Добросъседство в ход! Обща българо-македонска лотария?

Подписаният договор открива много нови възможности за бизнеса
7 авг 2017 18:45, Елка Василева
37
Добросъседство в ход! Обща българо-македонска лотария?
Снимка: архив, Reuters

Инициативата за обща българо-македонска лотария ще привлече инвеститори. Договорът за сътрудничество окуражава бизнеса в двете страни, каза за Дойче веле председателят на Македонско-българската стопанска камара.

Подобряване на търговския обмен, увеличен обем на инвестициите - Договорът за добросъседство, сътрудничество и приятелство между Македония и България даде импулс и на бизнесмените в двете страни.

Документът, подписан от двамата премиери Зоран Заев и Бойко Борисов, според предприемачите разкрива положителни перспективи, които дори вече се конкретизират. Председателят на Македонско-българската стопанска камара Зоре Темелковски казва в интервю за Македонската редакция на Дойче веле, че все повече български компании, окуражени от историческия документ, взимат решение да инвестират в Република Македония.

Смелият ход на двамата премиери според Темелковски открива много нови възможности: "За бизнеса споразумението означава по-свободно и по-спокойно движение на капитали. Вече очакваме навлизането на сериозен капитал от Република България в Република Македония. Досега този процес беше блокиран както заради това, което се случваше в политически план при нас, така и заради приказките, че капиталът на България е престъпен и трябва да се спира", коментира Темелковски.
 
Все повече фирми проявяват интерес

Председателят на Македонско-българската стопанска камара вече е получил сериозни сигнали от редица български компании, че възнамеряват да инвестират в Македония.

Темелковски засега не желае да посочва конкретни имена, но обяснява, че става дума за фирми от различни браншове: "Знаете, че нашата Камара доведе тук "Минстрой" и така решихме 30-годишния проблем на миньорите в Пробищип и Крива Паланка. Миньорите, които бяха на ръба на бедността, днес вече са доволни, така че можем дори да говорим за нови инвестиции и нови планове. Имаме освен това още пет-шест сериозни инвеститори от България. Става дума преди всичко за компании от минното дело и енергетиката, но и за националната лотария. В този сектор в България вече има сериозни фирми".

Бизнесът с лотарията в момента е особено привлекателен, смята Темелковски. Идеята е да се създаде един вид обща лотария и дори вече се водят конкретни разговори.

"Сърцевината на идеята е, че малките държави не могат да имат ефикасни национални лотарии. Надявам се, че ще получим подкрепа и от правителството и бизнеса. Досега сме обсъждали идеята на няколко срещи и лично аз смятам, че такава съвместна лотария би носила печалба. А с помощта на тези печалби може да се осигурят средства, с които ще се финансират спортът, културата, хуманитарните организации, неправителственият сектор", казва Темелковски.

Митнически и гранични облекчения

Договорът за добросъседство отваря перспективи и за македонските компании, които ще получат повече възможности не само за сътрудничество, но и за инвестиции. Вече се обсъждат законодателни промени за митнически и гранични облекчения, за по-бърз и по-лесен транспорт на стоки, но и за движението на хора. А това е много положително, защото за Македония границата с България е врата към ЕС.

Перспективи се откриват и за насърчаване на пътната и газовата инфраструктура, което ще доведе до увеличаване на търговския обмен. При подписването на Договора в Скопие бяха парафирани и два меморандума за сътрудничество, които проправят пътя към железопътното свързване между двете страни с Коридор № 8, а и ще позволят Македония да купува газ от Европейския съюз, който България ще транспортира.

България е на пето място сред търговските партньори на Република Македония. Търговията се подобрява, но все още е далеч от потенциала на двете страни. На различни форуми през последните години бизнес камарите на двете страни обсъждат стратегии за задълбочаване на сътрудничеството.

