Като фантастика! Ново лице с 3D имплант спаси болен от рак!

Революционната за Югоизточна Европа операция бе направена в "Пирогов"
Обновена: 8 авг 2017 15:46 | 8 авг 2017 14:30,
15
Като фантастика! Ново лице с 3D имплант спаси болен от рак!
Снимка: "Пирогов"

Уникална операция в България даде шанс за живот на 43-годишен мъж с рак на лицето.

Трансплантацията, граничеща с фантастиката, бе извършена от един от най-добрите специалисти в областта на лицево-челюстната хирургия, доц. д-р Николай Янев. За нея той се завърна от Англия, където работи и оперира в "Пирогов", защото клиниката позволява реализиране на големи и тежки операции.

Екипът на доц. д-р Янев трансплатира 3D принтиран титаниев имплант, изработен в Германия по индивидуална мярка, върху лицето на пациента от София. Това става за първи път в Югоизточна Европа.

Туморът и разсейките са били засегнали сериозна част от лицето на 43-годишния мъж. След продължителни консултации и прегледи от специалисти от различни болници, пациентът имал късмета да се свърже с доц. Николай Янев.

Ревюлюционната за Югоизточна Европа интервенция продължила над 12 часа. По време на нея доц. Николай Янев, д-р Светослав Славков и екипът отстранили костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място реплантирали с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. "малък пищял" (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксирали към индивидаулно изработения чрез 3D технологията титаниев имплант.

Всичко това се случва благодарение на високотехнологичния процес, при който лекарите задават на софтуера параметрите на работа до най-малкия детайл, както и непрекъсното развиващите се професионални умения и колаборация между медицината и инженерните науки, уточняват от болницата.

Преди да се стигне до самата трансплантация пациентът минал през сериозна предоперативна подготовка. Най-напред доц. Янев прави високоспециализирани изследвания, които не просто доказват заболяването, но и са отправна точка в създаването на индивидуалната изработка на импланта, заместващ "изядената" от тумора част на лицето.

След това доц. Янев качва резултатите от скенера в специалната платформа на "KLS Martin Group" и техните партньори за Балкансия полуостров, фирма "BIOPRINT". Попаднали там, те се обработват от специален софтуер, който създава индивидуалния и строго специфичен имплант.

Компютърът най-напред създава модел на лицето, в който фигурират дори най-малките детайли от засегнатата от онкологичното заболяване част на челюстта. След това софтуерът "отстранява" тази зона и започва прецизно да съзада виртуален имплант, който ще бъде поставен по-късно при операцията.

Абсолютно през цялото време софтуерът и германските инжинери искат потвърждение за точността на детайлите от доц. Николай Янев. Специалистът има последната дума за одобрение преди 3D принтерът да извае индивидуалната мярка "водачи", модели и титаниев имплант.

След като лицево-челюстния хирург казва последно "Да", процесът на принтиране стартира.

Готовият 3D имплант пристигна в България в началото на август. Пациентът вече е бил подготвен, за да може екипът на доц. Николай Янев да направи уникалната трансплантация.

Доцент Янев е е доказан специалист, както у нас, така и в Европа. Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онко хирургията, обясниха от "Пирогов".

Там той Янев се занимава активно именно със спасяването на пациети, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането, създадена от германския консорциум "KLS Martin Group".

Избира "Пирогов" заради изключителните възможности на операционния блок и неврореанимацията, с които разполага звеното на проф. Николай Габровски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
18
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
До АнонименСамо искам да кажа, че програмисти, математици, инженери, механици и докори, НЯМАТ НИЩО ОБЩО! Закрийте ги тези професии. Предимно икономистите са направили всичко!-----------------------интересно ми е, вярваш ли сам в това което си написал?
10
0
 
30
 
! Отговори
Жорко преди 6 години
Хубава вест. Особено за момчето. Да е жив и здрав. Доктора също. Нека иначе тука си плюем, ич да не ви пука.
9
11
 
26
 
! Отговори
РусенецЪ преди 6 години
На технология от над 10 - 15 години бе направена демонстрация в аборигенска държава. Разбира се, не над случаен пациент, а внимателно подбран. А народа си мре от невъзможност да си смени тазобедрена става на 50 години /примерно/ . Щото струва 2000 евро /минимум/. Впрочем, техника от над 70 години. Тей така.
8
3
 
26
 
! Отговори
Прост преди 6 години
се завърна от Англия, където работи и оперира в "Пирогов". Бре и в Англията имало Пирогов
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не бъди толкова черноглед. Всички хора имат роля в обществото. Повярвай ми,""Вервайте ми!"Няма кво да ти вярвам, АЗ МИСЛЯ! Не се доверявам просто така, защото някой е казал да му вярвам. Недей да ме учиш от кое колко ползи има, прекрасно знам! Всички имат роля в обществото, но тези изброени имат нищожна роля за обществото и още повече пък за технологичните блага. Военните в България не са като военните в развитите страни, където за висши военни взимат инженери. Тук само чакат 20 заплатки.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Не бъди толкова черноглед. Всички хора имат роля в обществото. Повярвай ми, без никаква медия, ще е още по-зле. Филосфията, за всичките си глупости, има и много ползи. Без военни, още утре, първият дивак, който събере 200 човека с пушки, ще се провъзгласи за крал и ще превземе парланмента. Място има за всички. Сега остана, да се делим на гилдии и кланове.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер.2 - Имаше развитие, но финасовата световна криза, повлия много лошо, на редица изследвания. За подобно проучване, се изискват стотици милиони. Пари, които силиконовата долина, ще ти даде, ако направиш апликация, за ***, или нещо от тоя, род, но ако тръгнеш да помагаш на хората, трябва да чакаш с години, та да дойде от държавата...
4
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодаря на учителите ми по икономика, на философите, психолозите, политолозите, военните, полицаите, актьорите, журналистите и на специалистите по човешки ресурси, за тези блага, които ни поднася съвременният технологичен свят.Само искам да кажа, че програмисти, математици, инженери, механици и докори, НЯМАТ НИЩО ОБЩО! Закрийте ги тези професии. Предимно икономистите са направили всичко!
3
2
 
38
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
ЕВАЛА! Даже не ми го побира въображението...
2
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, технолиите бяха в голям застой след 2000 година, в интервал 1950-2000 имаше страшно развитие но след 2000 нищо съществено !
1
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво , дано има повече такива новини!