13 месеца след референдума за Brexit - напускането на ЕС сложно и проблемно

Хаосът в управлението на Острова не предвещава нищо добро за преговорите
6 авг 2017 19:20, Бойчо Попов
27
13 месеца след референдума за Brexit - напускането на ЕС сложно и проблемно
Снимка: Архив, Reuters

Криза ли? Какво е криза? Толкова много хора се оказаха на мушката при британския вот за напускане на Европейския съюз преди година, че е трудно да се следи какво се случва. През миналия месец премиерът Тереза Мей се сви от непристъпна желязна лейди до едва свързващ двата края премиер на правителство на малцинството. Нейният кабинет е въвлечен в открита война, а противниците й се готвят да я сменят.

Лейбъристката партия, която бе превзета от твърдо ляв поклонник на Уго Чавес, води в социологическите сондажи. В същото време про-Brexit пресата крещи, че всеки, който изказва съмнения относно посоката, по която да тръгне страната, е непатриотичен предател. Британската публична среда има нервно разстройство, пише в свой коментар британското икономическо издание Economist.

Хаосът в сърцето на управлението не предвещава нищо добро за преговорите за излизане от ЕС, които наскоро преминаха към по-конкретни въпроси и трябва да приключат през есента на 2018 г. Но зад всекидневния безпорядък се крие по-голям проблем.

Въпреки неистовата политическа активност в Уестминистър – инструктажи, предателства, заговори – страната отбеляза едва забележим напредък след референдума за това какъв да бъде Brexit.

Всички варианти, твърди или меки, си имат недостатъци. Британските политици не искат да признаят, че излизането от ЕС означава и компромиси, да не говорим колко разрушителни могат да са те. Колкото по-късно застанат с лице срещу болезнените компромиси, толкова по-жестока ще е срещата им с реалността.

В 13-те месеца след референдума стана ясно колко невероятно сложно е приключването на 44-годишен политически и икономически съюз.

Британските позиции по всичко – от складовете за скумрия до ядрените отпадъци, бяха изработени от държавна администрация, която намаля с една четвърт през последното десетилетие и която в рамките на едно поколение не е участвала в търговски преговори.

Отговорността за Brexit е поделена между няколко различни министерства. Първоначално британското решение да не обявява своя подробна позиция по преговорите, както направи ЕС, бе продиктувано от желанието да не си разкрият картите. Сега изглежда, че Великобритания започва преговори, преди да е установила отправната си точка.

Ръководителят на организацията, контролираща публичните разходи, каза неотдавна, че когато е питал министрите какъв е планът, получил само мъгляви уверения. Сега той се опасява, че всичко може да се разпадне още при първата крачка.

Колкото по-ясно изпъква обхватът на начинанието, толкова и трудността на британската позиция. Преди референдума Майкъл Гов, един от водещите привърженици на излизането на Великобритания от ЕС в кабинета, предрече, че „в деня след вота за напускане ще държим всички карти в ръцете си”.

Но не се случва така. Досега винаги, щом се появи несъгласие, Великобритания се разпада. Разговорите ще следват линията, предложена от ЕС. Лондон призна, че ще плати сметката за напускането – противно на предположението на външния министър, че еврократите ще „надуят свирката” за парите си.

Препънатата Мей призова останалите партии да предложат идеи как Brexit да заработи. Не е изненадващо, че лейбъристите, които трудно могат да си представят, че могат да пратят за премиер на „Даунинг Стрийт” радикален социалист, са по-заинтересовани от предизвикването на избори. Но групи от депутати, привърженици на оставането в ЕС, планират законодателни поправки, с които да принудят правителството да опита да запази членството в Евроатом например, която управлява преноса на радиоактивни материали в Европа.

Дори в рамките на правителството липсата на твърдост у министър-председателя свидетелства, че министрите от кабинета вече открито изразяват несъгласията си за това, какъв да е Brexit.

Финансовият министър Филип Хамънд бе отстрелян, защото подкрепяше дълъг преходен период с идеята Brexit да протече гладко – чувствителна посока, на която някои фенове на Brexit гледат с подозрение, опасявайки се, че преходният етап може да се окаже постоянен.

Откриването отново на дебата е добре дошло, доколкото предложеният от Мей и отхвърлен твърд Brexit щеше да е ненужно разрушителен. На всички обаче им липсва реализъм за това, какво се включва в ограничените опции за Великобритания.

Има много начини за напускане на ЕС и нито един от тях не е безпроблемен. Колкото повече Великобритания цели да запази икономическите си връзки с континента, толкова повече ще трябва да следва правила, установени от чужди политици и прилагани от чужди съдии (включително по чувствителния въпрос за свободата на придвижване).

След референдума правителството не огласи никакви оценки за въздействието на различни типове Brexit, но според научни изследвания дори най-мекият вариант – норвежки тип членство в Европейското икономическо пространство – би намалил търговията минимум с 20% за период от 10 години, докато най-твърдият вариант – завръщане към търговията по условията на Световната търговска организация, би я намалил с 40% и би снижил личните доходи с 2,6% годишно.

