ЕС наложи нови санкции срещу Русия

Забрана за пътуване и замразяване на сметки
Обновена: 4 авг 2017 22:29 | 4 авг 2017 22:25,
215
ЕС наложи нови санкции срещу Русия
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз наложи забрана за пътуване и замразяване на банковите сметки в ЕС на трима висши руски чиновници и на три компании, които купили и доставили германски газови турбини за анексирания от Русия Крим.

От мотивите за решението, взето днес, става ясно, че те са договорили с германския концерн Siemens купуването на турбините, като са подписали договор, че те са предназначени за  електростанция в Таман, Краснодарския район на Русия. Вместо да бъдат монтирани там, съоръженията са откарани в Крим.

Заради окупирането на полуострова от Русия през 2014 г. ЕС наложи ограничения върху вноса от Европа, включително в областта на технологиите и енергетиката, които те са нарушили.

Под европейските санкции попадат зам.-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов, още един чиновник от същото ведомство, както и генералният директор на външно-търговското дружество, което е купило турбините и в момента е във фалит. Три компании, внесли и монтирали оборудването, също са с блокирани сметки.

ЕС смята, че с действията си те са спомогнали  "за установяването на независимо снабдяване с енергия на Крим и Севастопол като начин за подкрепа на тяхното отцепване от Украйна" и с тези си действия подкопават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Германският производител не е наказан, тъй като е преценено, че той е бил подведен при преговорите за предназначението на оборудването. Siemens е действал като добросъвестен купувач, смятайки че газовите турбини са предназначени за Русия, където ограничения за вноса от страна на ЕС няма.

ЕС смята, че анексирането на Крим и Севастопол от Русия е незаконно и е наложил забрана за доставка на ключово оборудване за инфраструктурни проекти в различни сектори, включително в енергетиката.

Според европейската позиция изграждането на енергийна автономия на Крим от Украйна е стъпка в подкрепа на отделянето на полуострова от Киев.

С последното решение списъкът на руските граждани и компании, които са обект на забрана за пътуване в ЕС и на замразяване на средствата в европейските банки заради окупирането на Крим, достигна 153 души и 40 компании.
Решението на ЕС е взето единодушино от 28те държави членки чрез писмена процедура, съобщават от Съвета на ЕС.

Министрите от общността ще се занимават със санкциите за Крим веднага след края на почивката си, тъй като срокът на настоящите ограничения изтича на 15 септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Северен поток 2 обаче няма санкции.Санкции,глоби,хайде де!В Путин има пари да си плати 1 глоба
102
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новината трябва да звучи така:"ЕС задълбочи санкциите срещу собственото си население в името на интереса на САЩ."Ако греша поправете ме!
101
7
 
15
 
! Отговори
Лошо преди 6 години
Запада помага на терористите,като налага незаконни санкции на страната която избива терористи в Сирия!?
100
11
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
*** е в Сирия не за да помага на Европа, а за да ни навреди колкото може повече.
99
6
 
20
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Да налагаш санкции на страна която се бие с терористите в Сирия и така спасява и Европа е помощ за тероризма.
98
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен..............Масоните и хората от Уолстрийт и Федералния резерв командват САЩ.........А КГБ командва Русия и чекистите я водят към край, по-лош от този през 1917- година.
97
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Постепенно всички западни фирми ще разберат, че на руснаците не може да се вярва, че те не държат на дадената дума и че подписа на Русия под дадено споразумение стрива по-малко и от хартията , на която е положен. И ще спрат да развиват дейност в руската ***.
96
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Re: Крим............Стреляха по Бойнга - хиляди Комисии разследваха, че Русия не е обстрелвала самолета..Доказали са го руските комисии. Независими международни комисии доказаха, че руските агресори са свалили самолета и са убили 298 души. Товане подлежи на съмнение. скоро ще има и международен съд срещу Русия.
95
10
 
17
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 6 години
Русия няма да потъне никога русия това е газ и нефт във огромни количества като добавим към това дървесина злато въглища диаманти метални руди и други полезни икопаеми атомен потенциал е ми как !!!? със такива хора няма смисъл да се връждува такива хора трябва да са приятели!!
94
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за международен съдБай Дончо подписа за налагането на най-суровите американски санкции срещу ***. Той не е ли престъпник? Скоро и летално оръжие ще доставят в Украйна! Няма ли и него да искаш в международния съд?
93
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Щерев===========Санкции на най богатата на ресурси в света страна идва ми много снешно..Освен ресурси трябва да имаш мозък и технологии да ги използваш, не само да ги продаваш. А санкциите именно са насочени срещу това-Русия да си остане суровинен придатък на по-развитите държави. Русия ще продължава да изнася природните си ресурси на безценица и да внася скъпи продукти, които гениалния Путин не е включил в контрасанкциите.
92
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки Божи ден на Путин му завиват по един шамар.
91
3
 
5
 
! Отговори
карина преди 6 години
Всеки знае какъв е ефекта на забраната като действие. Естествен пример за това са децата . Забранено е това, забранено е онова, не пипай това, не пипай онова.........и в резултат ? Имат ли родителите послушно дете или подбуждат бунта в него и накрая се примиряват ? Ей така само си разсъждавам.
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за КримЗасега само руските бандити от войната на Русия с Украйна се наказват. Гиви, Моторола и орочие *** ги ликвидираха. Захарченко е следващия.
89
5
 
8
 
! Отговори
Re: Крим преди 6 години
Жертвите на Окрайнската хунта са десетки хиляди. Стреляха по Бойнга - хиляди Комисии разследваха, че Русия не е обстрелвала самолета. Не ви отърват тези Доклади.Но, ще видите пари през крив макарон. Украйна трябва да плаща на всички убити,с касетъчни бомби, изгорени, бременни жени,деца, старци, прокурори. Геноцида на Украйна над Луганск и Донецк, които проведоха референдум и искат да са част от Русия.Украинци за Вас ще има Международен трибунал. Проклети да сте!! Не сте хора!! Има Бог!!!
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за Русия и ГерманияПонеже германците са по умни от руснаците знаят, че именно съюза между Германия и Русия подпали Втората световна война. Така, че няма да допуснат такъв съюз.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за Русия и ГерманияНали щяхте да правите съюз с Китай? Допитайте се до посолството на РФ и тогава пишете за съюз с Германия.
86
5
 
8
 
! Отговори
Re.Re: Крим преди 6 години
И в Германия след падането на Берлинската стена, САЩ обещаха да няма американски окупационни войски и военни бази. Ама има!Как отговори САЩ, обещахме но:"Нищо лично, просто бизнес".Русия отговори: "Нищо лично, янки, просто ИСТОРИЯ" за Крим.Само хора без исторически познания могат да имат доверие на САЩ - от 240 г. история, само 20 г. САЩ не водят войни. Воюват само на чужди територии и с чужда войска.Не може да имаш вяра на държава, която употреби 2-пъти бомби над цивилно население -САЩ.
85
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за КримДосега жертва на руските агресори на войната на Русия срещу Украйна са над 12000 души. Включително и 298 чужди граждани, пътували в сваления от руснаците малайзийски Боинг. Русия ще върне Крим, ще плати обезщетения и ще се извини ако отново иска да има нормални отношения с цивилизования свят.
84
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали Русия беше велика ве русофилчета? Пък едни газови турбини не може да направи а ги купува от победена Германия. И лъжат като дърти ромки, че няма да ги монитрат в окупиран Крим. сега ще им гледаме сеира като няма да могат да ги пуснат в действие.