При визитата си у нас: Макрон повдига въпроса за евтиния труд

Френският президент ще иска правила при обиколката си в Източна Европа
Обновена: 7 авг 2017 20:35 | 7 авг 2017 20:35, Веселина Йорданова
66
При визитата си у нас: Макрон повдига въпроса за евтиния труд
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон ще настоява при посещението си в Австрия, Румъния и България по-късно този месец за правила, които по-добре да защитават френските работници от нечестната, според тях, трудова конкуренция от Източна Европа, съобщи днес официален представител, цитиран от Ройтерс.

Макрон се ангажира да вземе мерки срещу "социалния дъмпинг" във Франция, където компании наемат при по-ниско заплащане работници от по-бедните източноевропейски страни, като така застрашават работните места на французите.

Страните от ЕС са разделени по въпроса за правилата, според които например български шофьор на камион или литовски зидар могат да работят във Франция за ограничен период от време с източноевропейските си заплати, които обикновено са под минималния гарантиран праг в западноевропейските страни.

Полша, Унгария, Словакия и Чехия заявяват, че трябва да имат право да се конкурират ценово, както западноевропейските страни се конкурират по качество на продуктите и ноу-хау, за да наваксат след десетилетията комунистическа стагнация.

Спорът се оформя като един от най-трънливите въпроси пред блока, задълбочавайки разделението изток-запад сред страните членки, докато ЕС търси единство за Брекзита.

Официалният представител посочи, че Макрон ще иска по-строги правила за "социалния дъмпинг" при обиколката си от 23 до 25 август в Австрия, Румъния и България.

По думите на източник от президентството, цитиран от Франс прес, трите страни оказват сътрудничество, особено по въпроса за командированите служители, тема която френският президент ще засегне при всичките си срещи.
В австрийския град Залцбург на 23 август той се се срещне с австрийския канцлер Кристиан Керн, както и с премиерите на Чехия Бохуслав Соботка и на Словакия Роберт Фицо.

На 24 август в Букурещ ще разговаря с президента Клаус Йоханис и премиера Михай Тудосе, след което ще пристигне във Варна, където ще се срещне с българския президент Румен Радев и с премиера Бойко Борисов.
Френският официален представител определи посещението на Макрон като "важен символ, тъй като това са страни, на които в миналото не е обърнато достатъчно внимание или са били пренебрегвани от Франция, или поне според тях е така."

Той отбелязва, че същевременно Германия е инвестирала много в тези държави.
Цялата обиколка цели подобряване на достъпа до Източна Европа, допълни източникът, цитиран от Франс прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
26
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
А га съсипахте цели отрасли в България с вашите послушковци и оставихте милиони без работа? Кога изнесохте тайно цели заводи с уникални технологий за жълти стотинки? Кога закриха ДЗУ, Фитинги Монтана,КРЗ Варна и стотици други? Добре беше за вас и вашта продажна клика з Бг. А сега и аз и други милиони сме далеч от Родина и семейства за къшей хляб. Споко оная Тиква те чака в подходящата стойка щото службите му знаят и майчиното мляко....
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнеса печели от евтината работна ръка! Германия е с най-големия търговски излишък в света за 2016!!! 297 млрд.! Познайте защо!? Иначе нека ни плащат като на западно европейци,нямаме нищо против!
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко ако има топки ще заяви, че няма намерение да се занимава с расистките разбирания на Макрон и да приключи случая с достойнство.
18
3
 
23
 
! Отговори
анализатор преди 6 години
ако франсетата спрат да цоцат африканските минни залежи, стандарта им толкова ще падне, че ще им се налага да работят в другите държави и да им правят финансов дъмпинг
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 12Да се сърди на социалиста Оланд, който вдигна данъците до небето, никой не желае да хрантути всякаква *** чрез данъците си.
16
2
 
5
 
! Отговори
Смит Адам преди 6 години
Френски фирми се местят в бг защото е по евтино . Какво не разбирате е хора. Човека не обикаля да говори за Франция, а за партньорите в европейския съюз...
15
1
 
10
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
"Според френския президент интересите на работещите французи трябва да бъдат защитени за сметка на интересите на работещите източноевропейци."Точно обратното. Това е начин българските работници да получават по-достойно възнаграждение. У нас производителността спрямо средната за Еврозоната е 2.4 пъти по-ниска, а заплатите са 4.83 пъти по-ниски. Това означава, че заплатите би трябвало да са два пъти по-високи. Но за да проумеят това, на такива като тебе са им нужни непосилни мозъчни напъни.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бобитко сега дали ще увеличи заплатите? Съмнявам. Ще се усмихва весело на мокрончо, микрончо или муккрончо и все тая. Да, оня дребния си защитава франките, ама има много други за издръжка от социала. Сега ще искара Бибитко виновен за мигрантити,а нашия ше наведе глава, ще пусне две сълзи горещи и ще се съгласи да ги засели тука. После Италия, Германия и все що ги има ще ги прати тук. Ей, опичайте си акъла! Аз съм на 60. Мене кучета ме яли след 10 години. Вие ще теглите, тия дето останат.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мотото на ЕСсср трябва да е : Нито един за всички и всички за никой.
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А техните фирми в България защо плащат евтин труд? Да плащат колкото на французите и германците. Те плащат евтино в Китай, Виетнам и България, за да плащат скъпо на французите.
11
0
 
24
 
! Отговори
Нестор преди 6 години
Откога Австрия е източноевропейска страна и откога австрийците ходят да работят във Франция че и да им подбиват заплатите ?!?!?
10
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки да си затваря границите и да го закриват този съюз където всеки е сам за себе си така или иначе.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Франция е по-скъп труда и затова имат имиграция. Те трябва да си направят труда евтин като в Източна Европа.
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя лицемер, дето го назначиха май иска съвсем да ни зароби.. Френскитв ротници и тия моуци 6торазрени екземпляеи от изтока.. Абе ей! Стой си при бабата и си гледай службичката. Квото са ти написали това говориш. Тоа макрьо да дое да му дам мотика и да види градина, салата, ракия и бабата неа му помогне! Пдрст
7
5
 
8
 
! Отговори
браво да помага преди 6 години
Макрон да помага на БЪлгарите да оцелееме..НАд 5 000 000 живеем без доходи з а оцеляване над 2 980 000 са без никакви доходи.Управниците ограбват десетки милиарди от този народ без доходи з а оцеляване и ги насочват само към губещи обекти..с яка корупция.
6
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седем милиона араби във Франция не са му проблем, ама няколкостотин хиляди източноевропейци са проблем.
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според френския президент интересите на работещите французи трябва да бъдат защитени за сметка на интересите на работещите източноевропейци. Направо да предложи Източна Европа да бъде преименуване на Освиенцим, за да бъдат нещата ясни - ще ни ползват като гето.
4
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя някакви мерки ще вземе ли с незаконната миграция или все източно европейците са им криви на западните лицемери?
3
1
 
27
 
! Отговори
bb преди 6 години
Банкерчо, естествено няма да натисне спонсорите си или картелите, да пуснат глътка въздух, а ще хване работата от към другия край - източноевропейските работници правели дъмпинг!
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво, като повдигне въпроса, да не би Тиквара да се стресне? Тиквата ще кима с глава, ще обещава и като Макарона си тръгне, всичко ще се забрави. Как ще се увеличават заплати и пенсии, тези пари се крадат. Как се трупат милиарди иначе?