След срещата Лавров-Тилърсън: Русия иска диалог, но без конфронтации

Двамата се усмихвали и шегували, но не казали нищо по същество
6 авг 2017 16:47,
235
След срещата Лавров-Тилърсън: Русия иска диалог, но без конфронтации
Рекс Тилърсън Снимка: БТА

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и руският министър на външните работи Сергей Лавров се срещнаха днес в Манила в кулоарите на форума на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) във филипинската столица, предадоха световните агенции.

Асошиейтед прес отбелязва, че Тилърсън и Лавров са разговаряли на фона на напрежението в отношенията между Съединените щати и Русия, които са в най-ниската си точка след края на Студената война. Срещата бе първата по рода си, откакто САЩ наложиха нови антируски санкции и двете страни изгониха дипломати на реципрочна основа.

Лавров все пак заяви, че е почувствал готовността на Съединените щати да продължат да разговарят с Русия, предаде Ройтерс.

"Мисля, че (двустранният диалог) няма алтернатива", каза руският външен министър след края на срещата.
Лавров съобщи, цитиран от ТАСС и АП, че се договорил с Тилърсън двустранният диалог да продължи във формат Шанън-Рябков.

САЩ и Русия се договориха американският заместник-държавен секретар Томас Шанън и руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков да обсъждат "горещите точки" в двустранните отношения.
Москва обаче затвори този канал, след като Вашингтон й наложи нови санкции, припомня АП.

Лавров отбеляза, че двамата с Тилърсън са имали продължителен разговор, предаде ТАСС. Руският външен министър уточни, че е дал подробни обяснения на американския държавен секретар за ответните мерки, предприети от Москва в отговор на новите санкции срещу нея, наложени от Вашингтон.

В комюнике, публикувано след срещата, руското министерство на външните работи изрази готовността на страната да нормализира диалога със САЩ, ако те се откажат от конфронтационната линия.

Асошиейтед прес отбелязва, че срещата между Лавров и Тилърсън е продължила повече от един час. Преди нейното начало двамата се усмихваха и си размениха шеги, но никой от тях не каза нищо по същество и не отговори как новите американски санкции срещу Русия може да се отразят на двустранните отношения.
За разлика от Лавров Тилърсън не направи изявление след края на срещата.

Въпреки наложените нови санкции на Русия, администрацията на американския президент Доналд Тръмп казва, че продуктивното сътрудничество между двете страни би било от полза, посочва АП. Тя дава за пример договореното от Вашингтон и Москва примирие в Югозападна Сирия.

Русия се надява, че САЩ ще продължат контактите с нея за Сирия във военната и политическата област, заяви днес Лавров, цитиран от ТАСС.

Руският външен министър призова външните играчи в Сирия към синхронна работа за постигане на нови компромиси. Лавров постави особен акцент върху съгласуването на параметрите на зоната за деескалация в северозападната провинция Идлиб. Това вероятно ще е най-сложната от четирите зони, които Русия, Турция и Иран договориха през май в Астана, отбеляза той.

Лавров съобщи по този повод, че на 8 и 9 август в Техеран ще има среща на руски, турски и ирански представители именно с цел укрепване на зоните за деескалация в Сирия. Вече функционират три такива зони - в Южна Сирия, в района Източна Гута и северно от град Хомс, припомни руският външен министър. Той допълни, че сега се работи по най-голямата и вероятно най-сложната от тези зони - в провинция Идлиб.

Специалният представител на президента на САЩ Доналд Тръмп за Украйна Кърт Волкър ще направи скоро първото си посещение в Москва, съобщи Лавров, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Волкър ще се срещне с високопоставения помощник на руския президент Владимир Путин Владислав Сурков. Тилърсън обещал това на срещата си с Лавров, но не уточнил кога ще се състои тази визита.

Волкър, който бе назначен за специален представител на Тръмп за Украйна миналия месец, още тогава посети района на конфликта в източната част на тази страна, припомня АП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските дипломати си въртят приказките , обядите, пътуванията ....докато народа им неможе да види нищо от петролните запаси. Но така те успИва комунизма, че не гледаш трезво на живота.
166
0
 
4
 
! Отговори
Сульо, Пульо, Атанас преди 6 години
Руската икономика няма как да издържи на санкции + активна надпревара във въоражаването срещу ЕС+САЩ (икономиката им е на предела). Освен новите санкции, Германия се кани да вдигне военните си разходи до към 2% от БВП. Но толкова мощна икономически и военно Германия ще изплаши цяла Европа (това не е в интерес на Германската външна търговия) - затова искат да го направят под формата на ЕС армия (целия ЕС да има контрол над тази армия). Русия ще трябва да отговори с 10-15% военен буджет, как?
165
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия клекна, уплаши се, взе да се моли на САЩ
164
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашистите са руснаци. Те имат това поведение - избиват майки с деца, взривяват болници!
163
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно фашистите в Киев и терористите от ИДИЛ имат поддръжници и в България, защото сте заслепени от омраза към Русия.Хора ли сте вие или гадни ***?
162
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е Росен Плевнелиев да върне Крим от велика Русия на киевските фашисти?
161
1
 
2
 
! Отговори
за Крим преди 6 години
Это Крым, и по совести это Россия!Это Крым, здесь везде только русская речь.Это Крым, здесь названия до боли родные Симферополь и Ялта, Севастополь и Керчь.Эту землю уже никогда не разделишь.То, что связано кровью не разорвешь.На чужие знамена кресты не прицепишь.Остальное лишь глупость, да хитрая ложь.
160
2
 
2
 
! Отговори
за Русия преди 6 години
Русия е суперсила.Крим е руски завинаги.Кое не разбрахте, евроатлантици?
159
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки вече се подиграва с Русия ;)Путин и Лавров докараха нещата до там
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искали диалог, нямало да правят повече така ... руснаците се държат като ученички :)
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо изгониха Рогозин от Румъния и Унгария ?
156
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия се моли на САЩ ;)Да върне Крим, иначе ще има още санкции !
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Край с Майданите, цветните и оранжевите революции, светът разбра истината за лицемерито на западняците, които искат хаос, войни и кражба на ресурси-нефт, газ и др.
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради *** Саакашвили Грузия изгуби Абхазия и Южна Осетия.
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извод:Който е с/у Русия и подкрепя фашисти, накрая си яде вратовръзката (като Саакашвили).
152
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Десен сектор в Киев са едни гадини - неофашисти и неонацисти, из***роди като БГ-психодесни (реформатори, СДС,ДСБ).Ще изчезнат в канализацията скоро.
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Десен сектор са едни гадини - неофашисти и неонацисти, *** като БГ-психодесни (реформатори, СДС,ДСБ).Ще изчезнат в канализацията скоро.
150
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волен Сидеров е голям българин.
149
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саакашвили е една продажна гадина, ама си изяде вратовръзката, сега тоя *** е съветник на неофашистите в Киев.
148
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Революция роз (груз. ვარდების რევოლუცია вардебис революция) цветная революция в Грузии в ноябре 2003 года. Основной мотив революции фальсификации парламентских выборов 2 ноября 2003 года. В ходе революции Эдуард Шеварднадзе сложил свои полномочия и руководство страной перешло к оппозиционерам во главе с Михаилом Саакашвили.