За Македония е окуражаващ фактът, че се увеличава износът на страната към българския пазар. През първото полугодие на тази година Македония за пръв път няма дефицит в двустранния търговския обмен, който по данни на Държавния статистически институт като общ обем възлиза на около 273 милиона евро. Македонският износ за България е137 милиона евро - 32% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако икономическите обвързаности, значат добросъседство, то тогава Македония трябва да е с отлични отношения с Гърция, защото гърците са инвеститор номер 1. Пълни заблуди, важно е хората там да не се възпитават в омраза към България и да не се фалшифицират историческите факти, а това трудно ще стане. Постояно се измислят нови и нови,, факти" от историята, като това, че Гоце Делчев и Яне Сандански са били убити от българите, защото искали самостоятелна, независима Македония.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да направят някой завод, ами ще имитират Макао. Тъпотии!
30
0
 
5
 
! Отговори
асд преди 6 години
Хазарта не прощава. гледам ги от 8:30 сутринта се мотаят пред казината и залите... българинът няма пари да се лекува, ама търка ли търка билетчета, загражда числа... Защо не право по болните теми-култура и истоия да има общи неща? щото е по-лесно със съмнителни лица с още по-съмнителни професии...
29
0
 
2
 
! Отговори
377 преди 6 години
Защо няма Евромилиони или Евроджакпот в България ? Цяла Източна Европа почти има Евроджакпот. Местните мутри обаче не дават!!! И политиците им се подчиняват !!! Журналистите също са със запушени усти и никой от тях не повдига въпроса. Още преди четири години се приказваше, че тези лотарии ще дойдат у нас чрез тотото, но не стана. Тотото обаче е държавно и се ползва за де не бъдат допуснати големите лотарии, за да могат местните частни лотарии да печелят. Накратко, мафията си има държава.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черепа ли ще прави лотатията или Пееф?
27
0
 
6
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 6 години
Понеже македонците са си чисти българи, можем да очакваме от тях всичко...Не забравяйте КОЙ призна първи държавицата им за независима и какво получи в отплата....Историята ще се повтори , но нали сме една кръв, не можем да им се сърдим.... :D:D:D
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29то и в цяла Европа е легална, в Швейцария 2 саксийки на човек дори
25
0
 
2
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
До бай хстрах ги е да не са падат все шестици у... Русе:-)))))
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
у македонско марата е легална... алоу, ше требе целата държава у затвора
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SPIRAM DA IGRAQ TOTO
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ох леле ние цъфнахме и вързахме, та македонските миньори ще оправяме, даже сме ги оправили, вече били доволни... ние сме по-бедни от макетата ве проста.ци политици
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аха,ще играем заедно комар,ама първо на не се сърди човече,че при комара винаги има губещ и е добре да не се сърди много а кой печели - всички знаем
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо няма евромилиони у нас? Нали сме в ЕС.
19
0
 
7
 
! Отговори
Оох,малеее, преди 6 години
Всичката е Мара втасала,ама бизнесът тряба да вървиии. Навсякъде има балъци и тарикати.
18
0
 
9
 
! Отговори
Мдааа преди 6 години
Черепа и Софиянски няма да простят и на Вардарска Македония! Ке има "си го купете билетчето, си го спечелете милионот!" :)
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да благодарим на братята освободители ,че на освободиха от Северна добруджа и Македония,Благодарности ,че на освободихте и от няколко милиарда от КТБ,благодаря освободители за откраднатите милиард и половина от Белене,30 000 000 евра за 6 месеца от БТК.оГРОМНО БЛАГОДАРЯ за освобождението на парични потоци от М-тел и Виваком,благодаря ,че на освобождавате ежегодно от зърното ни.Ако вие не сте освободите ли КОЙ,КОЙ,КОЙ ще е???
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очертава се черните джипове да обикалят и по македонските села....
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз няма да играя нещо свързано с тея ***. Ние ще даваме 1 милион те 10 000 . А шанса да оцелят го имат и те. Да си играят с албанците.
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахах русофилчетата как църкат като мишлета гледайки как България си връща Македония (изкуствено създадена държава от руснаците)
13
0
 
11
 
! Отговори
Еееееех преди 6 години
Мамка му на Пpacе....