкции срещу Русия
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз наложи забрана за пътуване и замразяване на банковите сметки в ЕС на трима висши руски чиновници и на три компании, които купили и доставили германски газови турбини за анексирания от Русия Крим.

От мотивите за решението, взето днес, става ясно, че те са договорили с германския концерн Siemens купуването на турбините, като са подписали договор, че те са предназначени за  електростанция в Таман, Краснодарския район на Русия. Вместо да бъдат монтирани там, съоръженията са откарани в Крим.

Заради окупирането на полуострова от Русия през 2014 г. ЕС наложи ограничения върху вноса от Европа, включително в областта на технологиите и енергетиката, които те са нарушили.

Под европейските санкции попадат зам.-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов, още един чиновник от същото ведомство, както и генералният директор на външно-търговското дружество, което е купило турбините и в момента е във фалит. Три компании, внесли и монтирали оборудването, също са с блокирани сметки.

ЕС смята, че с действията си те са спомогнали  "за установяването на независимо снабдяване с енергия на Крим и Севастопол като начин за подкрепа на тяхното отцепване от Украйна" и с тези си действия подкопават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Германският производител не е наказан, тъй като е преценено, че той е бил подведен при преговорите за предназначението на оборудването. Siemens е действал като добросъвестен купувач, смятайки че газовите турбини са предназначени за Русия, където ограничения за вноса от страна на ЕС няма.

ЕС смята, че анексирането на Крим и Севастопол от Русия е незаконно и е наложил забрана за доставка на ключово оборудване за инфраструктурни проекти в различни сектори, включително в енергетиката.

Според европейската позиция изграждането на енергийна автономия на Крим от Украйна е стъпка в подкрепа на отделянето на полуострова от Киев.

С последното решение списъкът на руските граждани и компании, които са обект на забрана за пътуване в ЕС и на замразяване на средствата в европейските банки заради окупирането на Крим, достигна 153 души и 40 компании.
Решението на ЕС е взето единодушино от 28те държави членки чрез писмена процедура, съобщават от Съвета на ЕС.

Министрите от общността ще се занимават със санкциите за Крим веднага след края на почивката си, тъй като срокът на настоящите ограничения изтича на 15 септември.
 


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сименс потвърждават, че турбините са произведени в Русия с руски материали съвместно с руски партньори, но подлежат на санкции, ако бъдат монтирани в Крим вместо в Таман. Това било изрично споменато в договора с купувача Технопромекспорт. Проблемът ще бъде в пускането на турбогенераторите без Сименс, но се твърди, че може да се направи и без тях. Ако е така наистина, руснаците би трябвало да са си направили сметката предварително. С прекратяване на бизнеса Сименс губи много, 1.2млрд за 2016
127
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво. Само така санкции до дупка.
126
9
 
7
 
! Отговори
u4en преди 1 година
До Анти ГЕРБ...Нямаш думи защото си червена кратуна с промит безгънков мозък ! ЕС е демократ. организация с ясни правила и задължения . Най- богата и си определят заплати съгл. бюджета и ! И ние имаме там депутати...и ти си изпратил там някои с гласа си !
125
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците гласуваха за да влязат в ЕС, а не в НАТО. Сега обаче ще влязат и в НАТО както и Грузия, Македония и Финландия. Не след дълго Беларус ще ги последва.

Шах и мат немитая просия.
124
3
 
6
 
! Отговори
П.П. преди 1 година
До Анонимен

Не си наясно май поради каква причина Русия действа така. Днес най-големият ти враг се опитва да превземе съседа ти по един или друг начин, утре идва за теб. Украинците са си най-виновните за цялата тази Одисея, че казаха "ДА" за преговорите за НАТО. После идва унищожението на Русия след още няколко хода на юг и изток от нея! Оставям те да помислиш.
123
10
 
6
 
! Отговори
МОДЕРЕН КОМУНИЗЪМ преди 1 година
КОМУНИЗМА В РУСИЯ СТАНА МОДЕРЕН И ....ЧАСТЕН!!!!
8-ОЛИГАРСИ ДЪРЖАТ ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА НА РУСИЯ ...А , НАД ТЯХ Е ПУТИН!!
ТОЙ --РАЗДАВА КАРТИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ТОВА Е ТО------"КОМУНИСТИЧЕСКИ--- КАПИТАЛИЗЪМ"!!!!
/...нещо като ---"дървено желязо"...../
122
2
 
13
 
! Отговори
11 преди 1 година
До добро утро

Добър вечер - комунизъм отдавна няма в Русия, нещо си се побъркал ...
121
7
 
30
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 1 година
Каква новина е това? ЕС са същите като ало измамниците, за които ни "информират" всеки ден. Тази сбирщина в Брюксел само се чуди с какво да запълни времето си, за да оправдаят колосалните суми за заплати. 750 депутати и хиляди сътрудници, секретарки, обслужващ персонал, от които няма никаква полза. Всеки, който не е съгласен с тази престъпна шайка /като Полша, Унгария/ се анатемосва, като враг. Просто нямам думи.
120
26
 
6
 
! Отговори
добро утро преди 1 година
Като пишете статии пишете срещу кого са санкциите. Те не са срещу Русия и срещу обикновения руснак, а срещу шепата комунистически КГБ апаратчици завладяли Кремъл преди 25 години и мафиотския им бизнес. Комунизмът е зло което трябва да бъде премахнато от лицето на Земята!
119
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свикнаха ЕС да бият по руснаците без да получават обратно, но ще дойде момент на разплата. такава е историята на света. Накрая някой ще пострада лошо
118
7
 
32
 
! Отговори
ЕС и САЩ преди 1 година
Са се разпищолили и налагат санкции наляво и надясно за кавото им скимне. Чувстват се господари на света. Чудя се,кога на държавите ще им писне и ще ги пратят на май....ната им със подобаващи контрасанкции. Ама че,наглост.
117
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 137
Ами именно силните слагат санкции :))) Виж БВП на Германия и Сащ и по-тиху до карай.
Кочината има ресурс ама кой го купува ? Богатите ...Не мишките :)))
116
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво. Всяка държава опитваща св да краде чужда територията трябва да бъде изолирана от целия свят. Трябва да се престане с тази земя ! Това само остава белези и рани вбъдещето. Срам и позор беше това , което направи Русия. Да имаш претенции да водиш света и да мислиш и действаш така ...Само показва колко недорасла държава си.
115
3
 
10
 
! Отговори
baihui do #143 преди 1 година
А ти ми крепиш члена !
114
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До за тероризма

Ясно ми е, че Русия подкрепя международния тероризъм.
113
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До за Украйна

Долнопробната руска пропаганда предназначена за ватници и руски гниди си служи а понятия като фaшиcти и бандеровци. Но трябва да си много елементарен за да повярваш, че всеки който не играе по руската cвиpkа е такъв.
112
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До за Русия

Путинистан поддържа ислямския тероризъм и го изпокзва против Запада. Ако още не си го разбрал си е за твоя сметка.
111
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще бъде снабдена с летално оръжие от САЩ и Канада. Първи ще бъдат противотанковите ракети Джавелин! Руските окупатори тепърва ще видят къде зимуват раците.
110
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт

Русия не се бие срещу терористите в Сирия, а срещу опозицията на касапина Асад и за руските бази. Щом съюзниците на Русия са терористите от Хамас и Хизбула и аятолясите от Иран, то и Русия е терористична държава.
109
9
 
32
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Това, което САЩ и ЕС направиха в Украйна е престъпление, а що се отнася до Крим - те сами избраха какво своето бъдеще. От къде на къде ЕС ще определя какво да се случва на разни места по света?