След Путин? Технократите и Шойгу ще поемат властта

Това обаче ще стане чак след 2024 г., прогнозира политолог
7 авг 2017 09:23, Елка Василева
68
След Путин? Технократите и Шойгу ще поемат властта
Владимир Путин и Сергей Шойгу. Снимка: Reuters

Ако ресурсната база на политическата система в Русия бъде достатъчна, за да я поддържа, оттеглянето на Владимир Путин няма да я разруши, а ще създаде предпоставки за формиране на постпутински модел. Мястото на сегашния национален лидер ще бъде заето от "Путин-2" или от "колективен Путин". Това е прогноза на руския политолог Татяна Становая, говорила пред руското сп. "Огоньок".

В излезлия си наскоро труд "Трансформация на путинските елити 2014-2024 г.", намерил "жив отклик в експертната общност", Становая констатира начало на кадрови "прелом" в управленската система, припомня седмичникът, издаван от в. "Комерсант".

В Русия "се търсят вече не съратници, а изпълнители", но не само лоялни, а и работещи ефективно - така се формира днес новата властова конфигурация за 2024 г., разсъждава анализаторката.

В интервюто й изобщо не се разглежда възможността Путин да не се кандидатира или да изгуби президентските избори през 2018 г. и да напусне висшия пост още преди 2024 г., когато ще изтече очакваният му четвърти мандат.

За близките години Становая прогнозира в Русия "бавно, но стабилно политизиране на технократите и на властовите институции". Вградени във властовата вертикала и с достъп до ресурсите на страната, днешните разпределители на благата - конкуренти на т. нар. олигарси, близки до властта, неизбежно ще се превърнат в нов елит. И важните решения вече ще се вземат на по-ниско равнище - с одобрението на Владимир Путин, но с минимално участие от негова страна, смята тя.

Властта в Русия получава легитимност не толкова от персоналната народна обич към един конкретен човек, колкото от одобрението за "политическата оферта", формирана от Владимир Путин, подчертава наблюдателката.

"Най-близката до този образ" фигура в Русия по думите й е днешният министър на отбраната Сергей Шойгу. "Не искам да кажа, че той е приемникът (на Путин) - посочва Становая, - но е политическа креатура, с която системата безспорно ще остане здрава и занапред."

"Нима (съветската) система не изтрая няколко десетилетия и след смъртта на Сталин, независимо че на кормилото застанаха други?", напомня тя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
бонев преди 6 години
За едно не е права ,че Шойгу ще бъде министър на отбраната и след 2020.Вероятно ще го сменят още през първия последващ мандат на Путин. Не ,че е толкова стар ,но в армията йерархията е по динамична от политическата.Както и Сергей Иванов не вече началник на кабинета на Путин.Преди това беше военен министър.Сега за екологията и транспорта отговаря.Не може да се гадае на тъмно кой ще дойде след Путин.Може да е съвсем друга власт, а може да е негов приемник който още не е в общественото пространство
41
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЪРВЕТЕ ДА ВИДИТЕ "НОВА МОСКВА"ОГРОМЕН НОВ МОДЕРЕН ГРАД, СУПЕРМОДЕРНИ СГРАДИ, ШИРОКИ БУЛЕВАРДИ, ПАРКОВЕ И МЕТРО
40
2
 
8
 
! Отговори
майорски преди 6 години
и кое не е срванимото ...в Швейцария се говорят три езика !!!??? и все пак са една държава !Германия винаги са нбили разделени на кралства с различни диалекти и не са се понасяли едно друго .....Баварците са се мислили за австрийци например ...до 1865 когато ги обединява Бисмарк !!! каква е разликата между РФ ...даже в РФ е по либерано ...много тюркси езици са разрешено офизялно в някой региони на РФили ще говорим за наций ...?? ми да разделим българия тогава ...разград/Сандански/Шумен
39
5
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
До майорски Не са сравними. няма дя се впускам,но нещата са много различни
38
2
 
10
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До ФронтоПо твоя принцип САЩ не е държава, Швейцария също ...Германия също ...и един куп други федеративни държави ! !!!Интересно ...а дали е вярно !???
37
20
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Нека бъдем коректни и да назоваваме нещата с официалните им имена-НЯМА държава Русия.Покажете ми официален документ в който да пише `Русия`. То май и никога не е имало(поне в последните няколкостотин години). Държавата с център москва се нарича РФ и включва 89 субекта. Неназоваването на държавата с истинското и име освен некоректно е и унизяващо другите съставляващи (т.н.) федерация. Другарчетата русначета първо да си научат името и тогава да изказват мнения.
36
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майорскиРусия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена.
35
5
 
