Европейското бъдеще на Полша е несигурно

Поляците с право се притесняват за бъдещето си в ЕС, заяви Туск
14
Европейското бъдеще на Полша е несигурно
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви снощи, че европейското бъдеще на страната е несигурно, предаде Ройтерс и БТА.

Стремежът на управляващото консервативно правителство да разшири правомощията си доведе до криза в отношенията с Европейската комисия и предизвика един от най-големите вътрешни политически конфликти от падането на полския комунистически режим през 1989 г., отбелязва Ройтерс.

"Днес европейското бъдеще на Полша е под въпрос", заяви снощи Туск, който е и бивш полски премиер, управлявал до 2014 г., след като даде показания във Варшава по повод на катастрофата през 2010 г., при която загина полския президент Лех Качински.

"Разбирам чувствата на поляците, които се притесняват за съдилищата и за бъдещето на страната в ЕС", добави той.

Правителство на Туск и центристката партия "Гражданска платформа" управлява в продължение на 8 години. През 2015 г. партията "Право и справедливост", водена от Ярослав Качински, брат близнак на загиналия президент Лех Качински, спечели изборите и се зае да въвежда радикални реформи. Някои поляци смятат съдебната система в страната за корумпирана и подчиняваща се на начина на мислене от комунистическата епоха. Други обаче смятат реформите на "Право и справедливост" за опит за заграбване на властта, който нарушава демократичните норми.

"Има много въпроси, по които действията на полското правителство изглеждат много противоречиви от гледна точка на целия ЕС, включително, понякога, на Будапеща", подчерта Туск.

Унгария обикновено е съюзник на Полша, но през март тази година подкрепи оставането на Туск на поста Председател на Европейския съвет, с което разочарова "Право и справедливост", припомня Ройтерс.


14
Още по темата: Доналд ТускЕСПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Ddd преди 1 година
А как е при нас корумпирани прокурори, съдий, следователи, правят си каквото поискат и никой не може да им каже нищо, защото са "независима власт".
10
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Качински няма какво да го разпитват, там всичко е ясно-Путин заповяда да свалят Президентския самолет. Не случайно все още не са предали на поляците останките на самолета и бавят разследването.Руските стерви ще си признаят толкова,колкото за самолета свален в Украйна.
9
5
 
19
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 1 година
Поляците са майстори при мътенето на водата още от времето на социализма,на който видяха сметката. Сега това правят в ЕС. Нека го правят и на ЕС да видят сметката,защото той им беше тогава учителя и си спомняте Ружичка, лъва Валенса и пр .Така е ,,Вола рие,но всичкото на гърба му пада,,
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е Брюксеял да започне да си наляга парцалите. А не да се държи като лошиа даскал с пръчката. Накрая май само ние ще останем единствените послушни.
7
2
 
23
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 година
Водата в Европа мъти алчността.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой мъти водата в Европа?
5
4
 
5
 
! Отговори
huu преди 1 година
Да Ви дадат един Качински, да вземе цялата власт в България и да сте доволни тогава.
4
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще напиша пак, че тоя е същото пуделче като родното мутре. Подскачат около Меркел и Юнкер и са готови да продадат държавите си, само заради едното селфи.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как мина разпита на Туск във връзка с катастрофата край Смоленск?
2
11
 
27
 
! Отговори
Опа преди 1 година
Поляците са най-продажното племе в Европа. Навремето станаха католици и се обърнаха срещу славяните. Не знаят кои са и чии интереси следват.
1
4
 
34
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Проблемът на ЕС е че започна да се изражда в нещо подобно на бившия СССР!С бюрокрация и идеология,само че вместо "Цялата власт на Съветите"-"Цялата власт на Брюксел".Всеки който се противопостави по някакъв начин бива заклеймен!Познато,а?Естествено,това няма как да не предизвиква недоволство,но реакциите не винаги са правилни,а просто бунт.
ЕС е добро нещо,само по себе си,но просто трябва да се върне към корените си на икономически съюз,да престане да тъпче националното и да се налага за всичко!