Запазено за жени: Парковете, в които иранките ходят с минижупи

В Техеран има няколко парка само за жени, но наистина ли са гостоприемни?
9 авг 2017 21:01, Боряна Павлова
50
Запазено за жени: Парковете, в които иранките ходят с минижупи
Снимка: архив Reuters

"Харесва ми да свалям забрадката", твърди 47-годишната Лалех, фризьорка от Техеран. Тя и група нейни приятелки са в тематичен парк в иранската столица - само за жени.

На улицата бихте видели много малка част от Лалех, но тук тя носи ментова тениска на ресни. Вижда се дори стомахът й!

"Можем да носим свободни дрехи тук и това е свобода, на която истински се наслаждавам", споделя пред "Guardian" Лалех.

Зад нея група жени с тениски и тесни дънки танцуват под звуците на шумна поп музика. Една от тях се качва на маса и започва да поклаща ханша си в ритъм с музиката. Група ученички, забрадени с бели шалове, се спират да гледат.

"Мразим забрадките", казва една от приятелките на Лалех, пенсионирана сестра. "Толкова сме щастливи, че можем да отидем на място, където можем да се разхождаме непокрити, да спортуваме и да се печем на слънце.

В столицата на Ислямска република Иран жените спазват стриктен дрескод: забрадка, дълги панталони и шлифер, който трябва да покрива ханша. Онези, които нарушат правилата, рискуват да се изправят пред гнева на моралната полиция.

Но в парка "Раят на майките" жените - окачили забрадките и шлиферите на околните дървета, не нарушават никакви правила. Това е един от парковете на Техеран, в който се допускат само жени, нещо, което става все по-популярно из страната.

"Раят на майките" е първият подобен парк, който е отворен в Техеран през 2008 г. Впоследствие други три се появяват в други квартали, а после и в други градове. В популярния туристически град Исфахан например вече има пет такива парка.

Подобни паркове съществуват и в други ислямски страни, включително Пакистан, Афганистан и Саудитска Арабия. Предлагат на жените безопасно място, в което да спорутват, без да се притесняват от сексуални нападения или моралната полиция.

В Иран обаче тези паркове са изградени, поне привидно, заради "здравословни" причини.

Според Реза Арджманд, социолог в шведския университет Лунд, липсата на витамин Д е голям проблем в много ирански градове, където жените са принудени да се покриват в обществото и често живеят в апартаменти с малки прозорци, които не допускат много слънчеви лъчи. Според иранското здравно министерство все повече жени в Иран боледуват от остеопороза.

"Традиционно не беше позволено на персийските жени да се разхождат в парковете", посочва Арджманд. "И след Ислямската революция през 1979 г. правителството реши, че парковете са жени са ненужни. Но когато се оказа, че следващото поколение рискува здравето си, защото майките им не са здрави, властите се заинтересуваха".

Но има и минуси. Според Арджманд подобни паркове предлагат шанс на властите да сегрегират още повече мъжете и жените и това е една от основните критики на иранските жени към подобни паркове.

"Тези паркове са обида и никога няма да отида там. Отказвам да бъда отделена в резерват", настоява Роя, писателка и активистка, която не се представя с истинското си име.

"Ако поставите жените в отделни паркове, мъжете и жените никога няма да се научат да комуникират по нормален начин. Това може да доведе до опасни ситуации", посочва Роя.

Критики идват и от консервативните иранци. Според Али Ентезахи, проправителствен социолог, подобни паркове ще "объркат" жените, защото им позволяват да свалят забрадките. А ако го правят там - защо да не го правят и в обществото!?

А в "Раят на майките" жените ядат обяд в беседките, други тренират в откритите фитнеси, някои си купуват безалкохолни напитки или просто се забавляват с децата си. Има момичета с мини поли и къси панталонки, но някои жени предпочитат да останат със забрадките и шлиферите.

Висока метална ограда отделя парка от останалия свят. Женски гардове с тъмносини униформи и бели ръкавици зорко бдят над всичко. Забранено е да се снима.

На втори поглед се оказва, че парковете не са чак толкова гостоприемни към жените. Има няколко площадки за деца, няма места за преобуване на бебета и момчета над 5-годишна възраст не може да влизат вътре.

Според Арджманд отначало жените са щели да участват в изграждането на тези паркове, но накрая отново мъжете са надделяли.

Странен парадокс: Иран строи паркове за жени, но не е предвидил да включи качествата, които ще направят парковете привлекателни за тях.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
Комсомолец преди 1 година
Е,преди англичаните да свалят от власт светския премиер на Иран,който не е бил съгласен с таксата,която плащали английските петролни фирми за добития петрол в Иран,не е имало нужда от паркове на майките.Та като започнат американците и англичаните да се притесняват за гражданските права и демокрацията в дадена страна,чакай идването на аятоласи,муджехидини,"Мюсюлмански братя","Ал Кайда","Ал Нусра",АОК,"Десен сектор",ИДИЛ и т.н.Все хубави хора,убедени демократи и радетели за човешки права.
43
1
 
3
 
! Отговори
кака преди 1 година
До байхейс
Облеклото няма нищо общо с интелекта и образованието.... Да вярно е .... иранските жени са много образовани за разлика от нашите девойки завършили висше образование в незнаен университет... и работещи като сервитьорки...
42
1
 
