Макрон пред всенароден бунт заради "първата дама"

Президентът иска да даде официален статут на съпругата си
7 авг 2017 11:23, Елка Василева
45
Макрон пред всенароден бунт заради "първата дама"
Еманюел Макрон и Брижит Макрон. Снимка: архив, Reuters

Френският президент Еманюел Макрон е изправен пред народен бунт срещу плановете му да даде на съпругата си официален статут на "първа дама", пише британският в. "Гардиън".

Над 150 000 души вече са се подписали под петиция срещу такова решение, което би дало на Брижит Макрон офис, персонал и издръжка от държавния бюджет.

Нито френската конституция, нито установеният протокол дават официален статут на президентските брачни партньори. За тях се отпускат офис, персонал и охрана, които обаче се поемат от бюджета на Елисейския дворец. Според официални одити тези разходи възлизат на около 450 000 евро годишно, отбелязва вестникът.

Създаването на официална титла "първа дама" би довело до създаване на отделен бюджет за брачния партньор на президента.

"Няма причина съпругата на държавния глава да получава бюджет от държавните средства. В момента Брижит Макрон има двама или трима сътрудници, две секретарки и двама души охрана и това е достатъчно", каза артистът и писател Тиери Пол Валет, който е организирал подписката.

Според него всякакво решение по този въпрос трябва да се вземе с референдум, а не с президентски указ.

"Французите и никой друг трябва да решат кой ги представлява. Над 65 процента от тях обаче са против създаването на специален статут за Брижит Макрон", заяви Валет.

Той уточни, че петицията му не е лична критика на Брижит Макрон или способностите й и остро осъди сексистките нападки срещу нея.

Нито съпругът на германската канцлерка Ангела Меркел Йоахим Зауер, нито съпругът на британския премиер Тереза Мей Филип Мей имат някаква официална роля. В САЩ съгласно закон от 1978 г. първата дама Мелания Тръмп има персонал от 12 души и официален статут, отбелязва "Гардиън".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
3
 
! Отговори
NICK преди 6 години
г-ж *** ВАСИЛЕВА - ОСТАВКА-А-А , ОСТАВКА А-А . ПУБЛИКУВАЛА Е СНИМКА НЕ НА ПЪРВАТА БАБИЧКА НА ФРАНЦИЯ , А НА ЕДНА ОТ ГЕРОИНИТЕ ОТ ФИЛМА ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ . ЩО ЗА НЕКЪДЪРНОСТ Е ТОВА ? ОСТАВКА !
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
я го виж ти - хитрия евреин е същия като соломонката паси дето рева кат магаре за дето влезнахме в НАТО.българи и французи - два народа, еднакво прости за да ги затрият.. Амин
29
1
 
11
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Бабет иска власт и почит, не е за парите, за привилегиите е за статута - няма какво да се правят на луди. Според мен такива разѝни първи дами - малко на крал и кралица почва да прилича , но сме демокрация той да кажем е избран а тя каква е - топли му леглото ? Ок но защо това да и дава специален статут ?
28
3
 
11
 
! Отговори
Далновиден преди 6 години
А,свиквайте,свиквайте!И по-големи гаври с европейците ще има!До пълно обезумяване...Господарите с решили така и мърдане няма!
27
5
 
5
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Що, бе?Мусю МаКарон и Мадам Юфка!!!!!Звучи... "Кулинарно"!-)))))))
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ергенче без деца излиза най-евтино на държавата, а разведените с няколко жени са най-скъпи.
25
1
 
14
 
! Отговори
Дупчо преди 6 години
Нас па никой не ни пита, направо си ги охраняват. Ние само плащаме.
24
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали си го избраха с големи овации??"Спасителят на Европа от популистките крайни партии" Това неолиберално л.еке, и всички нещастници като него са които погубиха Европа В същото време са само едни платени лакей на банките и корпорациите. Много се притесниха от Льо Пен и си избраха това олигофренче с голяма радост. Търпете си го сега!!
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е поне в този брак се знае коя е дамата, можеше и да е по-зле..
22
4
 
18
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Ха, а като гласувахте за тоя не мислехте така, нали. Европейско бъдеще за Францияяяяя, ала бала, ще и плащате сега масрафите на баба Макрон и хоро ще играете.
21
7
 
22
 
! Отговори
... преди 6 години
само аз още не съм се оженил за тая баба и не съм и направил 2-3ма българина. тия франсета съвсем изтрескаха
20
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
150000 подписали се, се пада някъде около 0.2% от населението. Авторът има много специална идея за това какво значи "всенароден бунт"
19
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората просто не желаят да плащат масрафи. И са си прави за това.Иначе Макроновица ако ще и Божествен статут да има - това не би било пречка за никого.У нас Първа дама няма - не и такава, със самостоятелен бюджет за облекло, офис, персонал и т.н.
18
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНСО и МВР охраняват Радев и жените и децата му на държавна издръжка с резиденция и прислужници.
17
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първа дама има само в САЩ. В България няма първа дама. Дано журналистите го запомнят, когато пишат за жената на президента ни.
16
6
 
29
 
! Отговори
обективно преди 6 години
Не е в Първата баба проблема, ами в това, че президента тръгна да орязва бюджетните харчове. Пада му рейтинга драматично в момента, според социолозите.Навсякъде се наблюдава тази схема - спира хранилката и рейтинга на еврофилите се срива. Няма нормален човек, който да подкрепя безплатно двойния аршин на ЕС.
15
7
 
17
 
! Отговори
Жилбер дьо Лафайет преди 6 години
Всенароден бунт? Глупости. Просто има петиция против финансирането, а не против статута. Я който поназнайва френски да прочете сам:huffingtonpost.fr/2017/08/06/contre-le-statut-de-premiere-dame-pour-brigitte-macron-une-pe_a_23067157/francetvinfo.fr/politique/emmanuel-macron/brigitte-macron-une-petition-s-oppose-au-statut-de-premiere-dame_2315376.htmlfrancetvinfo.fr/politique/emmanuel-macron/trois-questions-sur-le-statut-de-premiere-dame-qu-emmanuel-macron
14
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горката.С тоя външен вид,по-скоро плаши,отколкото да събужда симпатии.
13
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарона се оказа обикновен крадец и шмекер, *** от всякъде
12
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала правя на френския народ! У нас в България се крадат милиони евра всеки месец и никой не смее да навдигне глава, а при тях за някакви си 450 000 евро на година, са вдигнали врявата! Само така! Така трябва!