С  отслабването на икономиката тези аргументи ще тежат все повече. Британската икономика расте по-бавно от тази на всяка друга членка на ЕС.

Изборите показаха, че избирателите са изтощени от политиката на бюджетни ограничения. Собствените проучвания на The Economist показват, че ако са принудени да избират, мнозинството британци ще предпочетат мекия Brexit, в рамките на общия европейски пазар.

Напрегнатото настроение в страната и властовият вакуум на „Даунинг Стрийт” означават, че всички опции отново са на масата. Това са паникьосаните хора от двете страни на дебата. Някои хардлайнери отново агитират Великобритания да напусне преговорите без сделка, преди избирателите да са си променили отношението.

Привърженици на оставането в ЕС пък засилват призивите си за втори референдум, за да намери страната изход от задълбочаващата се каша. Тъй като преговорите вървят на сляпо, а крайният срок приближава, този разговор ще става все по-трескав.

Така че е още по-важно всички страни да се изправят пред реалните и болезнени компромиси, които следват от Brexit. Колкото по-дълго Великобритания си заравя главата в пясъка, толкова по-вероятно е да се окаже без сделка и без подготовка за последствията от това. Това ще породи криза със съвсем различен магнитуд. 

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българин 22Ще се оправи Англия за разлика от България! Ще изритат повечето българета от ЮК и заедно ще градите родината ама с родолюбивите български бизнесмени!
23
8
 
4
 
! Отговори
JJIvanov Warning преди 6 години
НАгло вредни техники рязко са влошили биосферната благодат над Велика Британия и над огромни региони от Европа..НАркомани с а принудили стотици милиони водачи да увреждат тежко и завинаги земята с включени скенери и фарове денем и нощем..Всички нови автомобили с а недопустимо вредни за земята с нарочно монтирани високо радиоактивни скенери вместо безвредни фарове.. Има риск от колапс на биосферата над някой аномални зони.
22
13
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До:От Лондон 23Великата ти Британия ще се оправи защото баба ти МЕРКЕЛ и Цялата бан.да в Брюксел жадни за пари ще се продадат и ще направят всякакви отстъпки на побър.каната ТерезитаМейка. Вън от Еврейския съюз на гнусните пиявици
21
10
 
3
 
! Отговори
Роб преди 6 години
Пия.виците инглези и СКУ.ПИДИАта Гърцоляци няма да се махнат от гърба на Европа никога по собствено желание . ВЪН ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО БЪРЗО. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ ОГРАБЯТ СЪЮЗА. МИТА, ВИЗОВ РЕЖИМ, ВИЗИ, КРАЙ НА ПРИВИЛЕГИИТЕ НА РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ.
20
12
 
8
 
! Отговори
Ot London преди 6 години
Каквото и да се случи Великобритания ще се оправи. Вие си гледайте в собствената паница и се съсредочете кога точно ще имате право да обсъжадате световни проблеми.
19
5
 
7
 
! Отговори
До Българин преди 6 години
тАМ Е РАБОТАТА ЧЕ НАРОДА НЕЗНАЕШЕ КВО ЗНАЧИ БРЕКЗИТ НАПРАКТИКА. НАСЛЕДВАЩИЯТ ДЕН СЕ ОКАЗА ЧЕ НАЙ ТЪРСЕНОТО В ГУГЪЛ Е "КАКВО Е БРЕКЗИТ?" Не съм съгласен да има спецциално отношение към който и да е напускаю съюза .Като са вън да са изцяло вън - икономичерски и физически.Неможе сега да си правят отстъпки в търговията ,мигрантсвото и тн .
18
4
 
6
 
! Отговори
Носач преди 6 години
Наг лите британци и гърци да ги хваща по бързо диария и да изчезват от Еврейския съюз. Невярвам обаче че пиавиците ще се махнат. Добре живеят на чужд гръб.
17
9
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Работата на политиците е да следват волята на народа. След като народа е решил нещо, е глупаво политиците да се оправдават с това, че е сложно и ще е трудно да стане. Ако не се съобразят с волята на хората - .бем ти и западната демокрация.
16
12
 
7
 
! Отговори
ДРУГАРИ, АМЕ НЕСТАВА преди 6 години
Пак отиваме към логичният въпрос - ЗА КАКВО НИ Е ТОЯ ЕС ЩОМ НЕМОЖЕМ ДА ИЗГОНИМ БРИТАНЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ЗА ЕДИННАТА ВАЛУТА? Хубо ви насадиха ,а ся се чудете кво ше правите.Добре си бяхме май с армия , граници и валута . Приемем ли до някоя година това въшливо евро ше ни задължат да храним гърчолята по подразбирате.Къде ше бягате? Който иска вън да излиза да се оправя ,без помощни средства договори ,споразомения Неможе оная работа цяла и душата в рая .Без такива другари лебе расти
15
8
 
6
 
! Отговори
До Евроатлантик преди 6 години
Както преди, така и сега за.д.ника ти познава само вестници, а плодове си ял на село, кога са зреели джанките. ***!
14
9
 
