ИД финансирала дейността си с фиктивни покупки в eBay

"Уолстрийт джърнъл": Подобни схеми са използвани и в други страни
11 авг 2017 21:34, Елка Василева
8
ИД финансирала дейността си с фиктивни покупки в eBay
Снимка: архив, Reuters

Бойци от "Ислямска държава" (ИД) са сключвали фиктивни сделки на интернет платформата за търговия eBay, за да финансират престъпната си дейност в САЩ. Това съобщи "Уолстрийт джърнъл", като се позова на разсекретени неотдавна документи на ФБР, предаде ТАСС.

Получател на парите бил Мохамед ал Шинауи, арестуван през 2016 г. в щата Мериленд по подозрение във връзки с ИД.

Той пускал в eBay оферти за продажба на принтери, а негови съучастници превеждали пари за фиктивна покупка, които после се изразходвали за финансиране на терористични дейност или, по думите на Шинауи, за "оперативни цели" на ИД на територията на САЩ.

Вестникът пише, че подобни схеми са използвани и в други страни. Документите на ФБР сочат, че Шинауи е бил част от глобална мрежа, простираща се от Великобритания до Бангладеш, която използвала подобни схеми за финансиране на ИД.

Мрежата била ръководена от вече покойния Сифул Суджен, ключова фигура в терористичната групировка. Суджен имал фирма за компютърни технологии, регистрирана във Великобритания и с филиали в Турция и Бангладеш. Повечето членове на тази мрежа за финансиране на ИД са били арестувани или ликвидирани при координирана операция на западни специални служби през декември 2015 г. Тогава е бил убит и Суджен с въздушен удар от дрон, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

/БТА/
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали е била фиктивна сделката,покупката или все пак са изпратили нещо щото срещу нещо са изпраща валута трансферирана,а откъде са взели валута като все пак някой трябва да им прати или напечати с необходимо разрешително за препращане за да не е крадена като материал и изнесена от склада и спасена или от теч от пробойна в тавана и покрива или канализацията и сонда в пода с изненада де лежи централна канализация.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До me:

600 милиона индианци ??? Пак си провери инфото.
6
0
 
0
 
! Отговори
Вуйчо преди 3 години
До номер три, зависи от принтерите, може да са по-скъпи от автомобили. Има и принтери по 40 хиляди лева.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ид купували принтери и така се финансирали?
по скоро да да продавали.
4
3
 
7
 
! Отговори
me преди 3 години
Краварите от Ислямска държава. Избихте 600 млн индианци, настанихте се удобно в техните земи и ди помислихте...айде - може така и навсякъде. Тепърва иде вашата тегоба, убийци...Кармата не прощава. . Никой не е избягал от съдбата си
3
2
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Продавали принтери....поне да бяха автомобил или айфони...то принтери...голямо финансиране
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С любезното съдействие на САЩ, които до изборите 2016 г. Не знаели нищо и после разбрали за човека на ЦРУ в Мериленд, който с държавен чадър и под фалшиво арабско име вършеел в Ebay. Ние не сме глупави американци, не ни разказвайте детски приказки за "идеологически растеж"
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то си е вътрешна работа! Англииска фирма с филиали в Америка? Тия мериканци ще си кажат всичко!