15
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Отговорти в Русия бил ли си ...*** в големите им градове (над 100 000) Москва, Петербург Казан Ростов ...че дори във Владивосток ...... по нищо не се различават от един Европейски град и не ми говори че заплатите им ниски ...то и бензина им е по евтин и квартирите и хляба ...работа има ...кооолото си искаш .....да ...не са цъфнали и вързали ...но не бих казал че са по зле отнас Българите ...чехите или ПоляцитеНо за разлика от на те вървят напред и се развиват а ние от 2007 стойм!
34
4
 
6
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Мнениея питай жителите на хирошима и нагазаки ...какво може да ги спре !!!
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоРазтегливо понятие е развити цивилизовани общества .... не мисля че европа е достигнала и близко до такова .... общество в което парите/колите са ценност...където морала е сведен до едно евро .... общество което без колоний не може да съществува а относно финансовите и технологичните успехи на запад а...Китай им затвори устата последните 10 години ....а след 10 години ... Китай ще е водеща икономика в света ....тогава да видим Запдното " развито" общество ще съществува.
32
13
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Русия да внимава много с Китай.Речат ли да се разширят няма на къде, освем към Русия.Представете си един милиард китайци с тояги.Като термити са.Никакви бомби не може да ги спрят.Китай е заплахата за Русия а не САЩ.
31
13
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До майорски 17 Руснаците си построили своя демокрация.... Че тази демокрация много ефективна бе? Каква е тази собствена демокрация- заплашителна , нападателна , военно любива или каква? Стотина супер милиардери , а народа беден.И Русия затъва яко.
30
9
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До майорски ..... Както винаги си прав другарю Майорски .... Западната демокрация е универсално лекарство само за развитите цивилизовани общества, а иначе свят широк, хора и народи всякакви .... !!!
29
3
 
20
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До ФронтоРусия винаги си е била Русия ....СССР беше нещо като Европейския съюз ....в него Влизаше и Русия и други държави този съюз полу насила полу доброволно бе едно обединение/федерация която бе една добра идея .... просто бе изпреварила времето си и бе неправилно имплементирана ...но иначе идеята бе добра !!!идеята за ЕС е кпие на СССР но организирано и създадено по друг начин .... но пак полу насила полу доброволно обединение !!! А относно разпада на Русия ...има да чакаш !
28
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази държава никога не е била управлявана по демократичен начин, няма да бъде и в бъдеще.
27
2
 
15
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Калеко Алекона теб кой ти каза че западната демокрация е универсално лекарство за всички народи по този свят ... и защо си мислиш че след като в материялно/икономическо отнопение са постигнали много е най првилният начин да се живее ....защо Европа и САЩ налагат своя социялен мироглед на целия свят, имат ли право ? или действат както преди 300 години с индиянците, така и с източна Европа, искате не искате ще *** или в резервата ...това е !!!!Русия си намери своя строй ! Не по лош!
26
7
 
4
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонимен 22 Всички империй са се разпаднали за по малко от 10 години ...чети историята недей да фантазираш !
25
7
 
0
 
! Отговори
Yhh преди 6 години
Дневната доза ядене на *** на Путин.
24
19
 
8
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
За разпадането - Русия никой не я разпада, тя сама си се разпада! Я вижте че за сто години десет пъти името си сменява и десет пъти `нова`държава прави1 Е не е нормално,ще се съгласи всеки нормален човек. Проблемът е че след като се разпадне наново пак си застава на същото сметище и пак свинщини прави.Затова говоря-да се помогне отвън тази територия да стане нармална,защото отвътре свинщините ще продължават.Този народ няма капацитета да сътвори нищо позитивно като държава Доказано и очевидно.
23
16
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Анонимен ..... Наполеон превзе цялата по гъсто населена част на РАША и стигна до маскава. За какво му беше да превзема Сибир и далечния Возток, с човешкия ресурс който имаше тогавашна Франция, това беше невъзможно. Хитлер мина през раССия като на парад, а това което му попречи да я превземе напълно беше факта, че освен с РАША, той воюваше и с целия останал свят .. Попречиха му още калта, рушката зима и непригодните условия за живот в които може да оцелява само местното туземно население !