Случаите на съвременно робство все повече в Италия, Гърция, България...

Причината са мигрантите, които са уязвими за експлоатация
10 авг 2017 08:52, Василия Пейчева
60
Случаите на съвременно робство все повече в Италия, Гърция, България...
Снимка: Архив, Reuters

Европейският съюз е регионът в света, където случаите на т. нар. съвременно робство са се увеличили най-много през тази година. Причината е притокът на повече от 100 000 мигранти, много от които са изключително уязвими за експлоатация, казаха анализатори, цитирани от Ройтерс.

Индексът, изготвен от експертите от британската компания Вериск Мейпълкрофт (Verisk Maplecroft), включва общо 198 държави. Румъния, Гърция, Италия, Кипър и България са страните от Европейския съюз, където най-много се използва робски труд, отчитат анализаторите.

Те обръщат внимание, че и петте държави са ключови входни врати към ЕС.

Около 115 000 мигранти и бежанци са достигнали Европа от началото на годината. Огромната част от тях, над 80 процента, са влезли в Италия.

Много нелегални мигранти плащат големи суми за пътуването и накрая са принудени да работят почти за без пари, за да си върнат дълговете към безскрупулни трафиканти, отбеляза експертка от Вериск Мейпълкрофт.

Тя предупреди, че местните власти имат проблем със справянето със съвременното робство заради големия брой новопристигнали.

21 милиона души в света, сред които и деца, полагат принудителен труд. Тази активност се оценява на 150 милиарда долара годишно, сочат данни на Международната организация по труда.

Северна Корея остава на първо място в индекса като страната, където положението с робския труд е най-лошо. Ситуацията се е влошила най-много в Турция.

На обратния полюс, най-голямо подобрение е постигнала Индия (от 15-о до 49-о място). Тайланд също е регистрирал сериозен напредък (от 27-о до 48-о място). Рискът и в двете страни обаче остава изключително голям.

Целта на индекса е да помогне на компаниите да установят кои са страните, където има най-голям риск от робски труд, пише БТА.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
0
 
! Отговори
до ботуша преди 1 година
Българите са свободни.Ако някой работи в Италия за две евро на час,си е негов избор.Има едни други българи,които лятото се мятат на западните си коли,и задръстват границата с Гърция където отиват на почивка,където кафето е 3 евро.Свърши тая,едни българи да работят за да хранят други мързеливци.Всеки разчита на ума и труда си.Като нямаш ъкъл за друго освен да бачкаш на полето в Италия,ще бачкаш.Чакаш някой да ти даде пари ли?
51
0
 
0
 
! Отговори
Уточнение преди 1 година
А Румъния каква входна врата на ЕС е?
50
1
 
5
 
! Отговори
от Ботуша преди 1 година
Глупости, робски труд. Държавата им плаща всичко на тия скакалци, даже и по 30 евро джобни на ден им дава. Роби са българите, които работят за по 2 евро на час, при 40 градуса по полетата в Южна Италия
49
2
 
4
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 1 година
НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ ЗА ПРЕДИ 89 ГОДИНА,СЕГА ЖИВЕЕМ ДЕСЕТ ПЪТИ ПО СКЪПО,УМИРАМЕ ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ,БЯГАМЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ,ПОЛИТИЦИТЕ КРАДАТ ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ И Т.Н КАТО НЕ СТЕ ЖИВЯЛИ ПРЕДИ НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ,АМИ ОТИДЕТЕ В БЛИЗКАТА БИБЛИОТЕКА И ВИЖТЕ,КАКВО Е ПРЕСТАВЛЯВАЛ РАЙОНА ВИ,СЕГА ЛЕСНО СЕ ГОВОРИ КАТО ИМАШ ВСИЧКО ПОСТРОЕНО,КАНАЛИЗИЦИЯ,ВК МРЕЖИ,ТОК,ПЪТИЩА ЖИЛИЩА,СЕГА ПОНЕ ПО ЕДИН СУДЖУК ДА БЯХА ДАЛИ.
48
1
 
10
 
! Отговори
26065 преди 1 година
Всеки човек на наемния труд в българия е третиран като роб от своя работодател и от самата държава. доказателство е цялата осигурителна система, условията на труд и неговото заплащане. Отношението към трудещия се българин е като към роб.
47
0
 
3
 
! Отговори
неанонимен преди 1 година
ако и трите религии се прилагаха както е по канон в света сега тази статистика просто нямаше да съществува...
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 45:И за кое по-точно лъже :32?Публична тайна е ,че с предимство ви приемаха в университетите и за това има толкова много мед.сестри и учителки от вашия етнос.Помним още.
45
0
 
17
 
! Отговори
А изследващите преди 1 година
"РОБСТВОТО',защо не напишат една статия за "ДЕТСКОТО РОБСТВО в ШВЕЙЦАРИЯ", което е продължило до към 70-те г на 20в.: всички деца,останали бедни сираци или от бедни семейства са били пращани от социалните служби в "приемни семейства'- собственици на ферми в планините.Няма да пиша повече.Сами може да намерите статии на бълг.Тъй като трудно приемат емигранти, няма КОЙ да работи и са намерили коварен начин.Но швейцарците признават,че това е "срамна публична тайна' за благоденствието ни" и е премах
44
2
 
6
 
! Отговори
Я преди 1 година
Работете роби...това е вашето хоби!
43
0
 
6
 
! Отговори
Нищо ново: преди 1 година
Ако гледате РАИ- ит.тв , има репортажи от Калабрия- лагери, където работят африканци от по 15 (ПЕТНАДЕСЕТ ) г. доброволн: земеделие- имат каравани, велосипеди, кални пътища(зашото има кранове, откъдето пълнят вода и тече свободно..), почти научили итал.- отговарят на журналисти: носят им вода за пиене в бидони, но когато е жега и свърши водата- пият и онази от крана= понякога мътна...) НИКОЙ не ги задържа!! Но в Африка не им е по-добре.... Извозват ги до нивите и полетата, връщат ги. НО РАБОТЯТ!
42
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Режимът на Суджука= робство!
41
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Целта на индекса е да помогне на компаниите да установят кои са страните, където има най-голям риск от робски труд"

Да знаят компаниите къде да отидат да си направят плантацията с роби.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на север работят за по- малко,но понеже там по плащат останалите си добавят с пренасяне на брашнени опакивки за да се изплатят с дълговете затова и дърпат с направление в сектора.
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жан Виденов

Сега не е много по-добре 1 долар =1700 лева. При Виденов беше и 1 долар = 500 лева.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Демократ

Щото сега си много свободен... най-вече да пишеш бисери в коментарите!

И ако не си някое изключение, в смисъл на човек надмогнал харча си и изкарващ повече от достатъчно за да си позволи целодневното писане на коментари, въпреки че е, малко вероятно и пределно ясно защо точно такива хора да намериш тук, едва ли си толкова демократично свободен да си позволиш повече от няколко дни пътуване на запад. За яхтата и БМВ-то няма да питам...
37
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Служих 84-85 в София, половин град е построен с робски ( войнишки) труд, ако искаш да ти наброя пострените по това време ж.к. и големи обекти, но няма да прокапсате защото труда ми не ви е халал.
36
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роби, построихте ли демокрацията?
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви яхти, кви Бмв-та. Нали колите ги гледахме всеки ден по улиците. Мааха си партийните другари най-много с Волги. Много рядко се виждаше западна кола.
34
6
 
6
 
! Отговори
Жан Виденов преди 1 година
1 долар = 3000 лева!
33
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво може да се очаква в страна която 45 години е била мачкана от руския ботуш и комунистическия режим.