Заради времето: 150 000 европейци може да умират всяка година

Ако не бъдат взети мерки, всеки двама от трима в Европа ще са засегнати
5 авг 2017 14:55,
42
Заради времето: 150 000 европейци може да умират всяка година
Снимка: Reuters

Над 150 000 жертви на година може да дава Европа до 2100 година, ако не се вземат мерки за ограничаване на ефектите от климатичните изменения. Това предупреждение отправят световни учени.

Популярно научно списание твърди, че горещите вълни ще са отговорни за 99% от смъртните случаи, като най-тежко ще бъде положението в южните части на Европа.

Не по-малко притеснителни са данните на изследователския център към ЕК. Ако не бъде направено нищо за ограничаването на емисиите вредни газове и за намаляване на ефектите от екстремно горещото или студено време, ситуацията ще се влоши, обясняват експертите, цитирани от БНТ.

И ако между 1981 и 2010-та годишно от студ и жега са умирали около 3 000 души, то за периода 2071-2100-та броят им може да е 152 000, двама от всеки трима европейци ще бъде засегнат от природно бедствие.

И ако в началото на века жертвите на наводнения са били около 6 годишно, то в края на века прогнозата е, че те ще са най-малко 233.

Проучването се базира на анализ на последствията от седемте най-опасни типа метеорологични явления - топлинни вълни, екстремни застудявания, горски пожари, суша, наводнения и бури - в 28-те страни от ЕС, както и в Швейцария, Норвегия и Исландия.

Призивът на учените е във възможно най-кратки срокове да бъдат предприети мерки за справяне с климатичните изменения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Препоръчвам на всички вярващи че човека променя климата да вземат да прочетат някоя и друга книга на тема катаклизми в миналото, стават и такива за фосили, вулкани, метеорити..Само Йелоустоун ако изригне ще гладуваме с години. Изцяло зависим от средата , не че не замърсяваме а се променят хранителните вериги.Например в стари мини се ползват бактерии ядящи остатъците,някой дори уран ядат. Който не се адаптира умира.Така е и с топлото, ако свикнем ОК, ако не ще живеят други видове
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А може и човек да умре от мозъчна аневризма, докато си набива яката злобарка по суперколежката от съседния офис. Що ни занимавате с глупави прогнози. След 100 години всичко може. Освен това, дотогава, новите приятели на Муркусул ханъм ще са "акбар"-осали целия ни континент и ще е все тая.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато искат да ви пробутат явна манипулация в пресата използват думички, които изразяват някаква възможност или вероятност. В случая ключовата думичка в заглавието, чрез която пробутват лъжата е "може".
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е гати простата новина.
20
1
 
5
 
! Отговори
до долните преди 6 години
самозаблуждавайте се колкото си искате,но пазете природата за нас дето виждаме вредата от човешката дейност,можете да мислите ако искате и че земята е плоска,но не мърсете около себе си,ние останалите не искаме да живеем в ***
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На земята има огромни необитаеми зони на север заради ниските температури там. Ако климатът стане по-топъл те ще станат обитаеми и с приятни температури. Зоните, които ще станат негодни за обитаване са много по-малко, но обикновено се опитват да ни манипулират посочвайки само кои територии ще залее океанът и къде ще настъпи суша. Другото, че ще се появят на север добри за обитаване райони го премълчават.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19.Това за мозъка е вярно, като ти гледам коментара. Иначе малко по-топло време на мен ми идва идеално - можеш да се поразсъблечеш на плажа, а меката зима е просто прекрасна.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
рано или късно природата ще ни върне това,което ние и причинихме,равновесието е крехко но стабилно а ние го нарушихме,планетата ще оцелее ,но ние ?.Човешката алчност и лакомия да ползваме ресурсите ,предоставени ни от природата ще ни погуби.Природата е съвършена саморегулираща се система но човешкия фактор я нарушава с агресивната си дейност
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако са от по ***, супер, даже е малко бройката
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истерясахте вече с тия климатични промени. Айде спрете за малко - климата е функция на слънчевата активност, а не на човешката дейност и учените, които честно интерпретират фактите го знаят. Другото са спекулации на заинтересовани олигарси, които печелят създавайки паника около глобалното затопляне. За справяне с т. нар. "глобално затопляне" се харчат огромни пари, които потъват в нечии джобове. Климата се е променял и в полярните зони е имало тропически температури в миналото - без човешка дейн
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък не виждам никаква разлика в климата. Само активноста на левите бок***луци нараства.
13
2
 
2
 
! Отговори
- преди 6 години
и да стане горещо не берете грижа - скоро на мода идват бурките и тюрбаните, ще се обличаме като арабски камилари и няма да ни е горещо
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние хората направихме това от алчност . Изсякохме горите , замърсяваме въздуха с милиарди коли , заводи .Нямало климатични промени ли ..боже тук ще пукнем от жега , втори месец температури от 41, 42, имаше дни от 43 градуса ...все едно съм в Африка в пустинята , мозъка ми се размекна .
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Климата е изпуснат и няма връщане назад. Ако още в началото на 90-те години бяха взети мерките и теглилките нямаше да се стигне до тук. Тепърва ще става все по страшно. Горещините които ни заливат от средиземно море и по точно от северна Африка ще стават още по натрапчиви и не предвидими. Спомням си един който се пише на метролог с мустаци какво казваше. През Август ще е топло но няма да е горещо или температурите няма да достигат до 40 градуса както през юли. Да ама не даже надминаха 40 градуса
10
2
 
6
 
! Отговори
хх преди 6 години
кои са тия т.н. "европейци" ?
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в герберистан е много по опасно
8
5
 
15
 
! Отговори
учЕн преди 6 години
Да излизам по-бързо от ЕС тогава за да се спасим!!!
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Заради времето: 150 000 европейци може да умират всяка година"Егати, само в Европа ли ще умират хора заради времето?
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко се сбъдва точно както е предсказано и апокалипсиса е близо! Децата на вашите деца ще бъдат последното поколение на земята. След това живота на планета ще бъде унищожен напълно.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А иначе какво, ще живеят вечно?)