Лоша семейна среда, лоша работа... пътят на терора!

Повечето бойци са били в неравностойно положение
4 авг 2017 09:15,
9
Лоша семейна среда, лоша работа... пътят на терора!
Снимка: архив, Reuters

Семействата и особено майките имат най-голямо влияние върху бойците, присъединили се към терористични групировки, показва публикувано вчера проучване на Центъра на ООН за борба с тероризма, предаде Асошиейтед прес.

Проучването се базира на информация от 43 бойци, 42 от които мъже. Повечето от проучените бойци са от среда, поставила ги в неравностойно положение. Тя нямат добро образование и работа и разбират исляма по начин, който се базира на понятия като справедливост и несправедливост, а не на набожност и духовност.

Типичният "чуждестранен терористичен боец" най-вероятно е млад мъж, който чувства, че животът му няма смисъл, показва проучването. Причините за решението им да отидат в Сирия са комплексни, но социалните контакти често са играели ключова роля. Също толкова важна е била личността на вербовчиците, които може да са само симпатизанти на въоръжените групи, съобщават професор Хамед ес Саид от университета в Манчестър и експертът по тероризма Ричард Барет.

Близо 40 на сто от бойците са заявили, че са отишли в Сирия, чувствайки се задължени да защитят с оръжие своите събратя сунити от сирийското правителство. Като цяло идеологията не е била важен мотив и малцина от групата са вярвали в идеите на Ислямска държава или в създаването на халифат в Сирия.

Според оценки на ООН от март 2015 г. в конфликта участват над 25 000 чуждестранни бойци от различни държави.
43-та бойци, с които са разговаряли авторите на проучването, са от 12 националности. 33 от тях са отишли в Сирия, но след това са решили да напуснат. Другите 10 са били заловени от собствените си страни или транзитни страни. Разговорите с 26 от тях са се състояли в затвора.

Само 5 от тях признават да са участвали в бойни действия. Всички те са твърдели, че не са отишли в Сирия с намерението да станат терористи, нито са се върнали с подобни цели.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: терористиСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
jb,l преди 6 години
До Европейкатака е но ти не знаеш какво е да има страната ти война 7 години,за това не се оплаквайте всички кой какво има и няма
8
2
 
2
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Защо терористите са свързани, приоритетно, с войнстващ ислямизъм ! Филипини, Китай, Кореа, Венецуела, Боливия, Турция и др. не "вървят" по свирката на североамериканските юдеи !?! Ако народите искат да живеят и да се развиват с достойнство, трябва да отрежат главите на свързаните с щатската финансова система банки и тогава: -...Е...ти санкциите !!!!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GLEDAITE SI VASHATA RABOTA,A NE V CANCETO NA DRUGITE.
6
2
 
11
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Нямат работа,защото ги мързи да учат.Искат да живеят богато,но наготово.Ако такъв иска да учи 10 фондации ще се втурнат да им помагат.Нашите деца завършват гимназии с по два езика,учат в университети,ще работят по 10 часа до 80 години.Държавата нищо не ми е помогнала,а за *** все има.Като изчезнем и останат само невежите,кой ще роти да ви издържа,*** европейски елити?
5
2
 
11
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Глупости. Това е само 5% от истината за *** и наивници дето вярват в приказки. Има хора, които са лоши. Те са избрали тъмната страна на силата. И още от деца си личат...без значение семейство, статус и н.нат. това е *** дето, ако я няма светът ще е малко по-добър
4
1
 
9
 
! Отговори
666 преди 6 години
Чисти улици, спретнати сгради... Снимката колаж ли е?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЕДНОСТ...това е пътя. Другото са следствия от бедността.И колкото повече обеднява българския народ (а това е факт, независимо от правителствената пропаганда) и колкото повече се *** (също факт), толкова повече страната ни е заплашена да се превърне в развъдник на терористи.
2
2
 
21
 
! Отговори
Онзи преди 6 години
Да не забравяме и щедри спонсори !
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неуки майки, омъжени в детска възраст, неуки синове, бедност, но и раждане на юруш, като многодетството се толерира.Звучи ли ви познато?Прибавете и това, че в съответните подобни нашенски махали някои безумци построиха ненужен брой джамии и там сега се проповядва радикален ислям, раздават се бурки и се плаща за носенето им.Направете си изводите и променете отношението си по въпроса за толерантността - тя е нещо, което трябва да се заслужи!