Заради времето: 150 000 европейци може да умират всяка година

Ако не бъдат взети мерки, всеки двама от трима в Европа ще са засегнати
5 авг 2017 14:55,
42
Заради времето: 150 000 европейци може да умират всяка година
Снимка: Reuters

Над 150 000 жертви на година може да дава Европа до 2100 година, ако не се вземат мерки за ограничаване на ефектите от климатичните изменения. Това предупреждение отправят световни учени.

Популярно научно списание твърди, че горещите вълни ще са отговорни за 99% от смъртните случаи, като най-тежко ще бъде положението в южните части на Европа.

Не по-малко притеснителни са данните на изследователския център към ЕК. Ако не бъде направено нищо за ограничаването на емисиите вредни газове и за намаляване на ефектите от екстремно горещото или студено време, ситуацията ще се влоши, обясняват експертите, цитирани от БНТ.

И ако между 1981 и 2010-та годишно от студ и жега са умирали около 3 000 души, то за периода 2071-2100-та броят им може да е 152 000, двама от всеки трима европейци ще бъде засегнат от природно бедствие.

И ако в началото на века жертвите на наводнения са били около 6 годишно, то в края на века прогнозата е, че те ще са най-малко 233.

Проучването се базира на анализ на последствията от седемте най-опасни типа метеорологични явления - топлинни вълни, екстремни застудявания, горски пожари, суша, наводнения и бури - в 28-те страни от ЕС, както и в Швейцария, Норвегия и Исландия.

Призивът на учените е във възможно най-кратки срокове да бъдат предприети мерки за справяне с климатичните изменения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
15
 
! Отговори
ист преди 6 години
На когото му е дошло времето, на го бърка климата.
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са добри новини.Така ще изпукат бедният и глупав електорат който докарва на власт ненормалници като Боко.Комичното е че именно заради собственият си избор ще умрат защото Тиквата ги прави бедни а бедните УМИРАТ!!
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние всички,все някога ще умрем,защо сме обикновени смъртни. Само Путин ще живее вечно.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИЕ ЕВРОПЕЙЦИ ЛИ СМЕ?