Второ мощно земетресение за часове в Китай

Има опасения за стотици загинали и хиляди ранени
9 авг 2017 07:34, Елка Василева
10
Второ мощно земетресение за часове в Китай
Снимка: БТА

Второ мощно земетресение за по-малко от 7 часа, този път с магнитуд 6,6, удари тази сутрин друг район на Китай - Синцзян-Уйгурския автономен район в най-западната част на страната, край границата с Казахстан. Засега няма информация за пострадали и разрушения, предаде ТАСС, цитирайки Европейско-Средиземноморския сеизмичен център.

Епицентърът е бил в слабо населен район на 374 км западно от провинциалната столица Урумчи и на 104 км от казахстанския град Достик, на дълбочина 11 км.

Според други данни - на Геологическата служба на САЩ, цитирана от Франс прес, магнитудът е бил 6,3. Няколко минути след първия трус е последал втори с магнитуд 5,2.

Късно снощи трус с магнитуд 6,5 разлюля югозападната провинция Съчуан. До момента е известно за 9 убити и за над 160 пострадали там, но местните власти се опасяват, че загиналите може да надхвърлят стотици, а ранените да са хиляди. Има и сериозни разрушения.

Там вече са регистрирани 769 вторични труса, като магнитудът на повечето от тях не е превишавал 3,9. По предварителни оценки епицентърът е бил на 280-300 км северозападно от провинциалната столица Чънду. Подземните вълни обаче са били усетени в разположените доста далече мегаполиси Ланчжоу, Чунцин, Минян и Сиан.

Разстоянието между епицентровете на двете мощни земетресения с няколко часа разлика е 2200 км според Асошиейтед прес.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Китайземетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
явно турците са новите македонци - в основата на всяка цивилизация на земята! :)
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААЗнаеш китайски и си им чел летописите, или просто си чел глупости в нета. Аз предпочитам официални благонадеждни източници на информация като учебниците ни по история, какти и официалната историография от други благонадеждни източници. Навсякъде се казва, че монголите/хуните са тормозели постоянно Китай и затова последните са построили стената. Дори са ги превземали на няколко пъти. А турците нямат нищо общо с това. Най-малкото не са монголоиди.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААКакво общо имат турците с монголите, заради които китайците са построили Стената?
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светът ще оцелее и без китайските стоки. Вярно - ще им се вдигне леко цената, но ще се вдигне и качеството. Не се тревожете!
2
3
 
13
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
Земетресение или HAARP ?!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че ги удря далече от заводите за потребителска електроника и техника...