2
 
! Отговори
bluesky1 преди 1 година
Радикалната промяна на кое да е обществено и държавно устройство е пагубно за обикновения човек. Ние в България добре знаем какъв е резултата от т.н. "преход". Освен това трябва да се знае, че през 1980г. американският съюзник Саддам Хюсейн, като президент на Ирак започва една от най-кръвопролитните войни, войната с Иран, отнела живота на милиони. освен това от 79г. Иран съществува при жестоки международни санкции. Така че една радикална промяна би означавала тотален разпад и милиони жертви.....
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
според тая религия се вменява, че всеки индивид от женски пол се явява сексуален обект, а всеки индивид от мъжки пол, единствената му работа е да се размножава 24х7 в денонощието.
40
3
 
4
 
! Отговори
bluesky1 преди 1 година
Очевидно е, че Иран се управлява от хора с разум! Имам предвид, че променят обществото и държавата си постепенно, както се казва с еволюция, а не чрез революция. Освен това, доколкото съм чел, религиозните догми в тази страна никога не са били толкова стриктно спазвани и налагани, както е при американските съюзници - радикалните уахабитски монархии от залива. Примерно днес иранският президент е назначил две жени за вицепрезиденти, нещо немислимо за Саудитска арабия, Кувеит и т.н.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия забрадените като им се отвори възможност да изневерят и са като развързани .
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 31

"мюсюлманин и арабин не са едно и също нещо" - да така е, но според Корана и Шериата един мъж мюсюлманин може да има 4 жени. А иранците/персийците/ са мюсюлмани, така че това важи и за тях.
37
1
 
15
 
! Отговори
Загрижен преди 1 година
'...тук тя носи ментова тениска на ресни. Вижда се дори стомахът й!..."
Не ми се мисли как са и видяли стомаха...!?!?!?!? Тези журналисти дори вече и първи клас ли не са завършили с 3-ка, там се учи кое е стомах и кое корем!
36
1
 
6
 
! Отговори
скука.... преди 1 година
Мисля, че това се прави умислено. Идва режим, който налага това облекло. До 74.г пак са били мюсюлмани в Иран, но се обличали много по модерно. И обратното от средата на века западния свят стават все по разкрепостени и без задръжки. Все едно като някой експеримент. (за тези които си мислят че живота в християнския сват в момента се живее по правилата на библията той нищо не знае за религията)
35
1
 
5
 
! Отговори
али преди 1 година
Тук всички ходят голи, но няма раждаемот. Така е в западна европа.... Там ходят забрадени, имат сумати ограничения и пак се размножават като за световно..... Нещо не е наред в тази система...
34
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че имат венерически болести! Те по правило се разпространяват от мъжете, а мъжете по целия свят са едни и същи. Да не си мислите, че няма проституция, старателно опакована в "нормите" на исляма? Като браковете за един ден, примерно? Сегрегацията на половете не е отменила половия нагон, все едно да отречеш гравитацията и да се опитваш да я регулираш....
33
0
 
12
 
! Отговори
milo преди 1 година
Ей, голямо събличане пада! Щом чак СТОМАХА се вижда.... Малко мисъл при преводите, а?
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ислямът-религия на лицемерието и прикрития разврат.Аятоласите в Иран върнаха персите в епохата точно на това.За арабите изобщо не ми се споменава,съжалявам единствено че този сатанизъм исляма завладя и Персия.
31
0
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
Как разбра, че еддин мъж може да има повече 1 жена. Това е позволено на арабите. Иран не са араби . Мюсюлманин и арабин не са едно и също нещо. Иди чети книжки, че ще изчезнем като нация.
30
7
 
3
 
! Отговори
А венерически болест преди 1 година
А имат ли венерически болести колкото в "Уникалния и така хубав западен свят"? Вярно, че имат изчанчени за нашите разбирания правила, но нямат СПИН, Хепатит C и една торба простотии, с които бъкат нашите страни.
29
2
 
24
 
! Отговори
123 преди 1 година
Иран, Афганистан, Пакистан, Саудитска Арабия и др. представляват един много интересен човешки резерват, който представя на живо отминали етапи от интелектуалното израстване на общностите хомо сапиенс. Там човек може да наблюдава и изследва живота, бита и културата на отминали епохи, както и да проследи еволюционните етапи в примитивните общинско-племенни строеве.
28
5
 
9
 
! Отговори
skunka преди 1 година
интересно как това забулено праисторическо общество ругае срещу разврата,аргументирайки се чрез своите фереджета, а всъщност един мъж може да има 15 булчици и да си прави оргии. Всеки да си следва каквато религия иска,да си промива мозъка, но нека не напада и натрапва своята гледна точка, като ефенди #31..
Още нещо - религиите може да са еднакви,с обща цел манипулация на обществото, но поне в Библията няма глава 'Джихад'.
За всички мюсюлмани от мен - по едно свински контра филе.
27
4
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 1 година
всичкия "социален прогрес" с неговите равенства, права, и останалите противоестествени новости които донесе е тотална глупост, и демографската криза (да се чете естествения подбор) ще се погрижи това по един или друг начин да не трае дълго. иран също бяха увлечени в тоя водовъртеж но се усетиха навреме и се отказаха. народите които не се откажат от "прогреса" просто ще бъдат асимилирани или завоювани от тези които вече са го направили.
26
5
 
36
 
! Отговори
байхейс преди 1 година
До Анонимен

"Иранките са най-образованите жени"

о-да !
и понеже са толкова образовани за това ходят облечени като пингвини и си носят късите поли само когато са в харема
ислямът е варварщина и само едно животно може да живее според догмите на тази "религия"
25
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иранките са най-образованите жени, Иран (Персия или Ария Ан - арийска земя) има най-голям процент жени с висше образование в света. А нашите демократки са простакеси и чалгарки, две думи на кръст не могат да кажат, мислят само за силикон и как да станат метреси на някой богаташ, ама на един богаташ се падат по няколко хиляди простакеси, конкуренцията е жестока!