7
 
! Отговори
Фараж преди 6 години
Айде да излизаме по бърже, че губим 300 млн. На ден.
13
9
 
18
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Когато бяхме в СИВ с Русия нямахме тоалетна хартия и банани, а днес в ЕС когато сме със нашите западни по-старши партбньори имаме тоалетна хартия и банани и можем да пътуваме на запад.
12
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАНЦЛЕРА ИМА ЦЯЛАТА ВЛАСТ В ЕС!! КАЖЕ ЛИ НЕ НА НЕЛЕГАЛНИТЕ С ТЯХ Е СВЪРШЕНО ЩЕ ГИ ЕКСТРАДИРАТ ДОШЛИТЕ АФРИКАНЦИ А НОВИТЕ ПРИКЛЮЧВАТ!!!НО КАНЦЛЕРА САМО ПОВТАРЯ ДА ДА ДА ОЩЕ ОЩЕ ОЩЕ И ЦЕЛИЯ ЕС СЕ ПОДЧИНЯВА ИНАЧЕ НАЛАГАТ ГЛОБИ НА ОПЪЛЧИЛИТЕ СЕ ДЪРЖАВИ НА КАНЦЛЕРА!!ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ ОПЪЛЧИ НА КАНЦЛЕРА ЗАРАДИ НЕЛЕГАЛНИТЕ И ТО Е ЯСНО, ЧЕ ЩЕ Я СМАЧКАТ КОЛКОТО И ДА Е СИЛНА СВЪРШЕНИ СА ЩОТО МНОГО СИ УМЕШАХА НЕЩАТА С ЕС И СЕГА ЩЕ СЕ СКАПЯТ БЕЗ НЕГО :D
11
6
 
13
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Нямаш ли малки букви?
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва им сигурен шут за по-бързо излизане. И да платят 40-60 милиарда рекет на ЕС.
9
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗ ИСКАМ ЧАС ПО-СКОРО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ГЪРЦИЯ ДА СИ БИЯТ ШУТА ОТ ЕС ПА ДА ВИДИМ ДАЛИ ТОВА ЩЕ Е ЛОШО ЗА ЕС :DСЪРЦЕТО НА ЕС Е ГЕРМАНИЯ!! ИМА ГЕРМАНИЯ ИМА И ЕС!!! АКО ГЕРМАНИЯ СЕ МАХНЕ ОТ ЕС ТОГАВА ЕС ПРИКЛЮЧВА, ЗАЩОТО СКАНДИНАВСКИТЕ ДЪРЖАВИ СЕ ПОДЧИНЯВАТ НА ГЕРМАНИЯ И ТЕ ЩЕ НАПУСНАТ!АКО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ГЪРЦИЯ СЕ МАХНАТ ОТ ЕС ТО ЕВРОТО ЩЕ СТАНЕ НАЙ-СТАБИЛНАТА МЕЖДУНАРОДНА ВАЛУТА!!НО НА ВСИЧКИ НИ Е ЯСНО, ЧЕ ЩЕ ИМА МНОГО ТЕАТРО И СЛЕД 10 ГОДИНИ ПАК ЩЕ СМЕ НА СЪЩОТО ДЕРЕДЖЕ "ПРЕГОВОРИ ИЗЛИЗАНЕ"
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали да не си гледаме в Мизерната Паница ?!?!?
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е сложно, просто рижите английски бок луци не са свикнали да си плащат сметките. Аре чиба
6
8
 
14
 
! Отговори
PD преди 6 години
Прах в очите на публиката. Ингилизките и част от Американските елити, са подготвили план за Европа, подобен на сценария от ВСВ. Сега бягат от ангажименти към ЕС, защото не желаят, да са солидарни с бъдещите и проблеми, а да спечелят от тях. Всъщност голяма част от тях ги генерират точно тайните и служби. А да си замитат следите през медиите които контролират в световен мащаб, умеят. Много добре го умеят. Но някак си ми се струва, че този път, ще се наложи, да се изселват, някъде много на Юг.
5
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЙ-ГОЛЯМАТА ПИЯВИЦА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС!!!!И СЛЕД 5 ГОДИНИ ПРЕГОВОРИТЕ ЩЕ СА ДО НИКЪДЕ :DИ АЗ ИСКАМ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ГЪРЦИЯ ДА СЕ МАХНАТ НО ТЕ КАЗВАТ , ЧЕ ИСКАТ ДА СЕ МАХНАТ НО НЕ СЕ МАХАТ !!!ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДАВА 10 МИЛИАРДА ЧЛЕНСКИ ВНОС ГОДИШНО А ВЗИМА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ САМО ОТ ФОНДОВЕТЕ НА ЕС!!! А С БЕЗМИТНАТА ЗОНА ЕДИН БОГ ЗНАЕ КОЛКО ВЗИМА И ТАМ СУМАТА МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ И 100-ЦИ МИЛИАРДИ ЗАЩОТО ТЕ ТЪРГУВАТ МНОГО С ЕС!!!ВРЕМЕ Е ВЕЛИКОБРИТАНИЯ *** ВЪН ОТ ЕС! :D