Две участнички от "Пуси райът" задържани за протест

Те настояват за освобождаване на украински кинорежисьор
7 авг 2017 22:36, Елка Василева
25
Две участнички от "Пуси райът" задържани за протест
Снимка: БТА

Две участнички в руската пънк група "Пуси райът" са били задържани, след като протестирали пред сибирския затвор, в който излежава 20-годишната си присъда украинският режисьор кинодокументалист Олег Сенцов, предаде Асошиейтед прес.

Сенцов, който е от Крим - анексирания от Русия през 2014 г. украински полуостров, бе осъден от руски военен съд през 2015 г. за заговор за извършване на терористичен акт.

Мария Альохина съобщи в Twitter днес, че тя и Олга Борисова са били задържани тази сутрин. На сайта Mediazona, създаден от Альохина и друга участничка от нейната рок банда, е бил качен видеоклип, който показва как полицейски патрул спира колата, в която двете момичета пътували, след което били отведени в полицейското управление. Ден по-рано те окачили на мост, недалеч от затворническата колония в руския сибирски регион Якутия, плакат с надпис "Освободете Сенцов!".

Альохина бе една от двете участнички в пънк групата "Пуси райът", осъдени на по две години затвор за протестно музикално изпълнение - импровизирана "пънк молитва" - в московския катедрален храм "Христос спасител" през 2012 г., с което се обявиха срещу руския президент Владимир Путин и управляващия в страната елит.

Обвиненията и 20-годишната присъда срещу Сенцов - член на националистическата украинска групировка "Десен сектор", по всеобщо мнение са били политически мотивирани и много хора от сферата на изкуството в Русия и извън пределите й настояват за неговото освобождаване, отбелязва АП.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
ivailo 1403 преди 6 години
Тия двете *** , защо не изпълниха " пънк молитвата " си в някоя джамия ? Дали щяха да са още живи, ако го бяха направили...
17
1
 
10
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Когато някъде напишете --" Косово - анексираната от САЩ през 2008 година сръбска област", ще се съглася със --" Крим...и т.н. " че и със "съдът" в Хага !! Лицемерни двуличници !!! Защо мерите с различни аршини ????
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пънкове, не бяха ли тези същества които се къпят един път в годината, дрогират се и алкохолът е вместо вода за тях ?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това щеше ли да се случи при Сталин ?
14
3
 
12
 
! Отговори
кой от вас? преди 6 години
*** Riot, преведено на български означава "п*тки на бунт". Кой от вас ще заведе дъщеря си на концерт на група с такова име?
13
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето е много отмъстително и страхливо. Страх го е от две момиченца.
12
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който защитава терористи е терорист, там им е мястото на соросните пач.аври!
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Местните ще ги строшат от бой ако ги сбарат, явно сами са отишли в полицията пачите
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9"реклама на пусито...." вече не му правят даже и в еуропката....даже за тях са плоски, ***, елементарни и жалки! Такъв б.о.к.лук там....ЦЯЛА ПЛАНИНА!
9
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3 - 5Вай, вай, вай....."украинец означавало еуропеец"......Първо, украинец за сега озвначава САМО бандеровец, тоест, хора, от които даже хитлер се е отвратил за тяхната жестокост! Второ, на укропията ВСЕ ОЩЕ Е Е ПРИЕТА В ес-чето и НЯМА ИЗГЛЕДИ за това! И трето - ТИ откъде знаеш какво е в руските затвори? Да не си лежал там????
8
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милиционерите на Путин явно не разбират че без да искат правят реклама на Пуси Райът. За тях си е престижно да бъдат арестувани от милицията.
7
6
 
12
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Вместо да пишете простотии,обяснете първо кои и какви са тези """"""" от т нар пънк група....абе понякога сте рядко продажни к.....ви!
6
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
явно са си нарочили путин, защото по цял свят има диктатура.защо не протестират и в ес ?може би са на заплата при сорос ?
5
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен 3 преди 6 години
От Анонимен 3 до Анонимен 4Съжалявам човека е украйнец т.е. европеец и е логично дори някакъв военен съд да го е осъдил да е край Москва примерно. На теб ти желая да попаднеш ти в руски съд и да си ПЪРВИ БЪЛГАРИН лежал в Якутия. Поне няма да имаш и- нет и телефон да ни пробутваш русофилство и ще ги видиш твоите любими алкоджани каква стока са тъ пак с тъ пак русо-близец долен такъв
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3На този терорист и Сибир му е малко....а тебе пък какво те бърка!? НЯКОЙ БЪЛГАРИН ДА Е БИЛ ТАМ??? А пък че ти "поне географски" си в скапаната еуропка не е за хвалба, А САМО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ! И крайно време е журналистите да ни дават по-съдържателни новини, а не ни занимават с разни ***!
3
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пред руски затвор в Сибир, мале, мале. Българи, радвайте се че поне географски сте в Европа.
2
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господи Боже, тия к.......сега пък "защитават" терорист! Боже, няма ли да слезеш да си прибереш вересиите, такава смрад има още за прочистване.......но най-страшна е бездуховността!!!
1
5
 
31
 
! Отговори
как да получим слава преди 6 години
Като не може с талант,давай с протести